Dolar 32,5137
%-0.08
Euro 34,9473
%0.34
Altın 2.435,870
%0.52
Bist-100 9.794,00
%0.74

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
PicassoArkas Sanat Merkezi’nde!

PicassoArkas Sanat Merkezi’nde!

Arkas Sanat Merkezi, 18 Eylül 2019 – 05 Ocak 2020 tarihleri arasında 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Pablo Picasso’nun eserlerine ev sahipliği yapıyor. Picasso-Méditerranée projesi kapsamında düzenlenen sergiler serisinde, Türkiye’yi Arkas Sanat Merkezi “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi ile temsil ediyor.

  • Ege Postası
  • 18.10.2019 - 11:23

Paris Picasso Müzesi, Fondation Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Brüksel’de yer alan Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu’ndan 83 eserin olduğu sergide, Picasso’nun pek çok önemli tablosu, tasarladığı kostümler, eskizler, heykeller ve yaşamına dair fotoğraflar ile gösteri sanatlarının Picasso’nun sanat yaşamına olan etkisi izleyecilere sunuluyor.  Ayrıca sanatçının yazarlar, şairler ve müzisyenler gibi pek çok sanatçıyla sürdürdüğü yakın bağları belgeleyen fotoğraflar da yer alıyor.

20. yüzyılın sanat dehası olarak kabul edilen, Kübizm akımının öncüsü İspanyol ressam Pablo Picasso’nun sahne sanatlarına yönelik çalışmalarını kapsayan, Jean Luc Maeso’nun küratörlüğü ve Müjde Unustası’nın direktörlüğünde oluşturulan Picasso & Gösteri Sanatısergisinde; Picasso’nun sanat yaşamını derinden etkileyen gösteri dünyasının kapılarıaralanıyor.

Paris-Picasso Ulusal Müzesi’nin özel desteği ile gerçekleştirilen, organizasyonun kapanış sergisi olma özelliği taşıyan sergide sanatçının pek çok önemli tablosu, tasarladığı kostümler, eskizler, heykeller ve yaşamına dair fotoğraflar ile gösteri sanatlarının Picasso’nun sanat yaşamına olan etkisi izleyecilere sunuluyor.

Yalnızca İzmir değil, Türkiye’de de sanat çevrelerinde ses getirmesi beklenen serginin ana sponsorluğunu Türk Hava Yolları üstlenirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi sponsoru, Allianz ise sergi destekçisi oldu. 

Picasso’ya yoğun ilgi saatleri uzattı

Ziyaretçilerin yoğun ilgisi, sergi saatlerini uzattı. 18 Eylül’de açıldığından beri 30 binin üzerinde kişinin gezdiği serginin daha fazla ziyaretçiye ulaşabilmesi için Arkas Sanat Merkezi Perşembe günlerine ek olarak hafta sonları da 10.00-20.00 saatleri arasında sanatseverleri ağırlıyor.

Picasso: Gösteri Sanatı

Picasso’nun Malaga’da çocukluk yıllarında izlediği boğa güreşleri ile başlayan gösteri dünyasına olan ilgisi, 1917’den sonra ünlü bale topuluğu Ballets Russes için tasarladığı sahne ve kostüm çalışmalarıyla katlanarak artar. Gerçek hayattan esinlendiği figürleri hayal gücüyle birleştirerek özgün tarzında yeni bir dünya yaratır.

Küratörlüğünü Jean-Luc Maeso’nun üstlendiği “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisinde, Arkas Sanat Merkezi’nde yer alan bağımsız sergileme alanları, Picasso’nun hayatı boyunca ilgi duyduğu boğa güreşi, sirk, bale gibi temalara göre düzenlendi.Sergide, altmışın üzerinde ödünç verdiği eserle başta Paris-Picasso Ulusal Müzesi olmak üzere Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu’ndan alınan toplam 83 eser yer alıyor. Ayrıca, Picasso’nun yazarlar, şairler ve müzisyenler gibi pek çok sanatçı ve aydınla sürdürdüğü yakın bağları belgeleyen fotoğraflar da görülebilecek.Sergi ücretsiz olarak gezilebiliyor.

“Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi için hazırlanan, konusunda uzman yazarların makalelerin yer aldığı sergi kataloğu,Picasso’nun farklı çalışma alanlarına odaklanan bilimsel araştırmalara ışık tutacak bir kaynak olarak yerini alıyor.

Miniklere özel atölyeler

Picasso: Gösteri Sanatı sergisi kapsamında minikleri de unutmayan Arkas Sanat Merkezi, 5-7 ve 8-10 yaş gruplarına özel Cumartesi günleri düzenlenen atölyelerde çocuklar eğitmenleri eşliğinde öncelikle sergiyi gezecek, Picasso’nun eserleri arasında ilerlerken hem sanatçıyı hem de eserlerinin hikayelerini dinleyecekler. Ardından atölyeye geçerek hayal dünyalarını kağıtlara aktarıp, Picasso’dan aldıkları ilhamla kendi eserlerini yaratacaklar. Hafta içi ise okul gruplarına özel sergi gezisi ve grup çalışmaları yapılıyor.

“Dora”

İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde, 17 Eylül - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında Fransız sanatçı Bernard Pras’nın, Pablo Picasso temalı şaşırtıcı bir enstalasyonu sergilenecek. İlhamını Picasso’nun Dora Maar temalı tanınmış portrelerinden alan ve sanatçının  sıradan objelerle yarattığı “Dora” adını verdiği eser, Arkas Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Picasso ve Gösteri Sanatı” sergisiyle eş zamanlı olarak hazırlandı.

Arkas Sanat Merkezi Hakkında: Açıldığı günden bu yana İzmir kültür sanat hayatına büyük katkı sağlayan Arkas Sanat Merkezi; Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın kişisel ilgisi ve profesyonel yaklaşımı  ile oluşan Arkas Koleksiyonu’nu sanatseverler ile paylaşma isteği doğrultusunda kuruldu. Arkas Sanat Merkezi’nin yer aldığı, İzmir’de döneminin en güzel yapılarından biri olan yapı, mimar Emmanuel Pontremoli tarafından 1906’da Fransa Konsolosluğu binası olarak inşa edildi. Halen Fransa Fahri Konsolosluğu olarak hizmet veren binanın denize bakan bölümü, Fransız Hükümeti tarafından 20 yıllığına, kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas Holding’e tahsis edildi. Restorasyon sonrası Kasım 2011’de Arkas Sanat Merkezi adıyla açıldı. 8 adet sergi odası ve 1 adet atölye odası ile Arkas Sanat Merkezi, İzmir’e kazandırılmış tarihi bir bina olmasının yanında, bugüne kadar gerçekleştirdiği ücretsiz ziyaret edilebilen sergiler ve uluslararası işbirlikleri ile İzmir kültür sanat hayatının önde gelen mekanlarından biri olmaya devam ediyor. Arkas Sanat Merkezi, İzmir’de ilk kez Picasso sergisi gerçekleştirerek aynı zamanda Picasso-Méditerranée organizasyonun kapanış sergisine de ev sahipliği yapıyor.

Picasso-Méditerranée Hakkında: 2017-2019 tarihleri arasında gerçekleşen Picasso-Méditerranée projesi, kültürel bir döngü oluşturmayı amaçlayan, multidisiplinler ve çok yönlü bir projedir. Paris-Picasso Ulusal Müzesi başkanlığında yürütülen proje, Picasso’nun eserlerine ve ona ilham veren yerlere yönelik sergiler ve etkinlikler ile Akdeniz’in bütün kıyılarını yakınlas'tırma isteğiyle benzersiz bir kültürel tecrübe sunmaktadır. Arkas Sanat Merkezi’nde yer alacak sergi, 20.yüzyılın başlarında modernizmin temellerini atan bu dehanın farklı etkinlik alanlarını keşfetme fırsatı sunmaktadır ve sanat tarihinde yepyeni bir döneme öncülük eden Picasso’nun eserlerinin İzmir’de sergilenmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.

ARKAS SANAT MERKEZİ(Giriş ücretsizdir) 1380 Sokak No:1 Alsancak, İzmir   Tel: + 90 (232) 464 66 00

Ziyaret Saatleri:Pazartesi kapalıSalı-Çarşamba-Cuma 10.00-18.00Perşembe-Cumartesi-Pazar 10.00-20.00

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.