Dolar 32,5217
%-0.08
Euro 34,7710
%-0.27
Altın 2.420,420
%-0.4
Bist-100 9.713,00
%0.7

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Stratejik Plan Meclisten onay aldı

Stratejik Plan Meclisten onay aldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında ESHOT ve Büyükşehir’in 2020-2024 Stratejik Planları damgasını vurdu. AK Parti grubu staretejik planları eleştirirken, Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Sorunlar değişmiyor, aksine yenileri ekleniyor. Merkezi hükümetle ilgili algı yönetimi yapılıyor” dedi. Başkan Soyer, AK Parti grubunun eleştirilerine tek tek cevap verirken, “Merkezi hükümetin destek vermediği gerçeğini görmemek mümkün değil” dedi. Soyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirilen toplantının detaylarını da aktardı. Stratejik plan, hükümet desteği, Kemeraltı tartışmaları

  • Ege Postası
  • 13.09.2019 - 20:46

HAYRULLAH YILDIZ/ EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısının son oturumu Başkan Tunç Soyer yönetiminde Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü ve İZSU’nun 2020-2024 dönemi Staratejik Planlarının görüşmeleri gerçekleşti.  Toplantıya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  meclis toplantısının açılış konuşmasında, Diyarbakır’da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybeden şehitleri anarken, “Diyarbakır’da Kulp’ta katledilen masum insanlarımızın ailelerine başsağlığı şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.

SODEM-SEN’E AK PARTİ’DEN RET

Geçtiğimiz mecliste Başkan Soyer’e SODEM-SEN’de yapılacak icraatler ile ilgili görüşmeleri yürütme yetkisi  verilerek mecliste onaylandı. Kurulan işçi sendikasının aidat işleri ve sendika içinde yapılacak işlerle ilgili önergenin oylamasında AK Parti grubu ret oyu kullandı. AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, hafta içinde DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın “Belediye Başkanları ile muhatap olamazsak greve gideriz” açıklamasını hatırlatarak “Bizler de işçilerin rahatsız olduğu bir şeyi onaylamak istemiyoruz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin SODEM-SEN üyelikle ilgili işlemleri AK Parti grubunun ret oyuna rağmen mecliste kabul edildi.  

Başkan Soyer, SODEM-SEN eleştirilerine diğer siyasi partilerden belediye başkanlarının da başka sendikalara üye olduklarını bu yüzden CHP’li belediye başkanlarının da SODEM-SEN’a üye olduğunu belirtti.  

AK PARTİ’DEN PLANLARA ELEŞTİRİSORUNLAR DEĞİŞMİYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, stratejik planları eleştirirken,  “İzmir’in önemini defalarca dile getirdik. Bugün önümüzdeki 5 yıllık yol haritamızı belirlemek üzere buluştuk. Bu plan hazırlanırken, meseleye sadece yasal zorunluluk çercevesinde yaklaşmamak gerekir. Planlar hazırlanırken belli başlı saç ayaklarının bulunması gerektiğini hepimiz biliyoruz. En temel saç ayağı belediyemizden İzmir halkının beklentilerinin neler olduğunun iyi irdelenmesi ve araştırılması gerektiğidir.Bir anket çalışması yapılmış gördük. Bu anket sonucunda karşımıza çıkan tablo şu altyapı çalışmalarının yapılması ve bu çalışmalarda kurumlar arası eş güdüm sağlanması, raylı sistem projeleri, imar, yeşil alan düzenlemeleri, körfez temizleme faaliyet ve son olarak kentsel dönüşüm. İlk kez plan hazırlanmıyor. Önceki yıllarda da hazırlandı. Ancak genel hatları itibariyle baktığımızda kentimizde sorunlar değişmiyor. Bunların yanında sorunları gidermemekle birlikte yeni sorunların eklendiğini görüyoruz. Kent ekonomisinin, geliştirilmesi, turizmle alakalı beklentiler gibi toplumdan yeni beklentiler var” ifadelerini kullandı.

