Dolar 32,3377
%0.27
Euro 35,1323
%0.03
Altın 2.305,740
%1.24
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sel faciaları ile ilgili çarpıcı öneri: Projeyi yapan ve uygulayanlar da zarara ortak edilmeli

Sel faciaları ile ilgili çarpıcı öneri: Projeyi yapan ve uygulayanlar da zarara ortak edilmeli

Ege Yıldız A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, son yıllarda Türkiye’de büyük maddi hasara yol açan su baskınlarıyla ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı. Bilinçsiz altyapı projelerinin facialara davetiye çıkardığını vurgulayan 60 yıllık boru üreticisi Zorlu, "Bu konuda yasal bir düzenleme yapılmalı. Hammadde fiyatına boru satışı yapanlarla, bu boruları alanlar, hasarın faturasına ortak edilmeli” dedi. İşadamı Kemal Zorlu'dan sel facialarıyla ilgili çarpıcı öneri

  • Ege Postası
  • 06.12.2018 - 15:51

EGEPOSTASI-Sadece bu yıl içinde Denizli’den Ordu’ya, Antalya’dan Giresun’a, Kahramanmaraş’tan Muğla’ya kadar bir çok kentte, sel baskını yaşanırken, altyapının yetersiz ve kalitesiz oluşu nedeniyle bunun Türkiye’ye faturası milyonlarca lirayı buldu. Son olarak turizm cenneti Bodrum’u iki kez vuran sel faciası acı gerçeği bir kez daha ortaya koydu.

60 yıldır boru üreticisi olan bir firmayı yöneten işadamı Kemal Zorlu, facialara yol açan altyapı sorunuyla ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı.

BİLİNÇSİZ PROJE VE UYGULAMALAR

Ege Yıldız A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, sel faciaları ve su baskınlarının en büyük nedeninin bilinçsiz altyapı proje ve uygulamaları olduğunu vurguladı. Derelerin taşması, yolların büyük hasar görmesi ve şehirlerin sular altında kalmasının yarattığı büyük maddi zararın, yıllardır her platformda dile getirdikleri yanlış uygulamaların bir sonucu olduğunu ifade eden Zorlu şöyle konuştu:

SU BASKINLARININ BİR NEDENİ DE KALİTESİZ MALZEME !

“Biz boru üreticisi bir firma olarak yıllardan beri dile getirdiğimiz altyapıda standartlara uygun ve kaliteli boru kullanımı zorunluluğunu  bir kez daha tekrarlamak istiyoruz. Çünkü yatırım projelerinde  ucuza mal etmek için kullanılan standart dışı mallar, bugün ortaya çıkan hasarın en önemli nedenlerinden biri haline geldi. Belediyelere, resmi kurumlara, hammadde fiyatına boru satışı yapan üreticiler var.  Bunlara hala prim verilmesi ve resmi kurumların hazırladıkları şartnamelerin çok etkin kullanılmaması sonucunda milyarlara varan büyük maddi hasarlar ortaya çıkmaktadır. Yani işin astarı yüzünden pahalıya gelmektedir.”

CAN KAYIPLARINI UNUTMAYALIM…

Türkiye’nin 1992 yılında 261 kişinin, 2009’da da 31 kişinin hayatını kaybettiği iki büyük sel faciası yaşadığını hatırlatan ve son yıllarda ülkemizin dört bir yanından su baskını haberlerinin geldiğini vurgulayan Zorlu, sadece maddi hasara değil, can kaybına da neden olabilen bu konuda yasal düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

“İTHAM EDİYORUM”

Zorlu, “Altyapıda kalitesiz ve yetersiz malzeme kullanılması ancak ciddi müeyyidelerle önlenebilir. Standart dışı malzemeyle üretim yapan firmalara ve bu boruların kabulünü yapan birimler,  bu işin maddi  faturasını ödemeye ortak olmalıdır.  Hammadde fiyatına boru üreten ve bu boruları alarak altyapıda kullananlar vatan hainidir.  Bunları 60 yıldır kaliteden taviz vermeden boru üretimi yapan bir firmanın başındaki kişi olarak dile getiriyorum ve itham ediyorum. Bazı kişiler göz göre göre gelen, can ve mal kaybına neden olan su baskınlarının perde arkasındaki görünmez suçlularıdır” dedi.  

Zorlu bunların yanında çok ciddi kalite kontrolü yapan ve uygulatan belediyelerin de olduğunu, bunların hakkını da teslim etmek zorunda olduklarını vurguladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.