Dolar 32,5381
%0.16
Euro 34,9197
%-0.15
Altın 2.436,800
%0.02
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tartışmalı ihaleye iptal davası: Üçkuyular'da kritik gelişme

Tartışmalı ihaleye iptal davası: Üçkuyular'da kritik gelişme

Üçkuyular'da hayata geçirilecek İstinye Park AVM projesi öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı ve bölgeyi yakından ilgilendiren kritik imar değişikliği yargıya taşındı. Balçova Vergi Dairesi'nin bulunduğu alanı parsele özel imar değişikliği otel ve rezidans alanı ilan eden ardından da kat karşılığı ihaleye çıkan bakanlığın bu hamlesine itiraz eden halk, imar planlarının iptali ve ihalenin feshini istedi. Tartışmalı ihaleye iptal davası

  • Ege Postası
  • 01.03.2016 - 10:53
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Üçkuyular'da esnaf ve belediyeyi karşı karşıya getiren semt pazarı krizinin ardından bu sefer de bakanlığın hazırladığı parsele özel imar planları tartışmalara yol açtı. Doğuş Holding'in milyonlarca liralık yatırımla İstinye Park AVM projesini hayata geçireceği alana komşu durumdaki Balçova Vergi Dairesi'nin bulunduğu arazi için geçtiğimiz yıl yapılan imar planı değişikliği ve resmi kurumun taşınması yönelik hazırlıklar mahkemelik oldu.



İNŞAATA KARŞILIK OTEL ARAZİSİ MAHKEMELİK OLDU
Önce yatırımcıya açılan, ardından da Temmuz ayında bakanlık tarafından yapılan imar değişikliğiyle ile değeri katlanarak artan Üçkuyular'daki arazilerle ilgili çıkmaz giderek artıyor. Semt pazarı bitişiğinde halen vergi dairesi olarak kullanılan bin 658 metrekarelik alana otel ve rezidans izni veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu düzenlemesinin ardından Aralık ayında kat karşılığı ihaleye çıkılarak, resmi kurumu eski Maliye Meslek Lisesi'nin bulunduğu noktaya taşımaya yönelik girişimlere bölgedeki hak sahiplerinden itiraz geldi.
 
14 VATANDAŞ DAVACI OLDU
Geçtiğimiz gün demir panellerle kapatılan eski Maliye Meslek Lisesi'nin bulunduğu alanda yıkım ve inşaat hazırlıklarına başlanırken, bölgedeki 14 vatandaş kat karşılığı ihalenin feshi ve yapılan imar planı değişikliğinin iptali ile yürütmenin durdurulması talebiyle ayrı ayrı dava açtı.
 


KAMU YARARINA AYKIRI
Uygulamanın hukuka aykırı olduğunu ve kişiye özel ayrıcalık tanındığını ileri süren Balçovalı vatandaşlar, İzmir İdare Mahkemesi'ne açtıkları davalarda söz konusu imar planı değişikliğinin ve yapılan ihalenin adaletsizlik yarattığı, bölgedeki ulaşım ve altyapıyı olumsuz etkileyeceği, haksız rant ve kazanç yaratacağı, eşitsizliğe sebep olacağı, kamu zararına yol açacağı, yürürlükteki mevzuatlara aykırı olduğu gibi gerekçelerle iptalini istedi. Davacılar ayrıca, vergi dairesinin taşınacağı yeni yerde halkın kamu hizmetlerine erişmekte güçlük çekeceğini de belirterek, devlet tasarrufunda bulunan taşınmazların ihale ile özel şahsa devredilemeyeceğini ve yapılan işlemin kanuna aykırılık teşkil ettiği gibi itirazlarını da mahkemeye sundu.
 
"BUNUN ADI İMAR TEFECİLİĞİ"
Sürecin tümden iptalini isteyen 14 hak sahibi adına açıklama yapan Avukat Mustafa Kemal Turan, "Üçkuyular'da yapılan işlemlerin tamamı kişiye özel çıkar sağlamaya dönük, belirli holdinglerin ve yatırımcıların önünü açmaya yönelik düzenlemelerdir. Bir yanda mağdur olan vatandaşlar senelerdir yaşadıkları sıkıntıya çözüm beklerken, diğer tarafta yatırımcıya kolaylık sağlamak adı altında bir seferberlik ilan edilmiştir. Burada amaç okul yapmak ya da devlet dairesini taşımak da değildir. Yapılan işlem tamamı ile yatırımcıya kıyaktır. Burada bir imar haksızlığı ve rant vardır. Devlet dairesini bir başka alana taşıyıp, bulunduğu milyarlarca liralık araziyi de ticarete açarak kat kat fazla paraya satmanın neresinde kamu yararı olabili? Devletin ve milletin parası ile hovardalık yapılmaktadır. Bunun adı imar tefeciliğidir. Bu sebepten ötürü imar tefeciliği ile mücadele derneği kuracağız" diye konuştu.
 


BAKANLIĞIN PLANLARI KRİZ YARATMIŞTI
Geçtiğimiz yıl yine bakanlık tarafından vergi dairesi, İmam Hatip Lisesi ve cami kullanımına açılan eski Maliye Meslek Lisesi arazisine yönelik plan değişikliğine meslek odaları, ilçe belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ile mahalle sakinlerinin itirazları sonuçsuz kalınca konu yargıya taşınmış ve iptal davası açılmıştı. Tartışmalı süreç devam ederken, bu kez de Milli Emlak Dairesi resmi tesis binasını Üçkuyular'da bulunan toplam 10 bin 647 metrekarelik eski okul arazisine taşıma kararı almıştı. Kat karşılığı ihaleye çıkan Milli Emlak, okul arazisinde dini tesis, İmam Hatip Lisesi ve resmi tesis binalarının yapım işi karşılığında, Üçkuyular'da otel izni verilen vergi dairesine ait hizmet binasının yer aldığı arazisini yatırımcılara devretme kararı almıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.