HIZAL’DAN SOYER’E SEÇİM VAATLERİ HATIRLATMASI

AK Partili Hızal, planla ilgili eleştirilerini yaparken Başkan Soyer’in seçim dönemindeki vaatlerini hatırlattı. Hızal, planda yer alan hedefler ve Soyer'in hedeflerini kıyaslarken, “Projeler hazırlanırken geçmiş dönemde biriken sorun yığınlarının ortadan kaldırılması için yapıldı. Ancak bazı eksiklikler var. 13 adet alt ve üst geçitten bahsedilmiş. Sayın başkan seçim döneminde trafik sorunu için 111 noktayla ilgili projeniz vardı. 13 sayısının burada çok az kaldığını düşünüyorum. 6 otopark planlanmış, yine seçim vaatleri arasında belirttiğiniz otopark kapasitesinin 100 bin olacağını ifade etmiştiniz. Bugün 60-65 bin civarında otopark kapasitesi var. Aradaki 30-35 bin farkın kapanması için her bir otoparkın 6 bin araçlık kapasitede olması gerekir” dedi.

TURİZMLE İLGİLİ EKSİKLİK VAR

Hızal, planda turizmle ilgili eksikliklerin olduğunu ifade ederken, “Turizm ve tanıtıma yönelik bazı planlamaların olduğunu gördük. Sağlık turizmi alanında çok önemli bir kaynak var termal kaynaklarımız var yine planda bu konuyla ilgili eksiklikler ve hatalar var” dedi.  

MERKEZİ HÜKÜMET MADDESİ ALGI YÖNETİMİ

Hızal, planda yer alan tehditlerin algı yönetimi olduğunu vurgularken, “Planın geneline bakarsak yeterli olmadığı kanaatindeyiz. Tehiditler bölümünde, hükümet tarafından mevzuat değişikliğinin yapılması, merkezi hükümetin projelere destek olmaması gibi maddeler var. Bizce doğru olmayan bu maddelerde algı yönetimi söz konusu. Mazeret üretmek istersek yüzlerce mazeret üretilir. Biz İzmir’in yöneticileri başta siz olmak üzere elbette bu mazeretleri bir kenarıya iterek mücadele vermemiz gerek. Buca metrosunun onay sürecinde bunun en iyi örneğini yaşadık. Buca metrosunun hayata geçirilmesi için Cumhurbaşkanımızın imzası gerektiğinde en kısa zamanda çözüldü” dedi.

AK PARTİ İFADELERİN ÇIKARILMASINI İSTEDİ

AK Partili Hızal, stratejik planda yer alan ‘bombalı saldırı sebebiyle organizasyonların iptal edilmesi’ ifadelerinin çıkarılmasını isterken, “Stratejik planın 90’ıncı sayfasında bir hedef var. İzmir dünya kültür ve sanatlarının buluşma noktası haline gelecek denmiş. Bu hedefe yönelik olarak, sinema gösterim sayısının, festival sayısının artacağından bahsedilmiş. Ancak burada hepimizin içini acıtacak bir ifadeyle karşı karşıyayız. ‘Şehrimizde ve ülkemizin herhangi bir yerinde yaşanabilecek bombalı saldırı organizasyonları sebebiyle etkinliklerin iptal edilmesi’  terör bugün İzmir’in ya da Türkiye’nin mesele değil. Fransa’nın da tehlikesi çünkü terör küresel bir hal aldı. İtalya’ya gideceksiniz, gidiş amacınızın buna benzer organizasyonların kentimizde yapılması için çabalayacağınızı söylediniz. Oraya gittiğinizde bu tarz tehlikelerin olduğunu mu ifade edeceksiniz. Bu ifadelerin plandan çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu da Hızal’dan sonra söz alarak planda yer alan ifadelerin “Organizasyonların çeşitli olumsuzluklar sebebiyle iptal edilmesi nedeniyle “ cümlesiyle değiştirilmesini istedi.

