Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0551
%-0.03
Altın 2.326,490
%0.26
Bist-100 9,09
%0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soylu'dan Sayıştay raporu açıklamaları

Soylu'dan Sayıştay raporu açıklamaları

Radyo Egepostası'nın konuğu olan Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, hakkındaki Sayıştay raporundaki maddeleri içeren haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, önemli açıklamalarda bulundu. Soylu'dan Sayıştay raporu açıklamaları

  • Ege Postası
  • 08.11.2018 - 09:12

HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- Radyo Egepostası'ndaki 8. Gün Programı'nda Egepostası Medya Grup Başkanı Mithat Umutoğulları’nın sorularını yanıtlayan Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, kendisini ve ilçeye yaptığı hizmetleri durduramayanların şimdi Sayıştay raporu üzerinden hesap yaptığını savundu.

MENDERES’TE KAMU ZARARI, HIRSIZLIK, PARAYI İÇ ETME SÖZKONUSU DEĞİL

Menderes Belediye Başkanı Soylu, Sayıştay raporunda Menderes ile ilgili hiçbir kamu zararı, hırsızlık, yolsuzluk durumu olmadığını belirterek,

“Menderes’te kamu zararı söz konusu değildir. Bir hırsızlık, bir parayı hiç etme, yok etme söz konusu değildir. Biz bugüne kadar şeffaf bir şekilde bütün vatandaşların, yargının, denetim organlarının önünde alnı açık şekilde, tüm bilgi ve belgelerini sunan ve sunabilecek bir belediyeyiz. Bundan sonra da aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz. Kafasında soru işareti olan bütün vatandaşlarımızı Menderes Belediyesi’ne davet ediyorum. Tüm bilgi ve belgeleri onlara sunmaya hazır olduğumuzu buradan söylemek istiyorum” dedi.

ÇELME TAKTILAR, DÜŞTÜK, DÜŞTÜĞÜMÜZ YERDEN KALKTIK

Başkan Soylu, “5 ay kaldı yerel seçimlere. Böyle bir başkanı durduramayınca ne yapacaksını? Çelme takacaksınız. Takılan çelmeleri, önümüze konulan engelleri, yapılan zulmü ve yanlışlıkları gündeme getirdik. Çelme taktılar, düştük, düştüğümüz yerden kalktık. Önümüze engel koydular, hepsini aştık. Menderes’li hemşehrilerimiz yanımızdaydı, onlar bize inandı biz onlara. Engellerin hepsini başarılı bir şekilde geçtik. Şimdi başka bir çelme takmak gerekiyor. Son düzlüğe girildi. Bunu göstere göstere kendin yapamıyorsan, bazı basın yayın organlarıyla kiralık kalemlerle ancak siz belediye başkanını sekteye uğratabilirsiniz. Burada da kazdıkları kuyuya nasıl düştüklerini size anlatacağım” diye konuştu.

HATALI KAYITLARI MEMUR ARKADAŞLAR DÜZELTTİ

Sayıştay raporunda memur hataları olduğunu, bunların düzeltildiğini anlatan Başkan Bülent Soylu, ortada kamu zararı olmadığını söyleyerek, “Bazen gelen ve giden hesap kayıtları ve belediyelerin farklı hesap kayıtları var. Bazen gelen hesaplar elma hesabına yazılacağına armut hesabına yazılıyor. Bu memur hatasıdır. Burada bir kamu zararı, hırsızlık yok. Para kasada. Memur hatalarıyla ilgili Sayıştay denetmeni, buralarda hata var, düzeltin dedi. Yapılan hatalı kayıtları memur arkadaşlar düzeltti. Ve istenen düzeltmeleri ilgili birimimiz düzeltmiş oldu. Burada bir yolsuzluk var mı'

Mevzuatta öncelikle SSK, vergi kurumuna ve kamu kurumlarına olan borçlarını önce ödemen gerekiyor. Biz ne yapmışı? Sayıştay önce SSK, vergi borcunu ödememişsin gidip esnafa ve küçük kurumlara borcunu ödemişsin. Önce bunu ödeyecektin, neden gittin bunu ödedin diyor. Bunun neresinde yolsuzluk, hırsızlık, uğursuzluk var” diye konuştu.

SOYLU'NUN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

30 ilçe arasında dört nala koşan bir belediye. 5 ay kaldı yerel seçimlere. Böyle bir başkanı durduramayınca ne yapacaksını? Çelme takacaksınız. Takılan çelmeleri, önümüze konulan engelleri, yapılan zulmü ve yanlışlıkları gündeme getirdik. Çelme taktılar, düştük, düştüğümüz yerden kalktık. Önümüze engel koydular, hepsini aştık. Menderesli hemşehrilerimiz yanımızdaydı, onlar bize inandı biz onlara. Engellerin hepsini başarılı bir şekilde geçtik.

