Dolar 32,5292
%0.25
Euro 34,7687
%0.14
Altın 2.492,090
%1.21
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sandal ve AK Parti arasında 'Operasyon' gerginliği; Şov yapmayın!

Sandal ve AK Parti arasında 'Operasyon' gerginliği; Şov yapmayın!

Bayraklı Belediyesi’nin 2020 yılı performans programı ve bütçesi mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. Belediyenin 2020 yılı mali bütçesi 315 milyon TL olarak belirtildi. Ayrıca mecliste CHP ile AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri arasındaki ‘harekat’ tartışması tansiyonu yükseltti. Sandal ve AK Parti arasında 'Operasyon' gerginliği

  • Ege Postası
  • 10.10.2019 - 21:19

EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Ekim ayı olağan dördüncü toplantısı Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın idaresinde gerçekleşti. Toplantıda Bayraklı Belediyesi’nin 2020 yılı Performans Programı ve 2020 yılı gelir-gider bütçesi görüşüldü. AK Parti'den performans programı ve bütçeye eleştiriler gelirken Başkan Sandal, eleştirilere cevap verdi. Öte yandan mecliste CHP ile AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri arasındaki ‘harekat’ tartışması gerginlik yarattı.

BÜTÇE 315 MİLYON LİRA 

2020 yılı gelir ve gider bütçesi 315 milyon TL olarak belirtilirken, öngörülen borçlanma bedeli ise 22 milyon TL olarak sunuldu.

CUMHUR İTTİFAKI'NDAN RET

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) ret oyu verdiği 2020 yılı performans programı ve bütçesi CHP’nin olumlu oyları sonucu oy çokluğuyla kabul edildi.

CHP’Lİ TEKOĞLU: VİZYONU OLAN BİR BÜTÇEDİR

Performans programı ve bütçeye ilişkin değerlendirme yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Yeşim Tekoğlu, “Bütçemize faydalar getirmesini diliyoruz. Performans programı; çocuğa, gence dezavantajlı guruplara yöneldiği gözükmektedir. Bayraklı belediyesinin akılcı, şeffaf ve sosyal projeleri hedef aldığı gerçektir. Bayraklımız için onur ve gurur duyucu güzel işler yapılacağına inancımız tamdır. Bütçemiz vizyonu olan bir bütçedir. Bayraklımıza ve İzmir’imize değer katacak bir performans programı ve bütçe olduğunu düşünüyoruz. Olumlu oy kullanacağımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

AK PARTİ’DEN ELEŞTİRİ

Performans Programı ve bütçeye eleştirilerde bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş, “Maalesef yine yatırımlara yeterli kadar pay ayrılmadığını görüyoruz. Yatırım bütçesi birçok kalemin altında… En çok göze çarpan kalem ise 3 milyon TL ile özel kalem. Özel Kalem Müdürlüğü’nün bütçesinin, engelli vatandaşlarımız için ayrılan hizmet payının 7 katına denk gelmesi düşündürücüdür. Borçlanma bedeline baktığımızda 22 milyon TL borçlanma hedefi olduğunu görüyoruz. 31 Mart 2023’de sıfır borçlu bir belediye görmek istiyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ayrılan 37 milyon 246 bin TL bütçenin 20 milyonunun park ve yeşil alan bakım onarımı ve personel giderine ayrılması, 3 adet park yapımı için yalnızca 2 milyon 75 bin TL ayrılması, daha fazla yeşil alan açılamayacağı anlamına gelmektedir. En çarpıcı nokta ise 315 milyon bütçenin Bayraklı’da kayıtlı kayıtsız 4 bin engelliye 477 bin TL gibi çok az bir bedel ayrılmasıdır. Toplam bütçenin binde birine bile denk gelmemektedir. Bu da engelli vatandaşlarımıza önem verilmediğini göstermektedir. AK Parti Grubu olarak ret veriyoruz” açıklamasını yaptı.

HIZAL'DAN RAPOR ÇIKIŞI 

AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal da, “Yaklaşık 75 milyon personel gideri olan bir belediye, bazı yatırımları kendi bünyesinde çıkarabilir diye düşünüyoruz. Bayraklı’yı çocuk ve gençlik kenti yapma gibi güzel bir hedef koydunuz. Bununla ilgili performans ve bütçede ne gibi örnekler yaptınız. Bir vizyon belirlediniz, önümüzdeki süreçte çocuk ve genç kenti Bayraklı olacağını söylediniz. Bayraklı Belediyesi’nin kamulaştırma için 1 milyon TL bütçe belirlediğini görüyoruz. Büyükşehir’in 29 ilçesi daha bulunuyor. Biz Büyükşehir’den beklersek inanın yine aynı sorunları tartışmaları yaşarız. Bayraklı’nın 11 mahallenin ulaşım aksıyla buluştuğunu biliyoruz. Bununla birlikte bütçeden yani 315 milyondan sadece 3 milyon ayrılmış. Park ve bahçelere 37 milyon TL ama yeni parkların yapımı için ayrılan bütçe genel bütçenin yüzde biri bile değil. Faaliyet raporunu değerlendirdiğimizde bunların bakımını yaklaşık 20 milyonluk yaptık demeniz olasıdır. Kağıt üzerinde denk bir bütçe hayata geçirilmesi söz konusu değil. Sizin vizyonunuzun karşılığı olacak performans raporu bekledik ki ama yeni yazık ki tam tersi” diye konuştu.