ESHOT’UN GENÇLEŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Planda yer alan hedefler doğrultusunda ESHOT filosunun gençleşmesinin mümkün olmadığını savunan Hızal, “ESHOT bin 536 adet aracının olduğunu görüyoruz. Her yıl 100 adet araç alarak filomuzun gençleştirilmesi mümkün  olmayacağını ifade etmek isterim. Özellikle İzmir’de kapalı durak sayılarının arttırılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

20-25 MİLYAR TL HANGİ KAYNAKLARDAN ELDE EDİLECEK

Hızal, stratejik planın maddi kaynaklarını eleştirirken, “Stratejik planda 2020-2024 yılları arasında toplamda 50 milyar civarında yatırım planlaması yapıldığını görüyoruz. 50 milyar TL yatırım planlaması, belediyemizin yaklaşık 8, 8 buçuk milyar geliri olduğunu düşünürsek ve yüzde 40-45’ler seviyesinde yatırım oranı olarak değerlendirdiğimizde kabaca 20-25 milyar gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Kalan 20-25 milyarı hangi kalemlerden, hangi kaynaklardan elde edileceği planda çok açık göreceğiz. Bunları ilerleyen aşamalarda mutlaka değerlendireceğiz ama şunu da görmek mümkün; 2024 yılı sonunda 11 milyar borçlanma ön görülüyor. Bunu da esasında şuan ki borcun üzerine ekleyerek koyarsak İzmir halkına bir haksızlık yapılacağı kanaatindeyim” dedi.

BOZTEPE’DEN KEMERALTI VE BİNA ÇÜRÜK ÇIKIŞI

Başkan Soyer’in dün yaptığı "Bizim belli bir kalite seviyesinin altındaki insanlarımız o izmaritten rahatsız olmayabilir. Atılan çöplerden, uçuşan plastiklerden rahatsız olmayabilir. Ama bir tık yukarıdaki segment rahatsız oluyor. Çok affedersiniz ‘b.k götürüyor” açıklamalarını hatırlatan Boztepe yine Soyer’in ‘Arka sıradakilere hizmet götüreceğiz’ açıklamalarına atıfta bulunarak Soyer'den konuya açıklık getirmesini istedi.

Öte yandan Boztepe planla ilgili, “Yeni bir akıl, yeni bir oluşum, yeni bir heyecan göremiyoruz. Birçok proje Aziz Kocaoğlu’nun  döneminde atılan adımlar. Bu planda büyükşehir belediyesinin binasıyla ilgili de bir şey yok. Büyükşehir'in binası çürük. 70 ve 80’lerde bu bina çok yıprandı. Bu binayı yenilememiz gerek”  dedi.

SOYER’DEN ELEŞTİRİLERE CEVAP VE TEŞEKKÜR

Başkan Soyer, stratejik planın oy birliği ile geçtiği için AK Parti grubuna teşekkür ederken, “AK Parti grubuna teşekkür ediyorum. İzmir’in geleceğini ilgilendiren planın eksikliklerinin yanlışlarının ifade edilmesine rağmen oy birliği ile geçirilmesi son derece gurur vericidir” dedi.  

BU SADECE OMURGA ÇALIŞMA

Başkan Soyer, stretejik planın bir omurga olduğunu vurgularken, “Kampanya döneminde bahsettiğimiz 111 nokta sadece akıllı trafik noktalarının uygulanacağı yer. Bu sadece bir omurga çalışma” şeklinde konuştu.

SOYER50 MİLYARI ÇOK BULDUNUZ AMA

Başkan Soyer, AK Parti grubunun kaynak eleştirisine cevap verirken, “50 milyar liralık bütçeyi çok buldunuz, kaynak nereden olacak dediniz ancak fazla bulduğunuz bir yatırım yok tersine eksik bulduğunuz yatırımlar var. Sizin bahsettiğiniz projeleri de eklersek rakam çok daha fazla yükselir. Bu rakamın kaynağının nasıl bulunacağını elbette birlikte çözeceğiz” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK KATILIMLI İFTİHAR EDECEĞİMİZ BİR PLAN

