Dolar 32,5491
%0.03
Euro 34,8924
%0.18
Altın 2.435,360
%0.5
Bist-100 9.767,00
%0.46

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer ve Tugay’dan katılımcı demokrasi vurgusu

Soyer ve Tugay’dan katılımcı demokrasi vurgusu

Karşıyaka Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Derneği İzmir Şubesi tarafından Karşıyaka Hikmet Şimşek Sahnesi’nde düzenlenen ‘Yerel Yönetimlerde Katılımcılık ve Demokrasi’ paneline ilgi yoğun oldu. Başkan Soyer, İzmir’in stratejik planında İzmirliler’in görüşlerine başvurmanın bir zorunluluk olduğunu söylerken, Başkan Tugay ise "Karşıyaka’da katılımcı demokrasi için güzel örnekler gerçekleştireceğiz" dedi. Soyer ve Tugay’dan katılımcı demokrasi vurgusu

  • Ege Postası
  • 13.06.2019 - 19:29

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI- Açılış konuşmalarını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yaptığı panelde, Prof. Dr. Korel Göymen, 31 Mart seçimlerinde CHP Bursa Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin modaretörlüğünü Sosyal Demokrasi Derneği İzmir Şubesi Başkanı Cengiz Onur yaptı. Yaz sıcağında salonun havalandırmalarının çalışmaması hem katılımcıları hem de konuşmacıları olumsuz etkiledi. 

‘KARŞIYAKA İÇİN GÜZEL ÖRNEKLER SERGİLEYECEĞİZ’

Panelin açılış konuşmasını Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay yaptı. Tugay sözlerine salondaki havalandırma arızası için özür dileyerek başladı. Başkan Tugay, “Demokrasi seçmenlerin birinin seçildiği ve bir sonraki seçimlere kadar beklenilen bir düzen değildir. Demokrasi yaşamın her evresinden güç alır. Demokrasi çoğunluğun değil azınlığın seçimidir boşuna söylenmemiştir. Bizler bu güce Cumhuriyet ile kavuştuk. Ümmetten topluma geçişte, bir ülke kurup bize yol gösteren atalarımızı saygıyla ve minnetle alıyoruz. İstanbul’un seçilmişi belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 18 günlük performansı Sosyal Demokrat belediyecilik anlayışı büyük fark yaratmıştır. Demokrasi ve katılımcılık en büyük sorunumuzdur. Biz Karşıyaka için güzel örnekler sergileyeceğiz. Sizlere ve konuklarımıza en derin sevgilerimi sunuyorum" dedi.

SOYER: HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK

Konuşmasında sosyal demokrasinin önemine vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Soyer, “31 Mart, büyük değişimin ipuçlarını taşıyan bir gün. En belirgin olanı belki de. Halkımız artık demokrasinin ezici çoğunluk olarak değil, karar alma süreçlerine herkesin katıldığı bir anlayış olarak algılanmasını bekliyor. Halk, hakim siyaset anlayışında yer alan paçadan çeken, kutuplaştıran dilden bıkmış vaziyette. Bunun değişmesinin mümkün olduğuna dair algı güçlü bir şekilde ortaya çıktı. 31 Mart sonuçları bir zafer değil. Seçmen büyük şehirlerde seçilen başkanlara d iyor ki, 'hele bir kendinizi gösterin de size güvenmeye başlayalım'. Aslında bu sonuçlar bir güven göstergesi de değil. Sadece o güvenin gösterilmesinin mümkün olduğuna dair bir ipucu. Bunun mümkün olduğunu göstermek bizim elimizde. Bu başarıyı ya biz yaratacağız ya da yaratamayacağız. Bu büyüyen umuda toz kondurmamak ve büyütmek asli görevimiz olacak. 31 Mart sonuçları aslında bize bir kredidir. Çünkü İzmir’de alınan yüzde 58 sadece benim şahsıma verilen bir oy değil. O umudun bir tecellisi. İzmir bu coğrafyada demokrasinin öncülüğünü üstlenmiş bir şehirdir” diye konuştu. 

İZMİR HALKI, İZMİR'LE İLGİLİ KARARLARDA YER ALCAK

Katılımcı demokrasinin tarihteki ilk örneklerinin İzmir'de görüldüğünü ifade eden Başkan Soyer, “Yeryüzünün ilk parlamentolarının birçoğu İzmir’de kurulmuş, Teos, Metropolis ve diğerleri... Aradan geçen binlerce yıla rağmen, biz farkında olmasak da katılımcı demokrasi kültürü İzmir sokaklarında dolaşmaya devam ediyor. 19. Yüzyıl'dan itibaren güçlenen yerel yönetimler, 2000’lerde yeniden demokrasi rotasıyla yola çıktı. İlk parlamentoların şehir ölçeğinde kurulduğunu düşündüğümüzde demokrasi ile yerel yönetimlerin arasındaki bağ ortaya çıkmaktadır. Biz şu an İzmir’in 2020-2024 Stratejik Planı'nı hazırlama sürecindeyiz. İzm ir’in gideceği yön konusunda çok sayıda karar alacağız. İzmir halkının İzmir’le ilgili kararlarda yer almasını sağlayacağız. Bu bizim için bir tercih değil zorunluluk. Bu konuda İzmirlilerin bizi yalnız bırakmayacağına eminimin, inanıyorum ki her şey çok güzel olacak” dedi.

SOSYAL DEMOKRATLARDAN BAŞKANLARA UYARI: 1989’DAKİ HATALARA DÜŞÜLMEMELİ!

Dernek Başkanı Onur, “Biz sosyal demokrasinin iktidar olması için çaba gösteriyoruz. Biz siyasi parti değil, sivil tolum örgütüyüz. Onun için sosyal demokrasiye en yakın partiye destek vereceğiz. Böyle toplantılarda fikirlerimizi söyleyeceğiz. İktidar için birinci yol; karizmatik liderin çıkması gerekiyor. İkinci yol da; yerel yönetimlerde başarıyı elde etmektir. 31 Mart’ta birçok yerde ittifakla da olsa sosyal demokrasinin kazanması büyük kazanım. Şimdi göreve gelen başkanlara iş düşüyor. Geçmiş yollardaki seçimlerde puanlar kaybedilmiş, baraj altında kalınmıştır. Çünkü o zaman başkanlar keyfi belediyecilik yaptı. Şimdi 1989’daki hatalara düşülmemeli, zafer sarhoşu olunmamalı, faydacı ve lümpen davranışlardan kaçınılmalıdır. Yerel yönetimlerde başarılı olmanın bir yolu var; katılımcı ve sol belediyeciliği uygulamaktır. Bugün burada bunu konuşacağız. Eğer bunu uygularsak ilk genel seçimde sosyal demokrasinin zaferi kaçınılmazdır. Aksi olursa ki istemeyiz, 1989’daki sonuçtan daha hazin bir durumlar karşılaşırız” ifadelerini kullandı.

VEFA BELGESİ VERİLDİ 

Başkan Soyer ve Tugay’ın açılış konuşmaları ile başlayan panele Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korel Göymen ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin 31 Mart yerel seçimlerinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Mustafa Bozbey de katıldı. Sosyal Demokrasi Derneği İzmir Şube Başkanı Cengiz Onur ise panelde yönlendirici olarak yer aldı. Onur tüm katılımcılara sosyal demokrasi vefa belgesi sunarken, organizasyona ev sahipliği yapan Başkan Tugay da katkılarından dolayı konuklara teşekkür belgeleri takdim etti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.