Dolar 32,5303
%0.13
Euro 34,9399
%-0.09
Altın 2.437,080
%0.03
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sağlıkçılar isyan etti: Artık Yeter!

Sağlıkçılar isyan etti: Artık Yeter!

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, pandemiyle mücadelede en ön saflarda yer alan sağlık emekçilerinin sorunlarını devletten taleplerini duyurmak için basın açıklaması düzenledi. Sendika adına açıklamayı yapan SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz, artan koronavirüs salgınıyla etkili mücadele edilmediğini, sağlık sisteminin alarm verdiğini söyledi ve “Tükendik. Artık yeter" dedi.

  • Ege Postası
  • 09.12.2020 - 13:30

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye yaklaşık 10 aydır koronavirüsle mücadele ediyor. Bu mücadelede en çok yıpranan meslek gruplarından biri de sağlık çalışanları oldu. Pandeminin başlamasıyla birlikte yıllık izinleri iptal edilen sağlık çalışanları, aylardır olağanüstü koşullarda mesai harcıyorlar. 

Covid-19’a yakalanma riski en yüksek meslek gruplarından biri olan sağlık sektöründe ise koronavirüs halen meslek hastalığı olarak sayılmadığı gibi çalışma koşullarında da iyileştirilmeye gidilmedi.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, çalışma koşullarındaki yıpratıcılığı gözler önüne sermek ve taleplerini dile getirmek için İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı önünde “Tükendik” başlıklı bir basın açıklaması düzenledi. 

Sendika adını açıklamayı yapan SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz, devletin salgına yönelik tedbirlerinin efektif olmadığını, yoğun bakımların ve hastanelerdeki yatakların dolduğunu ve sağlık emekçilerinin bu sistemde tükendiğini ve sağlık sisteminin alarm verdiğini söyledi.

Türkiye’deki koronavirüs vaka sayılarının her geçen gün arttığının altını çizen Batmaz, “Türkiye, pandemi gidişatı bakımından da sağlık sistemi bakımından da alarm vermektedir. Ne yazık ki salgınla mücadelenin halk sağlığı ve sağlık emekçilerini koruyacak şekilde sürdürülmesinin, buna uygun sağlık organizasyonunun sağlanması ve sağlık emekçilerinin güvenliklerinin ve haklarının korunmasının sağlanabilmesinin temel zorunluluklarından biri olan şeffaflık ve sürecin sendika ve meslek örgütlerinin katılımı ile yürütülmesi ilkeleri yok sayılmıştır. İlk vakaların görülme tarihinin Şubat ayında olmasından tutalım da hastalanan sağlık emekçisi sayısına, her gün açıkladıkları turkuaz tablodaki türlü çeşitli kandırmacalara, belediye başkanlarının açıkladıkları sadece bir ildeki ölüm sayısının bile tüm ülkede gösterilenden fazla olmasına karşı bakanlığın cevabı vaka/hasta ayrımı gibi çelişkiler ve ulusal çıkarlar olmaktadır. Oysaki ülkede yaşayan insanların sağlığını korumaktan daha önemli bir ulusal çıkar olamaz” dedi.

“HASTANELERDE YATAKLAR DOLDU”

Salgın kapsamında alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ifade eden Batmaz, “Bir taraftan aşı beklentisiyle umut yaratılmaya devam ederken diğer taraftan alınmayan önlemlerden kaynaklı yeni tanı alan hasta sayıları da hayatını kaybeden yurttaşların sayısı da giderek artmaktadır. Hastanelerde yataklar, yoğun bakımlar dolmuş durumdadır, vatandaşlar test kuyruğunda çile doldurmaktadır. Sağlık emekçileri ise tümüyle tükenme aşamasına gelmiştir. Bakanlar kurulunun karar aldığı ve cumhurbaşkanınca kamuoyuna duyurulan kısıtlamalar ve tedbirler içerisinde kamu kuruluşlarının mesaileri günlük 6 saat olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemeden dahi tükenme aşamasına gelen sağlık emekçileri yararlandırılmamıştır” diye konuştu.

14 MADDELİK TALEP

Batmaz, salgında dikkate alınması gereken sağlık çalışanlarının taleplerini ise şu şekilde sıraladı;

- Sağlık kurumlarında dönüşümlü çalışma uygulaması yeniden planlanmalıdır. 24 saat çalışmanın sürdüğü yerlerde 24 saat çalışma kaldırılmalıdır. Sağlık emekçileri de kamu çalışanları için 6 saat olarak düzenlenen mesai saati hakkından faydalandırılmalıdır.

