Dolar 32,4498
%0.12
Euro 34,4910
%-0.01
Altın 2.473,080
%-0.41
Bist-100 9.575,00
%-1.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tabelası var, kendi yok: Olmadı, başka bahara!

Tabelası var, kendi yok: Olmadı, başka bahara!

İzmir'de 2011'den bu yana tartışılan ve her seçimden önce gündeme gelen şehir hastanesi 5 yıldır hizmete açılamadı. İki kez temel atılmasına karşın inşaatı 19 ay gecikmeyle start alan, yapımı yılan hikayesine dönen Bayraklı Şehir Hastanesi'nin yıl sonuna yetişip yetişmeyeceği ise merakla bekleniyor. Tabelası var, kendi yok

  • Ege Postası
  • 02.05.2016 - 12:42

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'de yıllardır yaşanan hastane çıkmazı bir türlü bitmek bilmiyor.

2014 ve 2015'te iki kez temeli atılan, ancak inşaatı seçimlere bir ay kala başlayan Bayraklı Şehir Hastanesi'nin yapımı adeta kağnı hızında ilerlerken, 35 proje arasında yer alan Tepecik Sağlık Kampüsü projesine ise bir türlü başlanamadı.  

36 AYDA BİTECEKTİ, İNŞAATI 19 AYDA BAŞLADI

İzmir kamuoyunu uzun süredir meşgul eden ve toplam 1 milyar 638 milyon 22 bin 646 lira maliyetle 622 bin 530 metrekareyi bulan alan üzerine inşa edilecek Bayraklı Şehir Hastanesi'nde sıkıntılar bitmek bilmiyor. Kayalık zeminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle zorlukla başlayan inşaat çalışmalarında henüz somut bir aşama kaydedilemezken, 2016 sonunda tamamlanması öngörülen tesisin açılışı da yine başka bahara kalacak. Bakanlığın 2012 yılında ihalesini gerçekleştirdiği ve toplam 36 ayda tamamlanacağı sözünü verdiği ancak, ilk kazmanın neredeyse 19 ay sonra vurulduğu dev sağlık kampüsündeki süreç fıkraları aratmazken, İzmirliler ise projeden ümidini kesti.

YAPIMI YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

"Şehir efsanesi" eleştirilerini de beraberinde getiren projenin Bayraklı'daki Laka Deresi yakınlarında inşaatına geçtiğimiz Ekim ayında başlandı. Seçimlere bir ay kala start alan çalışmalar kapsamında daha önceden resmi kurumların ortak çalışma ile 20 bine yakın fidan diktiği erozyon önleme sahasındaki yeşil dokunun yok edilmesi kamuoyunda çeşitli tartışmalara yol açmıştı. Neredeyse 2 yıl gecikmeli başlayan tesis inşaatında aradan geçen 9 aylık süreçte ise halen somut bir adım kaydedilemedi. Sert kayalık zeminde yaşanan zorluktan ötürü dinamitle patlatma yapılan arazide çalışmalar adeta "milim milim" ilerliyor.

8 AY SONRA AÇILACAK MI'

İzmir'in Bayraklı ilçesinde yapılacak olan kampüste 2 bin 60 yatak kapasiteli yedi hastane, otel, lokanta ve sosyal tesisler bulunacak. Maliyeti 1 milyar 638 milyon 22 bin 646 lira olan kampüsün, 36 ayda tamamlanması planlanıyordu. Ancak yap-kirala-işlet modeli ile tesisin yapımı üstlenen yüklenici firmaların finansman kredisini sağlamakta zorluk çekmesi nedeniyle proje defalarca ertelemeye uğradı.

İKİ SEFER TEMEL ATILDI

Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı tarafından Türkiye’de ilk defa uygulanan "Kamu-Özel Ortaklığı Sistemi" ile gerçekleştirilecek olan Şehir Hastanesi’nin yapım ihalesi 10 Aralık 2012'de gerçekleşmiş, ardından 12 Mart 2014'te Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve İzmir milletvekillerinin katıldığı törenle temeli atılmıştı. Aradan geçen sürede çivi dahi çakılmayan tesis projesinde bu sefer de 9 Mayıs 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı toplu açılış töreninde ikinci kez temel atılmıştı.

TEPECİK'TEKİ TESİSTEN HABER YOK!

36 ayda bitirileceği duyurulan ve 2016 sonunda hizmete açılacağı sözü verilen dev tesiste yaşanan bürokratik sıkıntılar, Orman Bölge Müdürlüğü ile ilgili izin süreçlerinin gecikmesi, firmaların yaşadığı finansman çıkmazı gibi gerekçelerle süreç uzamıştı. Öte yandan, 35 proje arasında yer alan ve "Tıpkent" olarak adlandırılan projede Tepecik'te yapılması planlanan ikinci şehir hastanesi ile ilgili hiçbir somut adım da atılamadı. Daha önceden Tepecik olarak belirlenen ikinci tesisin inşaatına başlayamayan bakanlık yetkilileri, geçtiğimiz günlerde İzmir'e yapılacak üçüncü hastane için Buca Tınzatepe'de hazırlıkların start aldığını açıklamıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.