Dolar 32,4387
%-0.03
Euro 34,7936
%0.21
Altın 2.474,860
%0.51
Bist-100 9.530,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer'den temel atma töreninde müjde: O tesis ay sonunda üretime başlıyor

Soyer'den temel atma töreninde müjde: O tesis ay sonunda üretime başlıyor

Harmandalı Cemevi projesinin temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü önemli açıklamalarda bulundu. Harmandalı’nda yapılacak olan katı atık bertaraf tesisine ilişkin açıklama yapan Soyer, “Bu ay sonunda Harmandalı’nda elektrik üretmeye başlıyoruz. Bu ay sonundan itibaren kokudan da sinekten de her gün giderek daha az rahatsız olacaksınız. Bunun da sözünü buradan vermiş olalım” dedi. Gümrükçü ise, “Çiğli’nin sorunları ve uzun yıllardır CHP ile yönetilen ilçede verilen sözlerin tamamını tutacağım. Klasik bir belediye başkanı olsam temel atma törenini son 6 ayda yapardım” dedi. Soyer'den temel atma töreninde müjde

  • Ege Postası
  • 19.10.2019 - 17:31

EGEPOSTASI- Çiğli Belediyesi ve Cem Vakfı Harmandalı Şubesi’nin işbirliğinde Harmandalı Cemevi projesinin temel atma töreni gerçekleştirildi. İnönü Mahallesi’nde yapılan temel atma törenine; CHP  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Cem Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzetin Doğan, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer, CHP İlçe Başkanı Mert Özcan,  Çiğli Belediyesi Eski Başkanı Hasan Arslan, STK ve alevi dernekleri temsilcileri, partililer, vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ve Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü önemli mesajlar verdi.

“ALEVİLERİN BİLECEĞİ BİR DURUMDUR”

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Alevilik kamil insana ulaşma çabasını taşıyan bir kültür. Halk ile hakkın buluştuğu bir yol, dürüstlük, özgürlük felsefesidir. Alevi toplumu cemevlerinin kendi kültürlerini yaşatan bir yer olduğuna karar vermiştir. Bu durum üzerinde tartışma yürütülmeyecek kadar açıktır. Cemevlerinin hukuki statüsü de verilen hükümlerle kesinleşmiştir. Bugün cemevlerinin durumunu tartışanların unvanının hiç önemi yoktur. Alevilerin ibadet yerlerini tartışmak sadece Alevilerin bileceği bir durumdur. Siyasetçiler bu duruma sadece saygı gösterebilirler, sorgulayamaz, tartışamazlar. Biz İzmir’in harcının çok ses, çok renk ve çok nefes olduğunu söylüyoruz. Alevilik üzerinden yapılan tartışmanın hemen bitmelidir. İnsanı insana, toplumu ise kainata musahip kılan Alevilik içinde evrensel çözümler tek tek yer almaktadır. Biz siyasetçilere düşen ise inancımız her ne olursa olsun saygıyla geleceğe taşımaktır. Harmandalı cemevinin tüm İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

SOYER’DEN HARMANDALI İÇİN TARİH VERDİ

Harmandalı’nda yapılacak olan katı atık bertaraf tesisine ilişkin de konuşan Soyer, “Bu ay sonunda Harmandalı’nda elektrik üretmeye başlıyoruz. Bu ay sonundan itibaren kokudan da sinekten de her gün giderek daha az rahatsız olacaksınız. Bunun da sözünü buradan vermiş olalım” diye konuştu.

