Dolar 32,3654
%0.15
Euro 34,9546
%-0.32
Altın 2.325,560
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Şarkılarla barış mesajı verdiler

Şarkılarla barış mesajı verdiler

İzmir'de müzik okulu sahibi Muharrem Dayanç, savaştan kaçan ve İzmir'e yerleşen Suriyeli ve Afgan ailelerin 8-14 yaşlarındaki çocuklarına gitar ve piyano çalmayı öğretti, 30 kişilik koro kurdu. Göçmen çocuklar, dün gece konserlerinde barış şarkılarıyla dünyaya mesaj verdi. Dayanç saz çaldı, Akpınar türkü söyledi

  • Ege Postası
  • 27.03.2017 - 12:16

Savaştan kaçan sığınmacı çocuklar ve ailelerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için ilk kez İzmir’de oluşturulan "Dünya Mülteci Çocuk Korosu" konser verdi. Başkan Akpınar da projenin sahibi Muharrem Dayanç ile birlikte şarkı söyledi.

BESTELERLE BARIŞA YOLCULUK
Konak Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen "Bestelerle Barışa Yolculuk" adlı konsere, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile Genel Başkan Yardımcıları Selin Sayek Böke, Zeynep Altıok Akatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, uluslararası temsilciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Antakya Medeniyetler Korosu’nun da mülteci çocuklara eşlik ettiği konserde Arapça, Türkçe, İngilizce ve Fransızca şarkılar seslendirildi. Bir Dünya Bırakın, Hayat Bayram Olsa ve Güzel Günler Göreceğiz şarkılarına salondakiler de eşlik etti.

Bodrum'da kıyıya vuran Aylan bebek ve İzmir'de bir esnafın şiddetine uğrayan Suriyeli Hasan Hantumani'nin görüntülerinden etkilenen müzik eğitmeni Muharrem Dayanç, çoğu Suriye ve Afganistan'dan gelerek İzmir'in Gültepe, Kadifekale ve Toros semtlerine yerleşen ailelerin 8-14 yaşlarındaki çocuklarından oluşan koro kurdu. Kemeraltı'nda bir esnafın dövdüğü Suriyeli Hasan Hantumani'yi evinde buldu ona gitar çalmayı öğretti. 30 kişilik koro, ekim ayından bu yana her cumartesi çalışma yaptı. Çocuklara gitarın yanı sıra piyano eğitimi de verildi. Projeye Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfa Savaş da destek verdi. O bölgeden de çok sayıda göçmen çocuk eğitim gördü. Müziğin en etkili silah olduğu çocukların Atatürk Kültür Merkezi'nde verdiği konserde bir kez daha ortaya çıktı. Çocuklar, Arapça şarkıların yanı sıra 'Orada bir köy var uzakta', 'Bir dünya bırakın' ve 'Hiroşima'nın da aralmarında olduğu 10 şarkı söyledi. Konseri, CHP Genel Başkan Yardımcıları; Selin Sayek Böke, Zeynep Altıok, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve yüzlerce kişi izledi. 

CNN Türk Ana Haber Spikeri Nevşin Mengü'nün sunuculuğunu yaptığı gecede Dayanç saz çaldı, Akpınar da 'Memik oğlan' şarkısını söyledi. Piyanist Gülsin Onay, Rengin Gökmen yönetimindeki Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası ile konser verdi. 

AKPINAR, MÜLTECİ ÇOCUKLAR İÇİN SÖYLEDİ
Projeye destek sağlayan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da projenin mimarı Müzik Eğitmeni Muharrem Dayanç ile birlikte, Memik Oğlan parçasını seslendirdi. Mülteci çocukların korosunun ardından, Şef Rengim Gökmen yönetiminde, dünyaca ünlü Piyanist Gülsin Onay’ın eşliğinde, Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası sahne aldı. Gecenin sonunda, geceye katılan ve destek verenlere plaketleri takdim edildi.   

“SİYASET İNSANA DOKUNMUKTAR”
CHP Grup Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke “Siyaset insanlara dokunarak yapılır. Bu gece bunun en güzel örneğini gördük. Sığınmacı çocuklarımız, burada öğrendikleri ve seslendirdikleri barış şarkılarını bir gün kendi ülkelerinde seslendirecek ve biz o zaman kazanmış olacağız” dedi.


 
“SORUNLARI MÜZİKLE ANLATIYORUZ”

Projenin ‘mimarı’ Müzik Eğitmeni Muharrem Dayanç, “Müziğin evrensel ve birleştirici dilini çocukların sosyalleşmelerinde, özgüven kazanmalarında ve kişisel gelişimlerinde nasıl bir etkili silah olduğunu ben yedi yıldır çok yakından gözlemleme fırsatı buldum. Bu çocuklarla çok ciddi bir duygusal bağ kurdum. Her Cumartesi ben bu çocukları Gültepe, Kadifekale, Toros, Gediz, Karabağlar, Balçova, Narlidere ve Konak'ın değişik mahallelerindeki evlerinden haftada ikişer saat eğitim vermek için gidip aldım. 6 ayın sonunda ben şunu gördüm, çocukların davranışlarında inanılmaz bir değişim vardı. Hepsi savaş mağduru, istemedikleri bir ülkede hiç bilmedikleri bir dili konuşmak zorundalar ve çok ciddi travmalar yaşıyorlar. Önce sanata müziğe çok önyargıyla yaklaşan çocukların eminim bugün o performanslarını gördüğünüzde gözyaşlarınıza hakim olamayacaksınız. Ben onlardan ayrılacağım diye hepsi içerde ağlıyor. 'Muharrem Hocam bizi bırakma' diyorlar. Karınca kararınca elimi taşın altına koydum koymaya çalıştım, takdiri İzmir halkına bırakıyorum." dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.