Dolar 32,5601
%0.06
Euro 34,9887
%0.46
Altın 2.426,020
%0.12
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Suistimal yapanlara gereken yapılacak

Suistimal yapanlara gereken yapılacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi’nde dün düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu: “Gazı alan bastırıp gidiyor. Önüne gelen zam üstüne zam yapıyor. Faizle ilişkisi olsun olmasın ama fırsatı yakalıyor ya oradan giriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın kontrol mekanizmalarını çok iyi çalıştırması lazım. Suiistimalleri yapanlara da gereken dersleri vermemiz lazım.”

  • Ege Postası
  • 15.09.2018 - 05:58

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın faiz artırım kararını eleştirerek, “Merkez Bankası sürekli gündeme getirilen faiz artırımını da oldukça yüksek bir oran ile gerçekleştirdi. Diyor ya ‘Bağımsızlık’, hadi buyur bağımsızlık. Bağımsızlığın neticesini göreceğiz. Şu an şahsen benim sabır safhamdır ve bu sabır bir yere kadar. Çünkü biz sömürü manivelalarına eyvallah edemeyiz. Sadece bir kur manivelasıyla bir ülke terbiye edilemez” dedi. Erdoğan, dün AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda özetle şunları söyledi:

GECE YARISI OPERASYON

“Seçim öncesi bir parça yükselen döviz kurunun makul bir seviyeye düşmesinin veya yatay seyre geçmesini beklerken tam tersi bir durumla karşılaştık. Amerikan yönetiminin Türkiye ile ilgili ardı ardına açıkladığı olumsuz kararlar bahane edilerek Türk ekonomisini hedef alan alçak bir saldırıyla karşı karşıya kalık. Döviz kuru, gece yarısı operasyonlarıyla, ne ekonomik gerekçelerle ne de mantıklı bir başka sebeple açıklanamayacak şekilde yükseltildi. Yılbaşında, 3.8 olan, nisan başında yaklaşık 4 olan, haziranda 4.6’yı bulan kuru buraya kadar anlayabilirdik. ‘Seçimde böyle bir kıpırdanma olabilir’ diye baktık.

EKONOMİK SUİKASTTIR

Ancak daha sonraki gelişmeleri aynı hüsnüniyetle değerlendiremedik. Temmuz ayı boyunca da aynı seviyelerde seyreden dövizin ağustosta bir anda 7 lira seviyesine kadar yükselmesi, başlı başına bir ekonomik suikast girişiminin delilidir. Ağustos ayında bu ülkede ne siyasi istikrarsızlık yaşandı, ne harp oldu. Amerikan yönetiminin ülkemizin egemenlik haklarına açıkça saygısızlık olan taleplerine cevap vermedik diye böyle bir sonucun ortaya çıkması, meselenin tamamen siyasi olduğuna işaret ediyor. Ülkemize yönelik saldırı, diğerlerinden çok daha sinsi, çok daha can sıkıcı, çok daha kasıtlı bir şekilde gerçekleşti.

EKİM AYINDA GÖRECEĞİZ

Maruz kalınan saldırının manivelası kur gibi gözükse de asıl kalıcı darbeler, enflasyon ve faizler konusunda alındı. Faizi yöneticiler belirliyor ancak enflasyonu yöneticiler belirlemiyor. Enflasyon faizin akışıyla oluşur. Merkez Bankası defalarca, 16 yıllık başbakanlık ve cumhurbaşkanlığım döneminde enflasyonu açıklamıştır ama hiçbir kez enflasyon Merkez Bankası’nın açıkladığı gibi gerçekleşmemiştir. Bakıyorsunuz yıl ortasında Merkez Bankası enflasyonu tekrar revize ediyor. 3. çeyrekte tekrar revize ediyor. Niy? Madem biliyorsun bu işi, faizi belirlerken tutuyor da enflasyonu açıklarken niye tutmuyo? Bu gerçekleri şimdi ekim ayında da göreceğiz.”

SUİİSTİMAL YAPANLARA GEREKEN YAPILACAK

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, bu dönemde yatırımcılara baktığını belirterek, “Finans kuruluşlarına gittiği zaman acaba kapıdan onlara ‘Buyurun gelin yapılandıralım’ diyorlar m? ‘Gelin bunu yapılandıralım’ diye bir yaklaşım birkaç banka dışında yok. Üretim durduğu, çarklar işlemediği anda her şey durur. Finans kuruluşlarının işi üretim çarkını döndürmektir. O tulumbaya suyu koymamız lazım ki tulumbadan su gelsin. Tulumbadan su gelmediği zaman susuz kalırsın, tarlalar da susuz kalır, her yer susuz kalır. Gazı alan bastırıp gidiyor. Önüne gelen zam üstüne zam yapıyor. Faizle ilişkisi olsun olmasın ama fırsatı yakalıyor ya oradan giriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın kontrol mekanizmalarını çok iyi çalıştırması lazım. Suistimalleri yapanlara da gereken dersleri vermemiz lazım” diye konuştu.

SIFIRDAN YATIRIM DÜŞÜNMÜYORUZ

BAKANLIK sayısının 16’a düşmesiyle hükümetin elinde ciddi sayıda bina olduğunu belirten Erdoğan, “Kirada olan yerleri bakanlıklarımız boşaltıyor ve kamuda ciddi bir tasarrufa gitmiş oluyoruz. Kamu araçlarını hem nitelik hem de kullanım bakımından sınırlandırdık. Personel alımını da emekli olan personel sayısına yakın bir seviyeye çekiyoruz. Sıfırdan bir yatırım düşünmüyoruz” dedi.

DÖVİZ İSTEYENİ ŞİKYET EDİN

ERDOĞAN, menkul ve gayrimenkul alım, satım, kiralama, hizmet ve eser sözleşmesi gibi tüm işlemlerde ödeme yükümlülüklerinin artık Türk Lirası’yla yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini hatırlatarak şunları söyledi: “Kim döviz talep ediyor ilgili merciye şikayet edilmeli. Sen elektrik, su parasını dövizle mi ödüyorsu? Öyle 25 kuruşa simit yok. Gereği neyse yapılacak. Birileri fırsattan istifadeyle milletimizin kafasını bulandırmak, moralini bozmak için bir sürü yalan yanlış haberleri ortalığa yayıyor. Stokçular ortaya çıktı, gereken cevabı gerek İçişleri Bakanlığımız gerekse Hazine ve Maliye Bakanlığımız verecek. Buralara baskınlar yapmak suretiyle ‘Sen stokçuluk mu yapıyorsun, gel bakalım bunun bedelini öde.’ Bunlara bunun fırsatını vermeyeceğiz.” HÜRRİYET

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.