Dolar 32,5329
%0.14
Euro 34,9198
%-0.15
Altın 2.437,800
%0.06
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şirinyer krizi yine alevlendi

Şirinyer krizi yine alevlendi

Büyükşehir Belediyesi, üç yıl önce mahkeme tarafından iptal edilen Şirinyer Parkı projesi için bir kez daha ihaleye çıkma kararı aldı. Meslek odalarından bir kez daha veto geldi Şirinyer krizi yine alevlendi

  • Ege Postası
  • 29.10.2017 - 06:10

Mayıs ayında meslek odalarının alanın yapılaşmaya açıldığı ve kamu yararı gözetilmediği gibi gerekçelerle yeniden iptal davası açtığı Şirinyer Parkı projesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden flaş bir hamle geldi.

PROJE SİL-BAŞTAN

Yaklaşık 40 bin metrekarelik kapalı alan ve 66 bin metrekare de açık alanda hayata geçirilecek park, yeşil alan ve çeşitli sosyal tesislerin yer aldığı dev rekreasyon alanı için gerekli uygulama projelerinin yaptırılması amacıyla belirli istekliler arasında ihaleye çıkacak olan Büyükşehir Belediyesi, dev yeşil alan yatırımının hazırlıklarını ise toplam 210 günde, yani 7 ayda tamamlayacak. Krize yol açan projenin temelinin ise yasal bir engel çıkmadığı takdirde, gelecek yıl atılması planlanıyor. Belediyenin aldığı ihale kararıyla birlikte süreç başa dönerken, imar planları geçtiğimiz aylarda askıya çıkan Şirinyer Parkı projesi 4 yıl gecikmeyle de olsa başlayacak.

ODALARDAN İTİRAZ

Buca’da yıllardır tartışılan Şirinyer Parkı projesi geçtiğimiz Mayıs ayında bir kez daha yargıya taşınmıştı. Şirinyer Parkı için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi’nin 2012 yılında hazırlanan projeye olanak sağlayan imar planları, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin ticari kullanımın artacağı, sosyal ve teknik altyapının azalacağı gerekçesiyle açtığı davada İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi tarafından 2014 yılında iptal edildi. Projeden vazgeçmeyen Büyükşehir ve Buca Belediyesi, bu gelişmelerin ardından mahkeme kararında yer alan iptal gerekçelerini ortadan kaldıran yeni imar planı hazırladı. Ağustos 2016’da İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oybirliğiyle onaylanan 1/5000 ölçekli yeni imar planına göre, Şirinyer Parkı alanında Kentsel Tasarım Projesi ve park alanını kapsayan Özel Proje Alanı ve Belediye Hizmet Alanı belirlendi. Buca Belediyesi de 1/1000 ölçekli planı hazırladı. Yer altı otoparkı, kafeterya, sinema, amfitiyatro, gezinti yolları yer alan proje içeriğinde yeşil alanların da korunması planlandı. Ancak, parkın önünü açan ve mahkeme kararına göre revize edilen Şirinyer Parkı’nın yeni planlarına da meslek odalarından itiraz geldi.

MAHKEMELİK OLMUŞTU

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası 1/5000 ölçekli, Şehir Plancıları ve Peyzaj Mühendisleri Odası ise 1/1000 ölçekli planlara askı süresinde itiraz etti. İtirazları reddedilen meslek odalarından Mimarlar Odası İzmir Şubesi, yürütmeyi durdurma talepli olarak İzmir İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı. Meslek odalarının kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması ve iptalini istediği proje de böylece Mayıs ayında ikinci kez mahkemeye taşınmış oldu.

“DAVADAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Meslek odaları adına açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, “Proje Buca’ya oldukça yoğun bir yapılaşma getirecek. En büyük itiraz gerekçemiz de buydu. İlçe merkezinde kalan tek yeşil alan burası. Dolayısı ile yapılaşmaya kurban edilmesini istemiyoruz. Şirinyer Parkı’nın yapılaşmaya açılmasına ne amaçla olursa olsun karşıyız ve bu itiraz gerekçemiz halen daha geçerli. Biz bu alanda yapılaşma değil, parkta yer alan mevcut yapıların da yıkılmasını istiyoruz ve davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Kentin mevcut yeşil alanlarına da inşaat alanı olarak bakan bu görüşe kesinlikle karşıyız. Buca’da yeşil alanların arttırılması talep ediyoruz” dedi.Erman Şentürk/ Ege Telgraf

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.