Dolar 32,3178
%0.21
Euro 35,0683
%-0.15
Altın 2.309,390
%1.4
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Prof. Dr. Beyru İzmir’i anlattı

Prof. Dr. Beyru İzmir’i anlattı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) tarafından düzenlenen “Kent Söyleşileri” serisinin Aralık ayı konuğu, İzmir’e ilişkin önemli araştırmalara imza atan Prof. Dr. Rauf Beyru oldu. Beyru, “İzmir'de Erken Dönem Planlama ve İmar Etkinlikleri” başlıklı sunumuyla, 18. ve 19. yüzyılın sonlarına kadar olan dönemde kentin yapısal durumu ile bu dönemde imar-planlama açısından yaşanan değişimleri ve gelişmeleri kronolojik olarak anlattı.

  • Ege Postası
  • 17.12.2015 - 14:57
Haritalar, krokiler ve resimler eşliğinde gerçekleşen söyleşide İzmir tarihine ilişkin çarpıcı kesitler ve önemli bilgiler de sunuldu.  
Söz konusu dönemde İzmir’i ziyaret etmiş seyyahlardan anekdotlar paylaşan Prof. Beyru, Gediz’in körfez dolayısıyla kent üzerindeki  etkisini; kıyı düzenlemelerine yönelik fikir ve çalışmaları; İzmir limanı ve çevresini; limanın zaman içinde dolmasının ardından kent merkezinde yaşanan dönüşümü ve bu dönüşümün ardından ortaya çıkan dokuyu detaylı bir şekilde anlattı. Bir liman kenti olan İzmir'in kozmopolit yapısı ve çok kültürlü dokusuna dikkat çeken Beyru, farklı etnik kimliklere ait mahallelerin kent içindeki konumu hakkında bilgiler de verdi. 

Planlı gelişmenin dönüm noktası
İzmir’de yaşanan deprem ve yangın gibi afetlerin kent yapısına olan etkileri üzerinde de duran Prof. Dr. Beyru, konuşmasında 1841- 1845  yıllarında yaşanan yangınlar ve bu felaketlerin ardından yapılan imar çalışmaları  hakkında örnekler sundu.  Rauf Beyru, 1845 yılında yaşanan yangında büyük hasar gören Ermeni Mahallesi'nde felaketin ardından gerçekleştirilen onarımın İzmir'in planlı gelişmesinde bir dönüm noktası olduğunu belirtti. 
Konuşmasında İzmir’in demiryollarına da değinen araştırmacı,  19. yüzyılın ortalarından itibaren kurulan İzmir-Aydın ile İzmir-Kasaba demiryolu hatlarının kent içi ulaşım alanında İzmir’e önemli yararlar sağladığını vurguladı. 
Söyleşinin sonunda Beyru ile tanışma ve sohbet etme fırsatı bulan  konuklar, kitaplarını da imzalattılar. Prof. Dr. Rauf Beyru'nun İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı tarafından yayınlanan iki çalışması bulunuyor.



İTÜ Mimarlık Fakültesi’nin ardından ABD Pennsylvania Üniversitesi’nde kent planlaması yüksek lisans öğrenimini tamamlayan Prof.Dr.Rauf Beyru, ODTÜ’de Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanlığı ile Mimarlık Fakültesi Dekanlığı yaptı. 1981 sonlarında emekliliğini isteyerek Kral Suud Üniversitesi’nde (Riyad) ders vermeye başlayan Beyru’nun mimarlık ve şehircilik proje yarışmalarında çok sayıda ödülleri, jüri üyelikleri, kitap, makale ve bildirileri bulunuyor. 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.