Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sındır'dan kalkınma planı eleştirileri: Çöküş kendisini gösteriyor

Sındır'dan kalkınma planı eleştirileri: Çöküş kendisini gösteriyor

TV35’te yayınlanan Menderes Fırtınası programına konuk olan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Mustafa Ali Fırtına’nın sorularını yanıtladı. CHP’li Sındır, hükümetin kalkınma planını eleştirirken,” Bu plan, çiftçiye sanayiciye, esnafa, işsize, emekliyi, yoksula karşı üç maymunu oynayan bir plan” dedi. Öte yandan Sındır, bayram sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üreticiye müjde niteliğinde projeleri duyuracağını da açıkladı. Sındır'dan kalkınma planı eleştirileri

  • Ege Postası
  • 20.07.2019 - 18:04

EGEPOSTASI- TV35 ekranlarında yayınlanan Menderes Fırtınası programının bu haftaki konuğu CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır oldu. Mustafa Ali Fırtına’nın sorularını yanıtlayan Sındır, hükümetin 2019-2023 Kalkınma Planı’nı eleştirdi.  Türkiye’de demokrasinin işlemediğini savunan Sındır, “Memlekette demokrasi ve parlamenter demokrasi diye bir şey kalmadı.  Demokrasinin en temel ilkelerinden birisi çoğulculuktur. Çoğulculuk iktidara kim nerede gelirse gelsin, azınlıkta kalan, muhalefette kalan düşüncelerin bir gün iktidara gelebilme kanallarının açık bırakılması demektir. Yani ben çoğunluğum ben dilediğimi yaparım, sen azınlıksın sen kenarıya çekil, benim işime karışma anlayışı çoğunluk dikatatörlüğü denir. Türkiye’de çoğunluk diktatörlüğü yapılıyor. Siyasi iktidar, yürütmenin kendisine talimatla verdiği görevleri yerine getiriyor” ifadelerini kullandı. 

“AKP İKTİDARINDA GENEL TARIM SAYIMI YAPILMADI” 

Sındır, genel tarım sayımının yıllardır yapılmadığını vurgularken, “Genel tarım sayımı en son 2001’de yapıldı. Bu ülkenin tarımsal varlıkları, üretim faktörleri nelerdir, ne kadar makinamız var, ne üretiyoruz gibi her sorunun cevabını içeren  tarım sayımları yapılırdı. AKP iktidarından bu yana hiç tarım sayımı yapılmadı. Sayım yapmadan nasıl tarım politikası belirleyeceksiniz. Zaten ülkemizde tarımın geldiği hal ortada. Vatandaşlarımız adına üzülerek söylüyorum Türkiye planlı yönetimi bırakın, kendilerine yandaş sermayelerin nasıl iş yapacağının derdine düşmüş bir yönetim biçimiyle gidiyor” diye konuştu. 

“KALKINMA PLANINDA TARIM İÇİN DOĞRU HEDEFLER YOK” 

Hükümetin kalkınma planında tarımla ilgili doğru hedeflerin olmadığını belirten Sındır, “Tarım sektörüyle ilgili 8-9 hedef ortaya koymuşlar. 2 milyon hektar sulama alanı açılacak demişler ki bunu da özel sektöre yaptıracaklar. Böyle bir takım hedefler var ama mesela pamuk üretim alanları, buğday üretim alanlarında hedeflerimiz nedir bunlar yok. Hiçbir şey yok” şeklinde konuştu. 

“10’UNCU PLANIN BİLE GERİSİNDE KALDIK” 

Kamil Okyay Sındır, 2019-2023 kalkınma planın daha önceki plandaki hedeflerinin bile gerisinde kaldığını belirtirken, “Planda hedeflere baktığımız zaman mesela GSYH milli gelir, 2018’de 784 milyar dolar, 2024’te 1 trilyon 80 milyar dolar seviyesine çıkarılacak ancak  10’uncu kalkınma planında 2018 yılının hedefi 1 trilyon 280 milyar dolardı. Bir diğer örnek kişi başına milli gelir 9 bin 632 dolar, koyulan hedef 12 bin 44 dolar. 2013  yılında gerçek değer kişi başı mili gelir 12 bin 480 dolar seviyesindeydi” dedi. 

