Dolar 32,3649
%0.15
Euro 34,9599
%-0.3
Altın 2.325,450
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sepsis hastalığı için farkındalık yaratıldı

Sepsis hastalığı için farkındalık yaratıldı

Vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen, erken tanı konulup tedavi edilmediğinde ölümcül seyredebilen bir klinik tablo olarak tanımlanan sepsis hastalığına karşı

  • Ege Postası
  • 13.09.2019 - 15:15

İzmir'de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde farkındalık etkinliği düzenlendi. Sağlık çalışanlarına, hasta ve hasta yakınları bilgilendirildi.

Sepsis hastalığı için farkındalık yaratmak amacıyla hasta ve hasta yakınları için poliklinik binasında stant kuruldu. Standda ziyaretçilerinin soruları cevaplandırıldı, broşür verilerek, sepsis hastalığı ve korunma yolları hakkında bilgiler verildi. Ziyaretçilerin yakalarına sepsis etiketi yapıştırılarak, kurabiye ikram edildi. Hastane çalışanlarına yönelik Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Eğt. Gör. Doç. Dr. Cenk Kıraklı’ nın konuşmacı olduğu bilgilendirme semineri düzenlendi. Sepsisin dünyadaki en büyük sağlık sorunlarından biri olduğuna değinen Eğt. Gör. Doç. Dr. Cenk Kıraklı, şunları söyledi:

"Hem hastane içinde sağlık çalışanlarının hem de vatandaşın sepsis konusunda bilinçlendirilmesi, sepsisten korunma açısından önemli bir adımdır. Sepsis, günümüzde oldukça sık rastlanan, bağışıklık sisteminde hızlı bir çöküşe neden olan ve bütün çabalara rağmen ölüm oranı yüksek seyreden çok ciddi bir klinik tablodur. Sepsise bağlı ölümlerin azaltılabilmesi için erken tanı ve tedaviye başlanması çok önemli. Ayrıca, hastalığın tanınması, farkındalık yaratılması bilinir olması önemlidir. Sepsisi önlemek için hijyen kuralları, bilhassa el hijyeni, erişkin- çocuk aşılama programlarının özellikle de grip ve zatürre aşılarının yapılmasının önemi büyüktür. Sepsise en sık neden olan enfeksiyonlar akciğer, idrar yolu, karın, cilt ve barsak enfeksiyonlarıdır. Sepsis belirtileri ortaya çıkan hastada ilk saatler çok önemlidir. Doğru antibiyotik tedavisi hastanın hayatta kalma oranını önemli derecede etkilemektedir. Gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımına bağlı vücutta direnç oluşacağından, antibiyotik kullanımının kontrol altına alınması gerekmekte."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.