Dolar 32,5570
%0.03
Euro 34,8885
%0.07
Altın 2.433,150
%0.12
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Rektörden Silikon Vadisi sözü

Rektörden Silikon Vadisi sözü

Türkiye’nin akıllı robotlardan, yapay zeka ve akıllı fabrikalara kadar pek çok değişimin başlangıcı anlamına gelen Endüstri 4.0 Devrimi’ni yakalamasının şart olduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Erdal Çelik, “Bilim-teknoloji ve endüstri bir araya gelecek. O yüzden Silikon Vadisi’ni buraya kurmayı hedefliyoruz. Çalışmaları başlattık” dedi. Bilim, teknoloji ve endüstri bir araya geliyor

  • Ege Postası
  • 19.11.2017 - 12:36

Halide DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-İzmir Fikir Atölyesi’nin konuğu olarak Endüstri 4.0 Devrimi ve Geleceği konulu bir konferansa konuşmacı olarak katılan DEÜ Rektörü Prof. Erdal Çelik, üretimden tedariğe, pazarlamadan geri dönüşüme kadar pek çok alanda operasyon süresi ve maliyetleri azaltabilecek olan şirketlerin geleceğin dijital gücünün farkına varması gerektiğini söyledi.

İlk kez 6 yıl önce Uluslar arası Hannover Sanayi Fuarı’nda adı konulan ve öncülüğünü Almanya’nın yaptığı Endüstri 4.0 yani Dördüncü Sanayi Devrimi’nde makinelerin birbiriyle iletişim içinde olduğu akıllı üretim süreçlerinin ön plana geçeceğini belirten DEÜ Rektörü Prof. Erdal Çelik, iş ve sanayi dünyasının gündemine akıllı robotlardan yapay zekaya, dikey ve yatay simülasyon, katmanlı üretim, fiber güvenlikten akıllı fabrikalara kadar yeni birçok kavramın gireceğini söyledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİ BİRARAYA GELİYOR VE…

“Biz Türkiye olarak, fabrikalarımızı Endüstri 4.0’a uyumlu bir hale getiremezsek, bu oyunun dışında kalacağız. Sanayicilere önerim yatırımlara başlamaları” diyen Rektör Çelik, üniversite bünyesinde Silikon Vadisi’ni oluşturacakları sözünü verdi ve çalışmaları başlattıklarını dile getirdi:

“Dokuz Eylül Üniversitesi’ni Türkiye’nin Silikon Vadisi yapmak için çalışmalarımızı başlattık. Nano teknolojiyi kullanarak silikon çit, elektronik aygıtlar alanında üretimde önemli gelişmeler sağlayacağız. Bilim, teknoloji ve endüstri bir araya geliyor. O yüzden Silikon Vadisi’ni buraya kurmayı hedefliyoruz.”

TÜRKİYE HENÜZ ENDÜSTRİ 3.0’DA

Rektör Çelik, Endüstri 4.0 ile dünyanın uluslar arası üretim ağı haline geleceğini, Almanya, Çin, Finlandiya, ABD gibi ülkelerin bu konuda yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu vurgulayarak,

“Almanya bu konuda çok yoğun çalışıyor. Çin aynı şekilde. ABD de aynı şekilde. Finlandiya özellikle bilgi üretme konusunda yüksek teknolojiyle iş hacminin arttırılması üzerine çalışıyor. Türkiye nered? Endüstri 3.0’da. Yer yer endüstri 4.0 uygulanmaya başlıyor. Bakanlık toplantısı 9 Aralık 2015’te gerçekleşti, çalıştaylar yapıldı. Bir takım kararlar alıyor. Çok kısa sürede adaptasyon sağlanabilir. Önceden bu kadar bilgisayar mühendisi ne olacak diyordum. Yeni nesil yazılımların devreye girmesiyle bu konuda çalışan kişilerin yoğun ihtiyaç olacak” diye konuştu.

VERİMLİLİK ARTACAK, SİBER GÜVENLİK ÖNEM KAZANACAK

Rektör Erdal Çelik, açıklamalarını, “Çok büyük datayla karşı karşıya kalacağız. 25 milyon yıldan daha fazla bir data var. Çok farklı kaynaklar söz konusu olacak. Bu sistemle birlikte katlanarak devam edecek. Anlık analizler yani yapay zeka devreye girecek. Bulut teknolojisi olacak. İnternet tabanlı bir bilgisayar işleme türü oluşacak. Yoğun oluşan bilgi var. Akıllı uygulamalar devreye girecek. Arttırılmış gerçeklik olacak. Gerçek dünyadaki olayların sanal aleme aktarılması ve uygulanması sözkonusu olacak. Verimlilik artacak. Siber güvenlik konusu daha fazla ön plana çıkacak. Daha kapsamlı güvenlik çerçevesi oluşturma imkanı doğacak. Siber saldırılara karşı savunma, data gizliliği önem arz ettiği için endüstri 4.0 ile birlikte siber güvenlik kendini ortaya koyacak” şeklinde sürdürdü. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.