Dolar 32,5987
%0.38
Euro 34,8098
%0.22
Altın 2.617,030
%0.24
Bist-100 9.474,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Putin'den sert Gülen açıklaması

Putin'den sert Gülen açıklaması

Valday düşünce kuruluşunun Soçi'de düzenlenen toplantısında konuşan  Putin, "Hangi yöntemle olursa olsun başla bir ülkenin iç siyasi sürecine müdahale kabul edilemez. İster siber saldırılar isterse de o veya bu ülkede bulunan organizasyon aracılığıyla" diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 28.10.2016 - 09:03

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye konusunda ABD  Başkanı Barack Obama ile vardıkları şahsi anlaşmaların başarıya ulaşmadığını  söyledi. 

Putin, Rusya'nın dış politikası, ABD ile ilişkiler ve Suriye başta olmak üzere  güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Putin, Suriye'de dökülen kanı durdurma ve siyasi çözüm sürecini  başlatma girişimlerinin başarısız olduğunu ifade ederek, "Uzun görüşmeler, ortaya  konan çaba ve zor uzlaşılardan sonra terörle mücadelede ortak cephe kurulmaya  başlandığını düşündük ancak bu olmadı. ABD Başkanı ile şahsi anlaşmalarımız  başarılı olmadı. Washington'da bu anlaşmaların hayata geçmesini istemeyen güçler  devreye girdi." dedi.

Suriye'nin Halep şehrindeki duruma ilişkin bir soruya cevap veren  Putin, "Eğer Batı Halep'te siviller olduğu için terörle mücadelenin sona ermesi  gerektiğini düşünüyorsa, Musul'u da aynı mantıkla değerlendirmek gerekir. Eğer  hiçbir şeye dokunmayacaksak, Musul'a da operasyon düzenlenmemeli, Rakka'ya da  dokunmayalım." ifadelerini kullandı.

Putin, Suriye'de çatışmasızlık anlaşmasının uygulandığı sürede  Obama'nın "ılımlı muhalifleri" terörist gruplardan ayırma sözü verdiğini ifade  ederek, "Ancak bu yerine getirilmedi. Daha sonra kendileri bu anlaşmayı sona  erdirdi. Suriye'de yaşanan her şey için Rusya'yı suçlamak ahlaki değil. Rusya,  ABD'nin bu suçlamalarına karşı temkinli davranıyor ve cevap vermiyor ancak  herşeyin bir sınırı var." şeklinde konuştu.

AMERİKA MUZ CUMHURİYETİ DEĞİL

Putin, Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerini etkilemeye çalıştığı  yönündeki haberleri, Amerikan halkının dikkatini iç sorunlardan başka yöne  dağıtma çabası olarak gördüğünü ifade ederek, "Birileri ciddi olarak Rusya'nın  Amerikan halkının seçimini etkileyebileceğini düşünüyoru m? Amerika bir muz  cumhuriyeti m? Amerika büyük güç." dedi.

Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump'un Moskova'nın  favorisi olduğu yönündeki haberlerin "saçma" olduğunu belirten Putin,  "Amerika'nın yeni başkanının kim olacağı bizim için fark etmez. Biz seçilecek her  başkanla çalışmaya hazırız. Ancak Rusya ile ilişkileri düzeltileceği yönündeki  açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın Trump'ın ölçüsüz davranışları  olduğunu görüyoruz ancak onun sıradan insanların ve iktidardaki elitlerden bıkan  kesimlerin çıkarlarını temsil ettiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.Putin, Ukrayna konusunda Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'nın katılımıyla düzenlenen "Normandiya görüşmelerini" etkili bulmadığını ifade ederek, ABD'nin katılımına karşı olmayacağını kaydetti. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, kendisine yöneltilen bir soru üzerine hangi yönteme olursa olsun başla bir ülkenin iç siyasi sürecine müdahalenin kendileri için kabul edilemez olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisiyle görüşmesinde 15 Temmuz darbe girişiminin FETÖ tarafından gerçekleştirildiğini ve örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in Amerika'da yaşadığını anlattığını belirten Putin, "Hangi yöntemle olursa olsun başka bir ülkenin iç siyasi sürecine müdahale kabul edilemez. İster siber saldırılar  isterse de o veya bu ülkede bulunan organizasyon aracılığıyla." ifadelerini kullandı.

RUSYA KİMSEYE SALDIRMAYA PLANLAMIYOR

Putin, NATO'nun yeni şartlara adaptasyon sağlayamadığını savunarak,  "Soğuk Savaş döneminde kurulan ve yapısal ömrünü dolduran NATO, yeni koşullara  adapte için yapılan tüm görüşmelere rağmen gerçek bir adaptasyon sağlayamadı."  ifadelerini kullandı.

NATO ve Batı'nın Rusya'nın askeri tehdit oluşturduğu yönündeki  açıklamaları "karlı bir iş" olarak nitelendiren Putin, "Rusya kimseye saldırmayı  planlamıyor. Bu komik ve aptalca. Ancak bu tür açıklamalarla ülkedeki askeri  bütçeyi artırmak, müttefikleri tek bir gücün etrafında toplamak, NATO'yu  genişletmek ve askeri gücü sınırlarımıza yaklaştırmak mümkün oluyor." diye  konuştu.

Putin, dünyada siyasi gücün yeniden dağıtılmasıyla bağlantılı  ihtilafların arttığını ifade ederek, bunun neticesinde ortaya çıkan karşılıklı  güvensizliğin küresel sorunların çözülmesi imkanlarını daralttığını söyledi.

Rusya'nın küresel bir domine ve genişlemeyi hedeflemediğine kaydeden  Putin, herkes için eşit ve bölünmez bir güvenlik istediklerini ifade etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.