Dolar 32,5835
%0.22
Euro 34,8112
%0.43
Altın 2.414,690
%-0.75
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarım makinelerinin kullanımı neden önemlidir'

Tarım makinelerinin kullanımı neden önemlidir'

Yaşadığımız yüzyılın en büyük sorunlarından bir tanesi de dünya nüfusunun hızlı bir şekilde göstermiş olduğu artıştan ötürü gıda ihtiyaçlarının sürekli varlığını göstermesidir. 

  • Ege Postası
  • 13.12.2017 - 14:44

 

Arazi büyüklükleirnin artmak yerine azalması ile birlikte ve aynı zamanda su kaynaklarının da giderek tükenmesi ile birlikte bulunabilecek tek çıkar yol tarım verimini artırmaktadır.

Verimi artırmanın yolları ise yüksek verimli ve daha dayanıklı ürün çeşitlerinin geliştirilmesi ile iş gücü zaman ve üretim maliyetlerinden de tasarruf etmeye olanak sağlayan mekanizasyon uygulamalarının yapılmasıdır.

Tarım makinelerinin kullanımı ciddi önem taşımaktadır. Eskiden tarlalarınızda boşa harcadığınız zamanları şimdi kendinize ve sevdiklerinize ayırabilirsiniz. Aynı zamanda kalitenin ve verimin de daha üst düzeyde olması yine tarım makineleri ile olmaktadır.

Tarla Tarımı Neden Desteklenmelidir'

 

Ülkemizde tarla tarımı ve özellikle de kuru tarım desteklemeler ile ayakta kalan bir sektör olmuştur. Tarla tarımlarının sosyo ekonomik önemi verimin önemini artırmaktadır.

Tarla tarımlarında elde edeceğiniz bir takım fırsatlar bulunmaktadır. Bu fırsatlardan bazıları; tarımsal üretim için uygun ekolojik koşullar ve iklim ile tarım sektöründeki yatırımlar için sağlanan devlket destekleri, yatırımcıların son zamanlarda türk tarımına göstermiş olduğu yüksek ilgi ve alaka ile üretim verimiliğinde görülen artış, rekabetçi işçilik ücretleri tarla tarımlarında karşılaşılan fırsatlar arasında sayılmaktadır. Tarla tarımına neden önem verilmesi gerektiği konusuna değindikten sonra tarlalarda orak kullanımı hakkında detaylı bilgi sunalım.

Orak Makineleri

 

Orak makineleri hareketini mafsallı bir şaft ile traktör kuyruk milinden amaktadır.Eski tiplerinde özellikle çekili tip orak makinelerinde hareketini topraktan alanlara da rast gelmek mümkün olmaktadır.

Biçerdöverin hasat yapamadığı ancak tırpan ile orak gibi aletler ile hasat etme zorunluluğının olduğu yerlerde engeli ve küçük yahut iri taşlı arazilerde ucuz aile iş gücünün olduğu koşullarda traktöre asılı veya çekili olarak çalışan orak makineleri ile başarılı bir şekilde hasadınızı yapabilmek mümkündür. Orak makinelerinin çeşitleri bulunmaktadır. Şimdi kısaca bu çeşitlere değindikten sonra orak makinesinin parçasına ve çalışma sistemine de değineceğiz.

Orak makinelerinin çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler ise; dolaplı orak makinesi, biçerbağlar orak makinesi ve kanatlı orak makinesi olmak üzere 3’e ayrılmaktadır.

Orak Makinesinin Parçaları Nelerdir'

 

Hemen her orak makine ve markaları için kullanılan parçalar aynı olmaktadır. Şimdi bu parçalardan sizlere bahsedelim. Kuyruk milli bağlantı şaftı ve şaft muhafazası ile tespit zinciri, Üç nokta askı sistemi ve çatı, tabla ile destek-ayar tekerleri, kanat taraklar, tabla boşaltma düzeni ile kumanda ipi ve kayış-kasnak sistemi, kesici bıçaklar, bıçak lambası orak makinesinin parçaları arasında sayılmaktadır.

Orak makinesi kullanır iken dikkat edilmesi gereken hususlar; Makine çalışırken motordan hareket ileten kayış ve kasnak düzenine yaklaşılmamalıdır. Bol ve sarkan elbiseler giyilmemelidir. Aşırı toz ve dumandan korunmak için maske kullanımına özen verilmesi gerekmektedir.

Orağın çalışma esnasında dönen kanatlardan korunulması gerekmektedir. Makinenin aynı zamanda yağlamadan çalıştırılmaması gerekir. Yağışlı havalarda makine kullanılmamalıdır. Her çalışma bitiminde ise makinelenizin temizlenerek yağlanması gerekmektedir.

Oraklarda Karşılaşacağınız Arızalar ve Bu Arızaların Giderilmesi

 

Oraklarda bıçakların iyi kesmediği durumlarda bıçakların körleştiğini bilerek onları değiştirmeniz gerekmektedir.  Bıçaklar arasına saplar sıkışıyor ise bıçakların baskı plaklarının gevşediğini ve değiştirilmesi gerektiğini düşünebilirsiniz. Emniyet kavramaları tutmuyor yahut hareket halinde iken açılıyor ise kavrama yayının gevşediğini ve ayar somununun sıkılması gerektiği görebilirsiniz.

Makineler vuruntulu çalışıyor ise bıçak mafsalı cıvatası gevşemiş olabilir ve bunun da sıkıştırılması gerekmektedir. Bu arızalar giderildiği takdirde daha sağlıklı bir tarım gerçekleştirebileceksiniz. Şayet elinizde bahçe ve bağ işlerinizi kolaylaştıracak tarım aletiniz yok ise bir an evvel tarlada harcadığınız zamanı azaltabilmek adına satılık tarım makineleri edinmelisiniz.

Orak makinelerini kullanabilmek için ilk olarak ayarlarını yapmalısınız. Orak makinesinin etkin çalışabilmesi için ise bir takım işlem basamakları vardır. Bu işlem basamakları ile sizlerde daha doğru bir kullanım elde edeceksiniz.

İlk olarak yapmanız gereken makineyi traktöre bağlamak olacaktır. Traktör hidrolik ön seçme kolu konumu seçilmelidir. Ön ve arka paralellik ayarını yapınız. Sağ ve sol paralellik ayarları da yapılması gerekmektedir. Bıçak strok ayarı ile biçme yüksekliği ve kanatların yükseklikleride yapılması gereken ayarlar arasında sayılmaktadır. Sağlıklı bir tarım gerçekleştirmek istiyorsanız sizlerde bu tür tarım aletlerini kullanmalı ve hem toprağınızın nefes almasını hem de alınan bu sağlıklı nefes ile birbirinden kaliteli ürünlerin hasat edilmesini sağlayabilirsiniz. Bahçelerinizde sağlığın ve kalitenin eksilmemesi dileği ile.

Kaynak: hayvanborsasi.net

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.