“ÇÖKÜŞ KENDİSİNİ GÖSTERİYOR” 

Türkiye’de ekonominin çöküş sürecine girdiğini savunan Sındır, “Türkiye belli bir dönem ekonomik anlamda bu büyüme ve istihdam hedefleri üzerinden yatırımı çeken ve milli gelirde artışa neden olan ekonomik büyüme süreci yaşadı. Ancak bu istihdam yaratan ve yatırım niteliğinde değildi, üstyapı çalışmaları ve geçici istihdamla oluştu. Türkiye kalkınıyor gibi gözüken yatırımlar artık öyle şişti ki patlama noktasına geldi ve çöküş kendisini göstermeye başladı” ifadelerini kullandı. 

“KALKINMA PLANI SADECE EKONOMİDEN İBARET DEĞİLDİR”

Kalkınma planlarının ekonomiden ibaret olmadığını dile getiren Sındır, “Örneğin toplumsal cinsiyet eşitliğine değinilmemiş. Kadının, iş, sosyal ve kültürel yaşamda erkekten farkı olmadan yaşadığı gibi hükümleri kaldırmışlar. Kadınlar, haksızlığa uğruyor, erkeğin altında ezilen, ekonomik ve sosyal özgürlüğüne kavuşamayan kadını daha çok eşitsizliğe sürükleyen bir anlayışla yönetiliyoruz ki plandan kaldırmışlar. 10’uncu planda var olan toplumsal cinsiyet eşitliği bu planda hiç yer vermemişler. Sokak hayvanları yok. Bir madde yazmışlar o da yerel yönetimleri görevleri arasında yer alıyor” dedi. 

“ÜÇ MAYMUNU OYNAYAN BİR PLAN” 

Kalkınma planını eleştiren Sındır, “Bu kalkınma planında ne öngörülmüşse çiftçiyi, emeklilikte yaşa takılanlar yok sayılmış. Örneğin emeklilikte yaşa takılanlar, sürekli seslerini duyurmaya çalışıyorlar, bu ülkede emeklilikte yaşa takılanları nasıl göz ardı edersin. Mecliste çok gündeme getirdik. Ancak MHP ve AKP oylarıyla reddedildi. 3600 ek gösterge meselesi, sağlık çalışanları, öğretmenler, kolluk kuvvetleri, din görevlileri var seçim öncesinde söz de verildi ancak bu planda adı bile yok. Bu plan, çiftçiye sanayiciye,  esnafa, işsize, emekliyi, yoksula karşı üç maymunu oynayan bir plan” dedi.

“İZMİRLE İLGİLİ BAYRAM SONRASI MÜJDELERİMİZ VAR” 

Sındır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile tarım konusunda ortakalaşa çalıştıklarını dile getirirken, “İzmir, Türkiye’nin tarım politikalarından doğrudan etkilenen bir kent. Hükümet gereğini yapmıyor büyükşehir belediyesi üzerine düşeni yapıyor ve yapmaya da devam edecek. Siyasal iktidarın asla sahip çıkmadığı, çiftçisiyle, üretim alanlarıyla sahipsiz kalmış bir tarım sektörü var. Kim sahip çıktı Aziz bey sahip çıktı. Tunç Soyer de Aziz bey gibi sahip çıkacak. Hükümet yapmıyorsa biz yaparız anlayışıyla tarımı kalkındırma çabası içindeler. Siyasal iktidarın aklına bile gelmeyecek, projeler büyükşehirde bulunuyor. Bayram sonra güzel projeleri birlikte müjdeleyeceğiz. İzmir Türkiye’ye güzel örneklerle rol model olacak” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.