Dolar 32,5100
%0.18
Euro 34,6365
%0.27
Altın 2.494,380
%0.32
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şef Kamiloğlu’ndan kışa hazırlık için ipuçları

Şef Kamiloğlu’ndan kışa hazırlık için ipuçları

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün eğitmen şefi Tolgahan Kamiloğlu, kışa hazırlık olarak gerçekleştirilen konserveleme, kurutma ve dondurma işlemleri ile reçel yapımına ilişkin ipuçları verdi. Ürünler hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Kamiloğlu, "Kurutma işlemleri direkt güneş altında yapılmamalı. Konservelerin de hava almadığından emin olunmalı. Aksi halde, ürünler tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir" dedi.

  • Ege Postası
  • 10.09.2019 - 10:21

Kış öncesi en fazla başvurulan yöntemlerden birinin dondurma olduğunu söyleyen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü eğitmen şefi Tolgahan Kamiloğlu, özellikle çalışan kadınlar için bu durumun kolaylık oluşturduğunu dile getirdi. Kamiloğlu, "Bamya, börülce, taze fasülye, domates gibi sebzeler pişirildikten sonra dondurularak, tüketim için bekletiliyor. Dondurma işlemini yaparken, ürünün poşetinin tam olarak kapatılmış olması çok önemli. Açıkta kalan bir yer olmamalı, aksi halde buz, ürünü yakar. Kurutmada ise genellikle biber, patlıcan, kabak gibi sebzeler ya da nane gibi aromatik tatlar tercih ediliyor. Kurutmanın ise, direkt güneş altında değil, yarı gölgede olması gerekiyor. Çok nemli havalar da tercih edilmemeli. Böyle bir durumda küflenme meydana gelebiliyor" dedi.

'HAVA ALMAMASI İÇİN YAĞ, ERİTİLEREK DÖKÜLEBİLİR'

Yaza özgü birçok meyve ve sebzenin de konservelendiğine dikkat çeken Kamiloğlu, "Konserve, Napolyon’un 1800’lü yıllardaki savaş döneminde, askerlerin aç kalmaması için bulduğu bir yöntem. Konservede dikkat edilecek en önemli unsur hava almaması. Konserveyi açtığınızda asitik bir koku ya da köpürme varsa, zaten ürün kesinlikle yenmemeli. Eğer tüketilirse, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Konserve sıkıca kapatıldıktan sonra, ters çevrilip sıcak suyun içinde de vakumlanabilir. Konservenin hava almaması için zeytinyağı dökülebilir ya da katı yağ eritilebilir. Kayısı, şeftali, çilek gibi yaz ürünlerinden ise reçel hazırlanıyor. Reçel yapımı sırasında güneşlendirme önemli. Reçelin içinde su kalmamalı. Ayrıca şeker de gereğinden az olursa reçel bozulur. Reçel hazırlandıktan sonra, tülbentle sarılarak iki gün bekletilebilir" diye konuştu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.