Dolar 32,5994
%0.38
Euro 34,7372
%0.01
Altın 2.498,100
%0.55
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şehir plancılarından rant uyarısı: Tüm gücümüzle mücadele ederiz

Şehir plancılarından rant uyarısı: Tüm gücümüzle mücadele ederiz

İzmir Şehir Plancıları Odası, Karabağlar'dan başlayıp Menderes ve Seferihisar'a ulaşan, üç günde 5 bin hektara yakın ormanı kül eden yangınla ilgili uyarılarda bulundu. Odadan yapılan "Orman yangınları yoluyla imar: Bir rant hikayesi" başlıklı basın açıklamasında "Yangında zarar görmüş alanlar üzerinde madencilik, taş ocağı, yol, hastane, otel, konut gibi olası imar faaliyetlerinin kesinlikle karşısında olacağımızın ve böylesi girişimleri engellemek için tüm gücümüzle mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz" denildi. Şehir plancılarından rant uyarısı

  • Ege Postası
  • 27.08.2019 - 15:24

İzmir‘de 18 Ağustos Pazar günü Karabağlar, Bornova, Buca ve Urla ilçelerinde başlayan ve daha sonra Seferihisar ve Menderes ilçelerine yayılan orman yangınlarıyla ilgili yazılı açıklama yapan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, imar yoluyla rant uyarısında bulundu. 

Yangınların ihmaller nedeniyle üç gün devam ettiği belirtilen "Orman yangınları yoluyla imar: Bir rant hikayesi" başlıklı basın açıklamasında yangınların İzmir‘in güney ve batı yeşil kuşağında çok büyük bir yıkıma sebep olduğu, yalnızca ağaçlar değil, ormandaki tüm canlıların yaşamını yitirdiği ifade edildi. Ormanlar, sulak alanlar, meralar gibi doğal alanların, kentlerin yaşam destek sistemlerini oluşturduğu ifade edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Yaşamın sürekliliği için hayati olan bu alanlar, havadaki karbonu toprağa gömüp oksijen üretmektedir. Flora ve faunaya, biyoçeşitliliğe ve ekolojik sürdürülebilirliği büyük zarar veren yangınların tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi ve rehabilitasyonları için tüm kurum ve kuruluşların imkanlarını seferber etmesi gerekmektedir.

İlgili kurum ve derneklerden gelen açıklamalarda yıkımın boyutunun gizlenmeye çalışıldığı, yanan alanın 500 hektardan çok daha büyük olduğu ifade edilmiştir. Çıkan yangınların sebebi henüz tespit edilememiştir. Ancak Tarım ve Orman Bakanı, yaptığı açıklamalarda yangınların çıkış sebebinin "iyi niyetli olmadığını" düşündüğünü; halihazırda yangınlarla mücadele edilirken Bademler Köyü‘nün kuzeyinde üç ayrı noktada aynı anda yangınların başlamasının "sabotaj ihtimalini" güçlendirdiğini ifade etmiştir. Bu süreçte jandarma tarafından şüpheli kişilerin yakalandığına dair haberler alınmış ancak yetkili mercilerden kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Ülkemizde, Bodrum/Güvercinlik Koyu örneğinde de olduğu gibi, sıkça karşılaştığımız "orman yangınları yoluyla imara açma" ihanetinin yaşanmayacağı taahhüdünü veren Tarım ve Orman Bakanı, "yanan alanların rehabilite edileceği", "yanan ağaçların yerine mutlaka yenilerinin dikileceği"; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ise "yanan alanların bir metrekaresinin bile imara açılmayacağı" yönünde beyanlarda bulunmuşlardır. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak bu sözlerin takipçisi olacağımızı ifade ederiz. 

Ne yazık ki, kontrolsüz ve plansız kentleşmenin, 2-B orman arazilerine dönüştürülerek tahsisinin yasallaştırıldığı orman alanlarının, doğal alanlar üzerinde inşa edilen kaçak yapıların, bir oy devşirme yöntemine dönüşen imar aflarının, ormanların korun(a)maması ve halkın bilinçsizliğinin ve dikkatsizliğinin (mangal, çöp, izmarit vb.) engellen(e)memesinin sonucunda ülkemizdeki yangın afetinde akla ilk gelenin sabotaj ve kasıt ihtimali olması şaşırtıcı değildir. İstatistiklerde ülkemizde çıkan orman yangınlarının %97‘sinin insan kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Bugün İzmir‘de yüzlerce hektar orman alanı kül olmuştur. Toplum ve birey olarak bu sorumluluğu paylaşmamız gerekmektedir.

Yangınlarda sorumluluklarını yerine getirmeyen ve ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında gerekli cezai işlemler yapılmalıdır. Bu olayda sorumluluğu olduğu tespit edilen kişiler ve bağlantılı oldukları kurumlar ve şirketler kamuoyu ile paylaşılmalıdır. 

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak bu yangında zarar görmüş alanlar üzerinde madencilik, taş ocağı, yol, hastane, otel, konut vb. gibi olası imar faaliyetlerinin kesinlikle karşısında olacağımızın ve böylesi girişimleri engellemek için tüm gücümüzle mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz. Yangın alanlarının "orman vasfını yitirmiş alanlar" olarak değerlendirilmesine izin verilmeyeceğinin, güncel uydu görüntüleri ile bu alanların tekrar ağaçlandırılmasının takibinin yapılacağının sözünü veririz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.