Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Saat 09:05'te İzmir'de hayat durdu...

Saat 09:05'te İzmir'de hayat durdu...

Atatürk'ün ebediyete intikalinin 80. yılı dolayısıyla İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Saat 09.05'te sirenlerin çalınmasıyla kentte hayat durdu. Saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte...

  • Ege Postası
  • 10.11.2018 - 09:28

Atatürk'ün, ebediyete intikalinin 80. yıl dönümü dolayısıyla vatandaşlar, saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulundu, tüm yurtta olduğu gibi İzmir'de de o an hayat durdu...

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 80. yılı dolayısıyla İzmir'de tören düzenlendi. 

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ile milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı. 

Cumhuriyet Meydanı'ndaki anıta çelenkler bırakıldı. Saatler 09.05'i gösterdiğinde ise tüm yurtta olduğu gibi İzmir'de de hayat durdu. Siren sesleriyle birlikte tüm İzmir, Atası için saygı duruşuna geçti.

Bu sırada çevre yollardaki trafik akışı durdu, vatandaşlar araçlarının kornalarını, kıyıya yakın gemiler de sirenlerini çalarak saygı duruşuna eşlik etti.

Kentin simgesi Konak Meydanı'ndaki tarihi Saat Kulesi önünde oluşan görüntüler ise İzmirlinin Atası'na bağlığının en güzel kanıtı niteliğindeydi. Her yaştan İzmirli, Atatürk' ün yaşama gözlerini yumduğu dakikada onu bir kez daha şükran ve minnet duygularıyla andı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından göndere çekilen bayrak yarıya indirildi.

Bu arada, saygı duruşu sırasında bir vatandaş kısa süreli baygınlık geçirdi. Alandaki sağlık görevlilerinin müdahale ettiği vatandaş, ambulansta kısa bir süre müşahede altında tutuldu.

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİNDE ANMA ETKİNLİĞİ DEVAM ETTİ

Atatürk'ü anma programı daha sonra Konak'taki Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde devam etti. Törenin açılış konuşmasını Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak yaptı. Necdet Budak, "Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır' sözüyle gelecek nesillere emanet ettiği bu vatan için çok çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Mustafa Kemal Atatürk, sadece Türk milletinin değil, tüm dünyanın derin bir saygı ile andığı, yol gösterici bir liderdir. Azmi, çalışkanlığı, askeri ve siyasi dehasıyla nice imparatorlukları dize getiren büyük lider Atatürk, fikirleri ve ileri görüşlülüğü ile gelecek nesillere yön vermekte ve örnek teşkil etmektedir. 10 Kasım, bizler için sadece bir matem günü değildir, olmamalıdır. Atatürk'ü anarken aynı zamanda onu anlamak, fikri mirasını gelecek nesillere aktarmak bizlerin görevidir. Bizler, bu sorumluluğun bilincinde olarak, yetiştirmekle yükümlü olduğumuz gelecek nesillerimize bilimin rehberliğinde yol gösterip, O'nun fikirleri ışığında ülkemizi ileriye taşıyacak bilim insanlarını Türkiye Cumhuriyeti'ne kazandırmak adına tüm gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Konuşmadan sonra Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü öğrenci ve öğretim elemanları 'Sarı Zeybek' danslı anlatım gösterisi sundu. Ege Üniversitesi Medya Uygulama Araştırma Merkezi'nin 'Son Sefer' isimli belgesel gösteriminden sonra Ses Eğitimi Bölümü öğrencileri, Aşık Veysel'in 'Atatürk'e ağıt' türküsünü seslendirdi. Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Mert'in 'Lider Atatürk' konulu konferansından sonra tören 'Atatürk'ün vefatı ve Anıtkabir'e nakli' konulu fotoğraf sergisiyle sona erdi.

ATATÜRK ORATORYOYLA ANILDI

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü Anma Etkinliği'nde zeybek gösterisinin ardından bir Mustafa Kemal Atatürk Oratoryosu sergilendi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Karşıyaka Belediyesi Deniz Baykal Kültür Merkezi'nde 10 Kasım Atatürk'ü Anma Etkinliği düzenlendi. Tek kişilik zeybek gösterisinin ardından öğrenciler tarafından Mustafa Kemal Atatürk Oratoryosu'nun sergilendiği etkinliğe İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Karşıyaka Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Gencay, Karşıyaka Gaziler Derneği üyeleri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği şiir ve öykü yarışmasında derece yapan öğrencilere ödülleri İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi tarafından verildi. Öğrencileri kutlayan Yahşi, "Mustafa Kemal Atatürk bütün umudunun gençlikte olduğunu özellikle vurgulamıştır. Onun hedef gösterdiği muasır medeniyet çizgisini daha ileriye götürebilecek bir kuvvetin varlığını damarlarında hisseden gençlik, aklın ve ilmin rehberliğinde milli ve manevi değerler ışığından çağdaş medeniyetlerin ilerisine geçme hedefini daima diri tutacaktır" dedi.

İlgili Haber
 
İlgili Haber

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.