SANDAL’DAN ELEŞTİRİLERE CEVAP

Eleştirilerin ardından konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal şunları söyledi: “Bizim vatandaşa verdiğimiz sözler çerçevesinde bütçeyi değerlendiriyorsunuz. Bunun en somut göstergesi 1 yıl sonraki faaliyetlerimiz sonucunda ortaya çıkacak. Tasarruf tedbirlerimizle, belediyeye kazandıracağımız tesislerle, farklı alanlardaki işlemlerin birçoğuyla bu ilçede rant üretiliyorsa bu rantı direkt vatandaşa götüreceğiz. Özkan Pazaryeri’ne İzmir Büyükşehir Belediyesi verdik. Bunun karşılığında sosyal tesisi bize tahsis edilecek. Nazkafeyi Baro’ya tahsis ettik. Manavkuyu’daki araziye kamu borcunu SSK’ya birlikte yüklendik. Bu tür işlerin tamamı meclisimizde taktirinde olan işlerdir. Biz bugün aldığımız tasarruf tedbirlerle, kreşlerle parklarla farklı alanlarda çalışmalarının bir çoğunu farklı arkadaşlarımızla götüreceğiz. Burada bir rant sağlanacaksa bu halka yönelik olacak. Belki İzmir’in en büyük kreşlerinden bir tanesini yapacağız. Bunun da yapımını hayırsever bir arkadaşımız yapacak. Bunu 2020 bütçe programını dahil etmeyeceğiz. Önümüzdeki 7-8 kreşi yapacağız. Bunların yerinin birçoğu bize ait. Göreceksiniz bunların hepsini hayata geçireceğiz. Sevgi Yolu’nun sağlıklaştırma projesinden neredeyse bitmek üzere… Belediyeni cebinden 1 kuruş bile çıkmadı.”

SANDAL: İMKANLARIMIZI ZORLAYACAĞIZ, KREDİ KULLANMAYACAĞIZ

CHP Grup Başkan Vekil Yeşim Tekoğlu da, “Stratejik planı oy birliği ile geçirdik. Hedeflediğimiz yatırımlar ve rakamları vardı onay verip bu bütçeye onay vermemenizi anlamıyorum, yadırgıyorum. Bu arada başkanım çok teşekkür ediyorum, 22 milyon TL bir kredi koymuşsunuz, formaliten bir kredi olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Başkan Sandal ise, “İmkanlarımızı zorlayacağız kredi kullanamayacağız” dedi.

AK PARTİLİ HIZAL: RAKAMLARIN YATIRIMSAL DAĞITIMI DOĞRU DEĞİL

AK Partili Meclis Üyesi Hızal ise “Bu bütçeye performansa formaliteden başka neler koyuld? Biz bütçe ve performansı eleştirirken şunu söylüyoruz; rakamların yatırımsal anlamda dağıtımının doğru olmadığını söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

Hızal’ın ardından açıklama yapan Başkan Sandal, “Aslında bu formalite dediklerimiz, bütçede öngörülemeyen ve tedbir amaçlı konulan şeyler. Ülkedeki ekonomide böyle bir dalgalanma varken tedbir almak zorundayız” diye konuştu.

“8 MİLYON FAİZ ÖDEMEK BENİM DE VİCDANIMI SIZLATIYOR”

AK Parti Grup Başkan Vekili, belediyenin ödediği faizlere yönelik eleştirilerde bulunarak, “Bayraklı son 11 yıldır her yıl 9 milyon faiz ödüyor. Bu faizler düşmüyor” dedi. Bunun üzerine Başkan Sandal, “Her yıl bu kentin 8 milyonunun faize gitmesi benim de vicdanımı sızlatıyor” dedi.

MECLİSTE HAREKAT TARTIŞMASI GERGİNLİK YARATTI

Toplantının dilek ve temenniler bölümüne CHP ile AK Partili ve MHP’li meclis üyelerinin ‘Savaş’ tartışması damga vurdu.

Hükümet tarafından Fırat’ın doğusuna yapılan ‘Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin konuşan CHP’li Meclis Üyesi Serap Keskin, “Başkanım aldığım bilgilere göre bir şehidimiz var, adı Ahmet Topçu. Bir anne olarak savaşı kınayan bir insanım. Savaş ağır bedeller…” derken sözü AK Partili Hızal tarafından yarıda kesildi. Hızal, “Burada bir savaş yok arkadaşlar. Bu bir terör operasyonudur. Orada şehit olan bir sivil çalışandır” dedi. Bunun üzerine mecliste tansiyon yükseldi. CHP ile AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı.

BAŞKAN SANDAL’DAN AK PARTİ’YE: ŞOV YAPMAYIN!

Yaşanan gerginlik üzerine devreye giren Başkan Sandal, “Burayı siyasi arenaya lütfen çevirmeyelim. Bir saniye… Kimse kimseden milliyetçi değil, kimse kimseden vatansever değil. Kimsenin, kimseyi vatansever, vatan haini, doğru yanlış diye belirlemek haddi değil. Arkadaşımızı söylerken siz düzelttiniz biz de düzelttiğiniz metne katıldık. Burada herkes hemfikir... Kimsenin terör örgütünü desteklediği yok. Şov yapıyorsunuz” dedi. Bunun üzerine AK Partili Hızal ise, “Bu hadise savaş değil, terör operasyonudur. Biz şov yapmadık” dedi. Başkan Sandal da “Şov yapmayın. Herkes en az sizin kadar vatansever. Cümlenin sonu gelmeden müdahale oldu, cümlenin sonunu dinlemediniz” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.