KAZDIKLARI KUYUYA NASIL DÜŞTÜKLERİNİ ANLATACAĞIM

Şimdi başka bir çelme takmak gerekiyor. Son düzlüğe girildi. Bunu göstere göstere kendin yapamıyorsan, bazı basın yayın organlarıyla kiralık kalemlerle ancak siz belediye başkanını sekteye uğratabilirsiniz. Burada da kazdıkları kuyuya nasıl düştüklerini size anlatacağım.

Sayıştay denetim yaptı evet. Hep bakıyorsunuz CHP’li belediyeler müfettişlerden kafamızı kaldıramıyoruz, bizi sıkıştırıyorlar diye 5-15 senedir bir söylem geliştirmişlerdi. Bir algı oluşturmaya çalıştılar. Bence başarılı da oldular. Vatandaş inanıyor. Ama bugün o söylemin yalan olduğunun günüdür. Hırsızlık varmış gibi yerel ve ulusal kanallarda haber yaptırıyorsunuz. Bu adamlığa ve siyasi nezakete sığmıyor.

MEMUR HATALARI VAR VE DÜZELTİLDİ

Yanlış muhasebeleştirme nedeniyle tarafıma ödenen parayı maaşımdan kestiler mesela. Burada bir hırsızlık üç kağıtçılık var m? Bazen gelen ve giden hesap kayıtları ve belediyelerin farklı hesap kayıtları var. Bazen gelen hesaplar elma hesabına yazılacağına armut hesabına yazılıyor. Bu memur hatasıdır. Burada bir kamu zararı, hırsızlık yok. Para kasada. Memur hatalarıyla ilgili Sayıştay denetmeni, buralarda hata var, düzeltin dedi. Yapılan hatalı kayıtları memur arkadaşlar düzeltti. Ve istenen düzeltmeleri ilgili birimimiz düzeltmiş oldu. Burada bir yolsuzluk var mı'

BUNUN NERESİNDE YOLSUZLUK, HIRSIZLIK VAR'

Mevzuatta öncelikle SSK, vergi kurumuna ve kamu kurumlarına olan borçlarını önce ödemen gerekiyor. Biz ne yapmışı? Sayıştay önce SSK, vergi borcunu ödememişsin gidip esnafa ve küçük kurumlara borcunu ödemişsin. Önce bunu ödeyecektin, neden gittin bunu ödedin diyor. Bunun neresinde yolsuzluk, hırsızlık, uğursuzluk var.

O TARLALARI EKİP BİÇENLERİN HUZURU BOZULMASIN DİYE SÜRE UZATIMINA GİTTİK

2014 yerel seçimlerinin ardından Bütünşehir Yasası ile 20 köy mahalle olarak Menderes Belediyesi’ne bağlandı. Köy tüzel kişiliklerinden muhtarlıklardan belediyemize geçen köy malları var. Tarlalar ya da değişik mülkler. Hem daha önceden ihaleye verilmiş olanlar, o dönemde de kira uzatımı yapılmış. Benim dönemimde de bu tarlaları eken insanların düzenini bozmamak adına, adam tarlasını sürmüş, buğdayını ekmiş, o ihale dönemi geldiği vakit, oralara para harcamış. O insanların ekmeğiyle oynamamak adına bu köylerdeki tarlalarımızı tekrar ihale yapmak yerine, o tarlaları ekip biçen vatandaşlarımızın huzuru bozulmasın diye süre uzatımına gittik. Buradaki ihale 10-15-20 dönümlük bir tarla, 5 dönümlük bir zeytin bahçesi. Burada hırsızlık, yolsuzluk var. Bu tarlaları eken, biçenler belli. Sen bu tarlaları ihaleyle almış vatandaşlara gidip tekrar ihaleye çıkmayacağım, süre uzatımıyla evinize ekmek götürmenizi sağlayacağım ama karşılığında para verin demişsem o zaman sorun vardır. 16-20 köy de kapanan belde belediyeleri de o vatandaşlar da orada.

Karşımızda bize muhalefet edenler, işlerine geldikleri zaman Ecevit ve Atatürk’ün sözlerine kulak verirler, aksi durumda ikisini de unuturlar. İşlerine nasıl geliyorsa, o gün onlar için nasıl bir rant elde edilecekse öyle davranırlar. O yüzden bu noktadan siyaset yapmaya çalışıyorlar.

