Dolar 32,5172
%0.2
Euro 34,6043
%0.17
Altın 2.489,230
%0.24
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tanesi 20 milyonluk Mercedesleri sordu!

Tanesi 20 milyonluk Mercedesleri sordu!

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “Cumhurbaşkanlığına alındığı iddia edilen 4 lüks makam aracı hakkında” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

  • Ege Postası
  • 20.09.2019 - 09:46

CHP'li Kılıç, önce yabancı basında ardından da Türk basınında, Cumhurbaşkanlığı'nın siparişi üzerine tanesi 20 milyon Lira olmak üzerine toplam 80 milyon Liralık Mercedesin Maybach S 600 Pullmann Guard modeli 4 aracın Türkiye'ye gönderildiğine” ilişkin haberler yer aldığını anımsattı.


Haberlerde, “lüks araçların tam 9 kat zırhlı olduğu, Mercedeslerin alınmasında Türkiye Cumhuriyeti Stuttgart Başkonsolosluğu’nun devreye girdiği ve araçlar gönderilene kadar tüm sürecin başkonsolosluk tarafından yönetildiğinin de belirtildiğini” aktaran Sevda Erdan Kılıç, her bir aracın 5.5 tonun üzerinde olduğunu, bir TIR’a iki araç sığabilecekken araçların ayrı ayrı dört TIR’a yüklenerek Ankara’ya gönderildiğini kaydetti.


CHP İzmir Milletvekili  Kılıç, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce yaptığı bir açıklamada, “İsraf ekonomisi değil, üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz.” dediğini, başka açıklamasında ise "Ne yazık ki israf ekonomisi almış başını gidiyor. Bir ailede 2-3 tane araba var. Bunun adı israf ekonomisidir." ifadelerini kullandığını belirtti.

Sevda Erdan Kılıç, Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da “…israf etmeden tevazu ile yaşamak bir seçenek değil, Müslüman olmanın gereğidir. 1 kilogram ekmeğin israfı, onu yapmak için kullanılan 1,6 litre suyun; 1 pamuklu tişörtün israfı, onun üretimi için harcanan 2 bin 700 litre suyun da israfı demek.” diyerek israfla ilgili hassasiyetini ortaya koyduğunu ifade etti.

FUAT OKTAY: “BU, TÜRKİYE’NİN İTİBARIDIR”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, geçen yıl Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığının 2019 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamada, "2019'da 28 adet taşıt alımı öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı demirbaşına kayıtlı 3, kiralık 15 ve Başbakanlık’tan alınan 3 adet olmak üzere 21 makam aracı kullanılıyor. Bu araçlar devlet ve hükümet başkanlarının karşılanmasında yoğun olarak kullanılıyor. Bu, Türkiye’nin uluslararası alanda aktif olmasıyla alakalı bir konudur, yani Türkiye’nin itibarıdır.” sözlerini kullandığını kaydeden Av. Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bu yıl içinde, 1 Haziran 2019-31 Mayıs 2022 tarihleri arasında kullanmak üzere sürücülü, altısı yabancı menşeli, 19’u da yerli araç kiralamak üzere toplam 25 araç alımı için ihale ilanı yayımladığını bildirdi.

Sevda Erdan Kılıç, “Yıllar içerisinde saraya o kadar çok araç alındı ya da kiralandı ki ‘Cumhurbaşkanlığına bir cenaze aracı alındığına dair doğru olmayan, asparagas haberler bile yayınlandı.” dedi.

 “CUMHURBAŞKANLIĞI FORSLU YAT DA ALABİLİR”
Cumhurbaşkanlığı’na zırhlı araç alımında bir bütçe sınırı bulunmadığına dikkati çeken Kılıç, şunları kaydetti:  “Erdoğan, istediği makam aracını sipariş edebilir, alabilir! Buna engel yok! Yaklaşık 2 Milyar Liraya mal olduğu belirtilen Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerindeki sarayı, yazlık sarayı, onlarca makam aracı, uçakları var ama bildiğim kadarıyla yatı yok. Şöyle önünde Cumhurbaşkanlığı Forsu’nun bulunduğu, zengin Arap şeyhleri ve emirlerinin de sahip olduğu büyük bir ya da birkaç yat alabilir! Tatillerde ailesi ile birlikte kendisi kullanabilir ya da yabancı ülke devlet başkanlarını misafir ederek ağırlayabilir; böylece ülke itibarını korumuş ve onlara göstermiş oluruz!


Ülke itibarımız tabi ki önemli. Ama şu yaşanan büyük ekonomik krize rağmen bu araçların siparişini gönül rahatlığıyla nasıl verebildile? Bunu anlamak gerçekten zor.”


İSRAF KONUSUNDA HEP DEDİKLERİNİN TERSİNİ YAPTILAR”
CHP İzmir Milletvekili Kılıç, AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana geçen 17 yıllık süreçte, sadece devlete makam aracı alımında değil, birçok alanda israfın boyutunun nerelere kadar vardığını milletçe hep birlikte gördüklerini ifade ederek, şu hususları belirtti:


 “Bugüne kadar israf konusunda hep dediklerinin tersini yaptılar. Hep israftan bahsettiler, tasarruf edilmesi gerektiğini söylediler ama israfı kendileri yaptılar, bırakın tasarruf yapmayı israfın alasını yaptılar. Yaptıklarını onaylamasak da AKP’lilerin bugüne kadarki harcamalarında yaptıkları israfın boyutuna alıştık.


Başta AKP Genel Başkanı olmak üzere birçok AKP’li bakan, vali ya da belediye başkanı zırhlı makam aracı hep aldı ama 9 kat zırhlısını hiç almamışlardı. Devlet yöneticisi olmaları ve bu nedenle de iyi korunmalarının gerekmesi nedeniyle zırhlı makam aracına binmelerini anlayabiliriz ama 9 kat zırhı anlayamayız. Bu noktada insanın aklına, ‘acaba neden 9 kat zırh’ sorusu geliyo? AKP Genel Başkanı, bir şeyden mi korkuyor da 9 kat zırhlı Mercedes Maybach S 600 Pullmann Guard makam aracı alma ihtiyacı hissediyo? Hem de dört tane ve toplam 80 milyon liraya. Çünkü, aracın zırhı arttıkça fiyatı da artmaktadır. Bu makam araçlarının neden alındığı konusunda bir açıklaması vardır mutlaka. Bir, iki veya üç kat zırh da olası bir saldırıya karşı koruma sağlayacaktır ama doğrusu 9 kat zırhı anlamakta zorluk çekiyorum.”

  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.