GÜMRÜKÇÜ’DEN ‘KLASİK BELEDİYE BAŞKANI’ ÇIKIŞI

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gümrükçü, “3 cümle söyleyeceğim uzatmayacağım. Birincisi, ben bu şehre 21 yıl önce geldim. Bu şehir kuruluşundan itibaren göçle kurulmuş bir şehir. Yerlisi var, Balkanlardan gelenler, Anadolu’nun 81 ilinden gelen insanlar var. O insanların kardeşçe yaşadığı bir ilçe. Bu ilçede büyük bir enerji var. Bu ilçede Türkiye’ye örnek olması gereken bir toplumsal barış var. Alevi, Sünni, Türk, Kürt Çiğli’de bir arada saygı sevgi içinde yaşıyorlar. Çiğli’nin bu yaşantısı Türkiye’ye örnek olur.  İkincisi; İzmir’in kalbi Çiğli’de atacak, Harmandalı da kent merkezi olacak dedik. İmar, yeni yollar, çöp müjdesini başkanımız verecektir. Son olarak da bir şey söylemek istiyorum; ben klasik bir belediye başkanlığı ve siyaset yapmayacağım. Çiğli’nin sorunları ve uzun yıllardır CHP ile yönetilen ilçede verilen sözlerin tamamını tutacağım. Klasik bir belediye başkanı olsam temel atma törenini son 6 ayda yapardım. Bana ilk 6 ayda temel atma törenleri nasip oldu. Arkamda siz varsınız. Sizden aldığım destek var. Birazdan atacağımız beton gibi sapasağlam durursak önümüzde büyükşehir belediye başkanımızla birlikte güzel işler yapacağız” diye konuştu. 

CHP’Lİ BEKO: CEMEVİ DEMEK EŞİTLİK DEMEKTİR

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da, “Yüreğinde insan, çocuk, cumhuriyet, Atatürk sevgisi olan güzel insanları saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ülkemizde bugüne kadar birbirimize hep ön yargılı yaklaştık, yaklaştırıldık. Artık üzerimizden bu ön yargıları atma zamanı geldi. Ülkemizde her zamankinden daha fazla dostluğa, kardeşliğe ihtiyacımız var. Bu cemevi için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Cemevi demek eşitlik, özgürlük, barış, kardeşlik, adalet demektir” dedi.

CHP’Lİ SINDIR’DAN ‘İMAR PLANI’ ÇIKIŞI

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da konuşmasında Cemevlerinin imar planlarında tanınması gerektiğini vurgularken, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir der anayasa. 10’uncu madde hükmü de eşit yurttaşlığı öngörür. Burada demokrasiyi tartışabiliriz yeri değil, sosyal devleti, hukuk devletini konuşabiliriz yeri değil. Bir cemevi açılışındayız, laikliğin tam yeri. Laiklik etnik, inanç kimliklerine, vatandaşı birbirinden ayırt edecek mevzuata kör olmak anlayışını taşır. İnanç özgürlüğüdür. İmar planlarında ibadethane altında cami der cemevi yoktur. İç hukukta cemevi ibaresini yerleştiremedik. Dileğim odur ki imar planlarında cemevleri tanınsın. Belediyelerimizin planlarında cami, sinagog vb değil cemevi olmalıdır” dedi.

“ALEVİLERİ BÖLMEYİN!”

Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Alevilerin Cumhuriyetin temel taşı olduğunu ifade ederken “Bizim inancımızı çarpıklaştırmaya, soysuzlaştırmaya çalışan, Cemevlerine uğramadan ahkam kesenlere bir mesajımız var; Alevileri bölmeyin. Aleviler, Cumhuriyetin, bu ülkenin temel taşıdır. Hz. Ali’nin resminin yanında Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi vardır. Bizi bölmeye çalışan şarlatanlara beraber karşı çıkacağız” dedi.

“ALEVİLERİN HEPSİ GERİZEKALI MI'”

Cem Vakfı Onursal Başkanı İzzetin Doğan da “81 vilayette bir tane alevi kökenli vali, kaymakam bulamazsınız. Tayinle gelinen mevkilerde karar mercilerinde bir tane alevi göremiyorsunuz. Bunun cevabının verilmesi lazım. Bu ülkeyi yönetenlerin bunları bilmesi lazım. Bunu bilmesi ve halka izah etmesi lazım. Alevilerin hepsi gerizekalı m? Bir tane alevi emniyet müdürü, vali olamıyor mu'  Bu ülkeyi barış içinde yöneteceğini söyleyenler bunu açıklamak zorunda” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.