BUYURUN SEÇİM KAZANIN VE O 2133 KÜÇÜK ESNAFIN YERİNİ KAPATIN

Bu memlekette siyaset yapan muhalefet işi gücü bırakmış, 2133 küçük esnafın evine götüreceği iki dilim ekmeğe gözünü dikmiş. Soylu’nun vatandaşın ekmeğinde gözü olmamıştır. Evine daha çok ekmek götürmesi için, bir ekmeğin yanında çocuğuna iki çikolata alması için ne yapabilirim diye düşünebilmiş birisidir Bülent Soylu. Bülent Soylu Bülent Soylu olarak her zaman fakir fukaranın esnafın üreticinin bugüne kadar nasıl yanında olduysa bundan sonra da yanında olacaktır. Buyurun seçimi kazanın, gidin o 2133 küçük esnafın yerini mühürleyin ve kapatın. Ama o gün de yine beni karşılarında bulurlar. 

YIKIM İHALELERİNE KATILIM OLMADIĞI İÇİN YIKIM OLMADI

Bütün belediyelerde yıkılması gerekenler var. Kaçak binaların hepsi benim dönemimde yapılmış değil. 50 yıllık birikim vardır. Yıkılması gereken binaları gidip kendi başıma yıkacak halim yok. Araç gereç ve teçhizat olmadığı için belediyemizde, yıkımla ilgili yıkım ihalesine çıkıyoruz. Bütün belediyeler yıkım ihalesine çıkarlar. O ihaleyi alan olursa gidersiniz o binayı yıkarsınız. Yıkım ihalelerine katılım olmadığı için bunlarla ilgili yıkım işlemi yapılmadı. 

MİSYONUMUZA, VİZYONUMUZA UYGUN HAREKET ETMEYENLERİ FARKLI KURUMLARDA GÖREVLENDİRDİK, BURADA YOLSUZLUK VAR MI'     

Amacımız vatandaşa güler yüzlü hizmet ve Menderes’i bütün İzmir ve Türkiye’nin parmakla gösterdiği ilçe haline getirmek. Buna aykırı davrananlar, görevini kötüye kullanan arkadaşlar, 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanununun ilgili maddelerine göre farklı kurumlara geçici görevlendirilmiştir. Bu arkadaşlarımız uygun hareket etmedikleri için farklı kurumlarda görevlendirilmiştir. Burada hukuka uygun bir işlem yoktur. Bu arkadaşlar dava açtı. Davaları reddedildi. Demek ki yaptığımız işlem hukuka uygun. Burada yolsuzluk, hırsızlık var m? Burada boncuk bulmuş gibi orada burada konuşan arkadaşlara buradan bunu ifade etmekte fayda olduğunu düşünüyorum.

AŞMIŞIZ DA NEREYE HARCAMIŞIZ'

Sayıştay raporunda doğrudan temin yöntemiyle yapmış olduğumuz işler var. Bütçenizin yüzde onunu aşmamanız gerekiyor diyor, doğrudan temin yöntemiyle. Bununla ilgili ihaleye çıkılmadan, acil yapmanız gereken işler oluyor. Gerçekleşen bütçe 80 milyon ise 8 milyonu geçmemeli. Biz 8 milyon 500 harcamışız. Aşmışız da biz bu parayı bu yollara, parklara harcamışız. Harcadığımız para aldığımız mal ve yaptığımız hizmet belli. Burada sanki bir yolsuzluk, usulsüzlük varmış gibi, memleketin parasını çarçur edip kamuyu zarara uğratmış gibi yayın yapmak, bu insanların iş bilmediğini ve hiçbir şekilde bırakın belediyeyi yönetmeyi, bir muhtarlığı bile yönetemeyeceklerinin en açık belirtisidir.

BELEDİYE BAŞKANI BORÇLANABİLİR, HARCADIĞIMIZ PARA DA YAPTIĞIMIZ İŞ DE ORTADA

Belediye başkanı borçlanabilir. Bu parayla ne yaptığına bakmak lazım. 5 yılda bir kere yurtdışına gezmeye mi gitmi? Beş yılda sürekli konserler, festivaller mi vermiş. Roka, kereviz, maydanoz festivali mi yapmı? Bakın görece ticaret merkezi. Bugünkü değeri 25 milyon lira, 16 dükkan var içinde. Evet borçlandık ama bu ve buna benzer hizmetleri hayata geçirdik. Bu borçlar uzun vadeli borçlar üstelik. Harcadığımız para da yaptığımız iş de ortada.