Soyer stratejik planın Türkiye’nin en yüksek katılımlı plan olduğunu vurgularken, “Türkiye’de en yüksek katılımla gerçkeleşen planı onaylayacağız.. Aylar öncesinde ilk adımı atarken 800 çalışanımızla ilk adımı attık. Büyükşehir Belediyesinin temsilcilerinin yer aldığı ilk buluşmaydı. Planla ilgili vizyonu değerlendirdik. Anket çalışmaları ve birçok buluşma devam etti. İlçe belediye başkanlarımızla saatler süren toplantılar yaptık. Üniversitelerin rektörleri ve akademisyenleriyle bir araya geldik onlarla müzakere ettik. TMMOB’a bağlı oda başkanları, ticaret odası, sanayi odası, gibi STK’larla bir araya geldik. Çok geniş katılımlı bir plan ortaya çıkacak. Hepimiz iftihar ediyoruz iftihar edeceğiz” diye konuştu.

HÜKÜMET DESTEK VERMİYOR BU GERÇEĞİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ

Başkan Soyer risk faktörleri bölümü için AK Parti’nin getirdiği eleştirilere cevap verirken, “Hükümet desteğinin olmaması risk olarak ifade edilmesi, bunun siyaset diliyle bir ilgisi yok, hükümet desteğinin olmadığı gerçeğini görmemek mümkün değil. Bunun bir eksiklik olduğunu görmemek mümkün değil. Ben dilimi istediğim kadar başka türlü kullanayım, nazik bir uslüp kullanalım ama bu gerçeği görmemizi engellemek mümkün değil.  Bu bir realite  diliniz o vakayı görmeye engel olamaz. O cümle de bu vakanın ifade edilişi. Biz Çiğli tramvayının neden bugüne kadar onayını alamadık, balıkçı barınağının neden tahsisi yapılmadı bunu görmeyecek miyiz” diye konuştu.

SOYER’DEN KEMERALTI AÇIKLAMASINA CEVAP

Başkan Soyer tartışmalara sebep olan ‘Kemeraltı’ açıklamasıyla ilgili konuya açıklık getirirken şu ifadeleri kullandı;

“Kemeraltı esnafımızla bir toplantı yaptık. Kemeraltı aslında bu şehrin tek taşıdır,en büyük hazinesidir, Kemeraltı'nı şöyle hayal ediyoruz. Konak Pier’den başlayarak, Saat Kulesi, Havra, Agora oradan Kadifekale, bizim önümüzdeki 5 yıl içinde en çok yapmayı hedeflediğimiz şey, Pier’den Kadifekale’ye kadar olan güzergahı pırıl pırıl turizm destinasyonu haline getirmektir. Bu güzergahı pırıl pırıl yaparsak, tertemiz yaparsak işte o zaman dünyanın ilgisini çekecek cazibe merkezi haline gelecek. Seferihisar’da Sığacık’ı marka haline getirdik bu dönemde de Kemeraltı'nı marka haline getireceğiz. Kemeraltı, İzmir’in dünya markası haline gelmesin kaldıraç olacaktır.”

SOYER CUMHURBAŞKANI İLE TOPLANTIYI ANLATTI

Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Büyükşehir Belediye  Başkanları arasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen toplantıya dair detayları aktaran Başkan Soyer, “Cumhurbaşkanımızla yaptığımız toplantıda yaklaşık 2 buçuk saatlik toplantı, kimse kimseye incetecek bir söz etmedi. Bence içerikten çok daha kıymetli olan formattı, 30 belediye başkanı bir tarafta oturdu, karşımızda da hükümetin tüm bakanları sadece iki bakanımız eksikti olağanüstü güzel bir iletişimdi. Hangi bakanlıkta hangi işlerimiz bekliyor, tüm taleplerimizi ilettik. İlgili bakanlıklarımız da taleplere ve eleştirilere tek tek cevap verdi. Eğer bu devam ederse, bu güzel iletişim dili sürdürülebilirse bundan Türkiye İzmir faydalanır. Bizim İzmirli olarak Türkiye’ye örnek olmamız gerek. Çünkü insanlar bizi örnek alıyor” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.