- Sağlık emekçilerinin yıllık izin haklarının kullanımı yasaklanmıştır. Yıllık izinlerin kullanımının yasaklanması kaldırılmalı, uzun süredir pandemi koşullarında çalışan yorulmuş ve yıpranmış sağlık emekçilerinin dinlenme haklarını kullanmaları sağlanmalıdır. Ayrıca istifa ve emekliliği yasaklayan genelge iptal edilmeli, emeklilik hakkını kazanmış olan sağlık emekçilerinin bu hakkın kullanımı önündeki engeller kaldırılmalıdır.

- Sağlık bakanlığı tarafından idari izinli sayılacak çalışanlarla ilgili hazırlanan ve ciddi şekilde sınırlandırılan kronik hastalıklar listesi acilen değiştirilmelidir. Risk gurubu sağlık emekçileri olan kronik hastalar, engelli olarak çalışanlar, 60 yaş ve üzerinde olanlar, hamileler, süt izninde olan sağlık emekçileri herhangi ayrı bir değerlendirmeye ya da amirlerin inisiyatifine bırakılmadan koşulsuz idari izinli sayılmalıdır.

- Sağlık emekçilerine yönelik bu tedbirlerin yerine getirilmesinin de bir koşulu olarak acilen alandaki ihtiyacı karşılayacak, kadrolu sağlık emekçisi istihdamı yapılmalıdır. 

- Salgın koşulları gerekçe gösterilerek sağlık emekçilerinin görev tanımlarına uymayan, sağlıklarını riske atan, angarya iş yükleyen yazılı ya da yazılı olmayan görevlendirmeler sonlandırılmalı, sağlık emekçileri üzerindeki baskı ve ayrımcılık uygulamalarına son verilmelidir.

- Performans sistemi kaldırılmalı, yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde, emekliliğe yansıyacak temel ücret verilmelidir. 

- Nöbet usulü çalışan sağlık emekçilerinin nöbet ücretlerinin yeniden düzenlenmeli ve artırılmalıdır.

- Covid- 19 meslek hastalığı statüsüne alınmalıdır.

- Sağlık emekçilerinden Covid – 19 pozitif ve temaslı olanlara uygulanan algoritmadan vazgeçilmeli, bilimsel veriler ışığında Covid – 19 olan sağlık emekçisi 2 negatif sonuç alıncaya kadar izinli sayılmalıdır. 

- ASM ve TSM’lere yeterli nitelikli koruyucu ekipman sağlanmalı. Hasta yoğunluğu dikkate alınarak ASM’lerde çalışan sağlık emekçilerinin sağlığı düşünülerek triyaj uygulamasına geçilmeli. Bu süreçte performans kriterleri tamamen kaldırılmalıdır.

- Pandemiyle beraber hastanelerde artan çalışma saatleri sonrası mağdur olan sağlık emekçilerinin çocukları için güvenli, ücretsiz, 7/24 hizmet verecek kreşler acilen açılmalıdır.

- Sosyal hizmetler alanında yataklı hizmet veren kurumlarda, 14 günlük kapalı vardiya sistemiyle çalışan sosyal hizmet emekçileri, yıllık izinlerini kullanamamakta, ek ödeme ve nöbet ücretlerinden de faydalanmamaktadır. 

- Emeklilikte de insanca yaşayacak ücret için yıllardır söz verildiği halde düzenleme yapılmayan 3600 ek gösterge ayrımsız bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine verilmelidir. 

- Fiili hizmet zammı bu haliyle hem yetersiz hem de adaletsizdir. Fiili hizmet süresi zammından yararlanmayı fiili çalışma şartına bağlanması, zorunlu mazeretler ile izinlerin çalışmadan sayılmaması, maruz kalınan risklerle ilgili olarak geçmiş yıllardaki çalışmaların kapsama alınmaması düzenlemesi iptal edilmelidir. Sağlık emekçilerinin bırakın yıpranmayı canları pahasına çalıştıkları ortadadır. Erken emeklilik hakkı geçmişi de kapsayacak şekilde 5 yıla 1 yıl olmalıdır. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.