Mithat Umutoğulları: Kayıp 2 trilyon muhabbeti var'

Bütçemiz, gerçekleşen bütçemiz 75 milyon lira. Hiç aklınız kesiyor m? Kayıp 2 trilyon varmış. Menderesli Bülent Soylu’yu tanıyor. Bir belediyenin 2 trilyon (yeni parayla 2 milyon lira) parası kaybedilir m? Normal insanlar gibi düşünebiliyorsan bu işte bir yanlışlık var demeniz lazım. Hem bunun yayınını yapanlar, kiralık katil olan bu basın yayın organları en büyük haksızlığı Mendereslilere yaptılar. Menderes Belediyesi Menderesli’nindir. Menderes Belediyesi’nin ismi bugüne kadar hep hizmetleriyle anıldı. Ama bugün birileri siyasi rant elde edeceğim diye, çelme takacağım diye, yerel seçimde onu yeneceğiz mantığıyla Menderes Belediyesi’ni, ismini kayıp 2 trilyon para ile yan yana getirip hırsızlık, yolsuzlukla suçladılar. En çok üzüldüğüm belediyemizin bu şekilde anılmış olması.

KAYIP 2 MİLYON YOK, PARA İLLER BANKASI’NIN HESABINDA

Sermaye katılım payları vardır İller Bankasında belediyelerin. Menderes Belediyesi’nin de 2 milyon lira parası İller Bankası hesaplarında, kalem kalem yıllar itibariyle gözükmekte. En son 2 milyon 94 bin para İller Bankası hesabında gözüküyor. Bunlar devletin resmi kağıtları. Bu işleri bilmeden, araştırmadan yazanlara 10 gün müsaade ediyorum. Menderes halkından özür dileyecekler, o kanalları aracılığıyla. On gün sonra o yazdıklarını ispat edemezlerse o paranın kayıp olduğunu ispatlayacaklar, ispat edemezlerse onursuz, haysiyetsizlerdir onlar. On gün boyunca buna bakacağım. Müfteri, onursuz, haysiyetsiz olduklarını tekrar dile getireceğiz on gün sonra. Öyle bir belediye başkanının ve 90 bin Mendereslinin onuruyla, şerefiyle oynamanın o kadar kolay olmadığını onlara öğreteceğiz. Her türlü yasal yola başvuracağım.

HERKES ETEĞİNDEKİ TAŞI DÖKSÜN DİYE BEKLEDİM

Günlerdir izliyorum. Başkanım iki yanıt ver. Bizim başkanımız hırsız mı, yolsuzluk mu yaptı ded? Biz de biraz izleyelim, herkes eteğindeki taşı döksün. Bizim de söyleyeceğimiz iki lafımız olur. Biz de bugün bunları anlatıyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyelerine aktarmaları gereken paraları yazmamışlar. Sadece günlerdir Menderes Belediyesi’ni yazıyorlar.

PARTİMİZ GÖREV VERİRSE ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ FAZLASIYLA YERİNE GETİRİRİZ

Önümüzde seçim var. Aday gösterileceğime tabii ki inanıyorum. Çünkü 4,5 yıldır, 5 yıldır biz gerçekten İzmir’de herkesin takdir ettiği, parmakla gösterdiği hizmetleri hayata geçirdik. Kişilere göre hizmet etmedik. Toplumun tamamına hitap eden, onların talep ve isteklerine yönelik hizmetler yaptık. Yaptığımız anketler, araştırmalar var. Vatandaşlarımız memnun. Çevre ilçeler de bizim belediyemiz de Menderes Belediyesi gibi çalışsa ve hizmet üretse diyor. Partimiz görev verirse üzerimize düşen görevi fazlasıyla yerine getiririz. Başka arkadaş aday gösterilirse, elimden gelenin üzerime düşeni partim adına yapacağımdan kimsenin kuşkusu olmasın. Seçimleri çok rahat bir şekilde kazanacağız.

MENDERES’TE KAMU ZARARI, HIRSIZLIK, PARAYI İÇ ETME SÖZKONUSU DEĞİL

Menderes’te kamu zararı söz konusu değildir. Bir hırsızlık, bir parayı hiç etme, yok etme söz konusu değildir. Biz bugüne kadar şeffaf bir şekilde bütün vatandaşların, yargının, denetim organlarının önünde alnı açık şekilde, tüm bilgi ve belgelerini sunan ve sunabilecek bir belediyeyiz. Bundan sonra da aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz. Kafasında soru işareti olan bütün vatandaşlarımızı Menderes Belediyesi’ne davet ediyorum. Tüm bilgi ve belgeleri onlara sunmaya hazır olduğumuzu buradan söylemek istiyorum.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.