Dolar 32,2430
%0.02
Euro 34,9857
%0.02
Altın 2.444,350
%0.22
Bist-100 9,81
%0.59

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer’in yeni evi tartışma konusu oldu; Şato polemiği

Soyer’in yeni evi tartışma konusu oldu; Şato polemiği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra, işine bisikletle gidip gelebileceği bir ev arayan Tunç Soyer, aradığı evi Konak’ta buldu. Başkan Soyer, Konak Varyant’ta ‘Şato Restoran’ olarak bilinen, eski Başkan Aziz Kocaoğlu döneminde ‘Konukevi’ olarak restore edilen, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait binaya yerleşme kararı aldı. Soyer’in bu kararı kamuoyunda tartışmalara sebep olurken, CHP ve AK Parti cephelerinde peş peşe açıklama geldi.  Soyer’in yeni evi tartışma konusu oldu 

  • Ege Postası
  • 22.05.2019 - 15:06

EGEPOSTASI- Göreve başladıktan sonra Seferihisar’daki ikametgahını merkeze taşıma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Varyant’ta bulunan ve uzun yıllardır konuk evi olarak kullanılan Büyükşehir Belediyesi’ne ait mülkü kullanma kararı aldı.

Başkan seçildiği günlerde, "İşime bisikletle gidip gelebileceğim bir ev arıyorum" diyen Soyer, tercihini, Varyant'taki Şato'dan yana kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocağolu döneminde ‘konukevi’ne dönüştürülmesi amacyla aslına uygun olarak restore edilen ve önemli toplantılara ev sahipliği yapan tarihi Şato, Soyer ailesinin yeni ikametgahı oldu.

SOYER’E İLK DESTEK 
Başkan Soyer’in yeni evi kamuoyunda tartışma konusu olurken ilk destek CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) eski Üyesi Şehrazat Mercan’dan geldi. Mercan sosyal medyadan yaptığı açıklamasında Vali Konağı uygulamasını örnek gösterdi. 

Mercan’ın ‘Şato Vakası’ başlığıyla sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yeni göreve gelen başkanlarla ilgili eleştiriler yapılmaya başlandığını, bunların da beklentilerin yüksek olmasından kaynaklandığını belirterek, “Gelelim, Varyant'ta bulunan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkü olan Şato'nun, Başkan Tunç Soyer tarafından konut olarak kullanılmak üzere hazırlıkların başladığı konusuna.

Şato, Varyant'ın, eski İzmir'in simgesi bir yapıdır. Ben içine bir kez girebildim. Bir avukat grubu ile buluşmamız olmuştu orada. O kadar. Gördüğüm kadarıyla, sade bir bina. İzmir'e hakim konumda. İzmir Valisi devletin memurudur. Atama ile gelir, gider. Ancak uzun yıllardır, Güzelyalı'da, bölgeye de adını veren Vali Konağı'nda oturur. Kimse de bir şey demez” ifadelerini kullandı. 

BİNALİ YILDIRIM VE URLA VİLLALARI ÖRNEĞİ  

Mercan, geçmiş dönemde İzmir’de siyasilere tahsis edilen konutlardan örnekler verirken, “Yaklaşık 10-12 yıl önce, Alaybey sırtlarında, Gazeteciler Cemiyeti Ormanı'nın içindeki ağaçlar da kesilerek, Deniz Kuvvetlerine ait Gözlemevi yıkılıp yeniden yapıldı ve o tarihlerdeki İzmir adayı, aynı zamanda Bakan, Binali Yıldırım'ın kullanımına verildi. Yıldırım, İzmir'e gelişlerinde bu binayı öyle ya da böyle kullandı. Biz, İzmir Barosu Çevre Komisyonu ve Bayraklı Belediyesi olarak davalar açtık. Hakkından gelemedik. İtiraz eden oldu mu başk? Ben duymadım. Yine bir örnek Urla Villaları. 2 tanesinin kimin için yapıldığını... Dar bir lokasyon için Doğal SİT kararının değiştirildiğini, yine aynı alan için Şehircilik ve Planlama ilkelerine tamamen aykırı planlar yapıldığını, mahkeme kararlarının uygulanmadığını hepimiz biliyoruz” ifadelerine yer verdi. 

“SAKINCASI YOK İYİ DE OLUR”

Eleştirilerin yersiz olduğunu savunan Mercan, “Şimdi bu kadar hukuksuz imalatlar, kullanımlar varken, Şato'nun, seçimle gelmiş ve İzmir'i temsil eden Başkanı tarafından kullanılmasına itirazlarımızı yaparken, el insaf! Şimdi, Tunç Başkan, atıl duran bu binayı, Kurul Kararına uyarak ve özüne dokunmadan kullanılabilir hale getirirse... İzmir'i temsil ederken bu binayı kullanmasında, ölçülülük esasında hareket ederse ne diyebiliri? Bence sakıncası yok. İyi de olur” dedi. 

AK PARTİ'DEN TEPKİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ise yaptığı yazılı açıklama ile Başkan Soyer'in 'Şato' hamlesini eleştirdi. Hızal, "Sayın Başkan buraya taşınarak işe bisikletle gelip gideceğini ifade ediyor ancak bir tarihe sahip bu yerin vatandaşlarımıza hizmet vermesini sağlamak yerine şahsına tahsis etmesi son derece yanlıştır. İzmir'in o kadar çok yeri varken burayı kendisine tahsis etmesi oldukça yanlış bir karar olacaktır" dedi.

"ARTIK ŞEHİR İÇİN BİR ŞEYLER YAPSIN"

Hızal, "Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Belediye Başkanı için bugün de kendisi için konut peşine düşen Tunç Soyer'e açık çağrımdır, bu şahsi meseleleri bıraksın ve artık şehir için bir şeyler yapmaya başlasın. Bir yandan tasarruftan bahsediyor, bir yandan partili belediye başkanlarına ve kendisine konut tahsisiyle uğraşıyor" ifadelerini kullandı.

"İŞİ ZOR"  

Belediyeye bisikletle gidip geleceğini söyleyen Soyer'e zorlanacağını hatırlatan Hızal, "Her inişin bir de çıkışı var. Belediyeye giderken zorlanmaz belki ama yoğun mesaisinin ardından eve dönerken işi zor. İlla bisiklete binmek istiyorsa gün içerisindeki toplantılarına bisikletle gitsin. Sırf bisiklet kullanacak diye tarihe ve vatandaşlara haksızlık yaparak söz konusu mekanı konut haline çevirmemelidir" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.