Dolar 32,5148
%0.21
Euro 34,7143
%-0.02
Altın 2.485,520
%0.94
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
SİT cefasının sefaya dönüştüğü cennet: Ildır

SİT cefasının sefaya dönüştüğü cennet: Ildır

İzmir'in Çeşme İlçesi'nin bir mahallesi olan Ildır, M.Ö. 5 binli yıllara dayanan tarihi, bozulmayan doğal yapısıyla adeta cenneti andırıyor. 12 İyon antik kentinden biri

  • Ege Postası
  • 16.05.2016 - 11:28

Balıkçılık ve turizmle geçimini sağlayan 110 haneli mahallenin muhtarı Erdem Yavuz, "SİT alanı olması nedeniyle yıllardır olumsuz gibi görünen durum artık köyümüz için olumlu hale gelmeye başladı, yapılaşmaya hiçbir şekilde izin verilmiyor. Doğal yapısı bakir bir şekilde kalıyor. Ildır'a gelmeniz için birçok sebep var" dedi. 

Antik dönemdeki adı Erythrai olan 12 İyon kentinden biri Ildır'da, SİT alanı olması nedeniyle yapılaşmaya izin verilmiyor. Antik dönemdeki adı 'Kızıl kent' anlamına da gelen Ildır'da bugün 110 hanede 622 kişi yaşıyor. Çeşme İlçesi'nin bir mahallesi olan Ildır'da yaşayanlar, geçimlerini balıkçılık, enginar ve turizmle sağlıyor. 1960 ile 1996 yılları arasında yapılan kazı çalışmalarında, akropol ve antik tiyatro toprak altından çıkartıldı. Ayrıca akropolde Athena tapınağına ait kalıntılar da bulundu, mahallenin etrafının 5 kilometre uzunluğunda surla çevrili olduğu ortaya çıkartıldı.

DHA tarafından havadan görüntülenen tarihi kent ve Ildır Mahallesi'ne misafir beklediklerini kaydeden muhtar Erdem Yavuz, "Ildır, 622 nüfus ve 110 haneden oluşan turistik bir mahalledir. Mahallemizde yaşayanlar, enginar, balıkçılık ve turizmle geçimini sağlıyor. SİT alanı olması nedeniyle yıllardır olumsuz gibi görünen durum artık köyümüz için olumlu hale gelmeye başladı, yapılaşmaya hiçbir şekilde izin verilmiyor. Doğal yapısı bakir bir şekilde kalıyor. Ildır, 12 İyon kentinden biri M.Ö. 5 binli yıllara kadar dayanıyor tarihi. Bunun yanında son yıllarda kahvaltı mekanları ve restoranlarıyla mahallemize gelenlere hizmet sunuyor. Bir pansiyon ve 1 butik otel bulunuyor, ayrıca mahallemize yakın 2 otel var. Her yıl Ağustos ayı sonunda Ildır Kültür Şenlikleri adı altında festival düzenliyoruz. Mahallemizin yerel ürünlerini tanıtıyoruz. Kadınlarımızın ürettikleri de gece pazarında satışa sunuluyor. Ildır'a gelmeniz için bir çok sebep var. Şehrin gürültüsü ve yoğunluğundan kurtulmak için Ildır'ı tercih edebilirsiniz. Ayrıca muhteşem gün batımı, tarihi yapısı, denize girebileceğiniz bir çok koyuyla Ildır adeta el değmemiş bir cennet" dedi. 

Bir dönem 'Fatmagül'ün suçu ne'' adlı dizinin de çekimlerinin yapıldığı Ildır'da özellikle gün batımlarının bir başka güzel olduğuna değinen Yavuz, bu güzelliğin herkes tarafından görülmesini istediğini söyledi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.