Dolar 32,3695
%0.16
Euro 34,9596
%-0.3
Altın 2.325,370
%0.21
Bist-100 9,13
%0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şentop: Türkiye herhangi bir ülkeye mahkum değil

Şentop: Türkiye herhangi bir ülkeye mahkum değil

TBMM Başkanı Şentop, ABD yaptırım kararları hakkında Türkiye'nin, ABD dahil herhangi bir ülkeye mahkum olmadığını vurguladı.

  • Ege Postası
  • 22.12.2019 - 13:02

çok yerinde. Dolayısıyla bunlar da kendilerinin hayatlarını asgari insani şartlarda sürdürebilmenin mümkün olacağı bazı yerler, imkanlar arıyorlar. Dolayısıyla bu nüfustaki bu değişiklikler hareketlenmeler dinamizm, ben Avrupa’da bu anlamda çok kültürlü, çok dinli, çok dilli bir toplumsal tablonun çıkmasını mukadder olduğunu görüyorum." şeklinde konuştu.

Avrupa’nın buna alışık olmadığını belirten Şentop, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bugün Avrupa’da bu farklı kültürlere karşı yabancı düşmanlığı şeklinde ama bilhassa İslam’a karşı da Müslümanlara karşı da İslamofobi şeklinde yükselen bir tepki var. Buna karşı tabii Türkiye’nin öncülük ettiği, sayın Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda öncülük ettiği, içinde Malezya’nın, Pakistan’ın bulunduğu bir çalışma var. Bu daha da genişleyebilir. Öncelikle iyi niyetli olan ama gerçekleri tam olarak göremeyen medyaya, siyasetçilere bu işin gerçeğini, tabloyu anlatmak lazım. Kötü niyetli olanların da zihniyetlerini, anlayışlarını ifşa etmemiz bütün dünyaya ilan etmemiz lazım. Bu anlamda önemli bir gayret içerisinde Türkiye."

"TÜRKİYE BALKAN ÜLKELERİNİ BARIŞIN KALICI OLMASI BAKIMINDAN DESTEKLİYOR"

Kuzey Makedonya’daki Türklerin 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü vesilesiyle bu ülkede bulunduğunu anlatan Şentop, mümkün olduğu kadar bu etkinliklere katılmaya çalıştığını dile getirdi.

Kuzey Makedonya’da yaşayan, Türkçe konuşan, etnik köken olarak Türk olanların dışında da Türkçe konuşan bir nüfus bulunduğuna dikkati çeken Şentop, Türkiye ile gönül bağı olan insanlar açısından önemli bir gün olduğunu anımsattı.

Kuzey Makedonya başta olmak üzere Balkanlar’daki ülke ve toplumların sadece kendileri açısından değil, Avrupa ve dünya barışı açısından da çok önemli bir bölge olduğunu vurgulayan Şentop, "Geçtiğimiz 100 yıldan fazla bir süre içerisinde çok büyük, acı olayların yaşandığı bir coğrafya, çok yakın zamanda Bosna’da çok ciddi bir soykırım, Boşnaklara karşı bir katliam yaşanmıştı. Avrupa’nın gözü önünde, canlı yayınlarla bu katliamlara bütün dünya şahit oldu. Dolayısıyla böyle bir coğrafyanın barışa, istikrara ihtiyacı var. Türkiye de Balkan ülkelerini bu anlamda barışın kalıcı olması, sürdürülebilir olması, istikrarın sağlanması bakımından, ekonomik ve siyasi istikrar bakımından destekliyor" ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya’yı bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Şentop, o tarihten beri Türkiye’nin Kuzey Makedonya’yı zor zamanlarında ve Avrupa-Kuzey Atlantik kurumlarına üyelik ve bütünleşme süreçlerinde sürekli desteklediğini hatırlattı.

İki ülke arasında çok güçlü ilişkiler bulunduğunu kaydeden Şentop, "Bu ilişkilerin önemli bir ayağı da burada yaşayan, Türkçe konuşan insanlar. Bunlar aramızda bir köprü vazifesi de görüyor" dedi.

Şentop, Kuzey Makedonya vatandaşlarının Türkçe eğitim gününü tebrik ettiğini sözlerine ekledi. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.