Dolar 32,3791
%0.19
Euro 35,0153
%-0.14
Altın 2.325,780
%0.23
Bist-100 9,10
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Süper gerginlik: Savaş gemileri girdi

Süper gerginlik: Savaş gemileri girdi

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Güney Çin Denizi'ne iki savaş gemisi yollamasını öfkeyle karşıladıklarını duyurdu.

  • Ege Postası
  • 11.02.2019 - 11:02

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bugün düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Güney Çin Denizi'ne iki savaş gemisi yollamasını öfkeyle karşıladıklarını bildirdi. Sözcü, kendilerinin hak iddia ettikleri karasularına, ABD'nin izin almadan girdiğini ifade etti.

ABD "seyrüsefer serbestisi" dedi

CNN'de yer alan haberde, ABD'ye ait USS Spruance ve USS Preble  adlı  güdümlü füze destroyerlerinin uluslararası kamuoyunda Spratly olarak bilinen  takımadanın yakınlarında seyrettiği kaydedilmişti. ABD Donanması 7. Filo Sözcüsü Clay Doss, yaptığı açıklamada,  gemilerin "seyrüsefer serbestisi" çerçevesinde görev icra ettiğini ve  uluslararası yasalar kapsamında bölgede bulunduğunu ifade etmişti. Geçen ay da, ABD donanmasına ait USS McCampbel adlı güdümlü füze  destroyeri Şişa adalarına (Paracel) yakın sulara yaklaşmıştı. Çin Dışişleri  Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, ABD Donanmasına ait savaş gemisinin Güney Çin  Denizi'ne girmesine tepki göstererek Washington yönetimine "provokasyona son ver"  çağrısında bulunmuştu.

Güney Çin Denizi

Kıyı ülkelerini egemenlik tartışmaları nedeniyle karşı karşıya getiren uluslararası sularda Çin ile Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor.ABD ise bölgede çok sayıda savaş gemisiyle devriye geziyor. Washington yönetimi, son yıllarda stratejisinin merkezine Ortadoğu yerine Asya-Pasifik’i almış durumda.Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı bölgenin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunuyor.Pekin'in tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, bölge ülkeleri ile arasında gerginliğe sebep oluyor.Bölgede kendi öz savunma hakkını uluslararası hukuka göre kullandığını iddia eden ve askeri tesisler inşa eden Çin'in, Nanşa (Spratly) adalar grubunda Subi Resifi (Cubiciao), Fiery Cross Resifi (Yongşudao), Mischief Resifi (Meciciao) adlı yapay adaları, Şişa (Paracel) adalar grubundaki Moody (Yongşingdao) adasında da askeri ve sivil kullanım amaçlı uçak pistleri bulunuyor.Uluslararası kamuoyunda Paracel ve Spratly olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından Hoang sa ve Truong Sa, Çin tarafından ise Şişa ve Nanşa Çundao olarak adlandırılıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.