Dolar 32,5884
%0.35
Euro 34,7899
%0.17
Altın 2.509,200
%0.99
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Peşmerge Başika'dan çekildi

Peşmerge Başika'dan çekildi

Peşmergenin Kerkük'te mevzileri terk ederek hızlı bir şekilde geri çekilmesinin ve ağır bir yenilgi almasının ardından bugün de Peşmerge güçlerinin Başika'dan da çekildiği ifade edildi. AA'nın aktardığına göre Başika bölgesi de Irak ordusunun eline geçti. Başika'da Türk ordusunun da askeri mevcudiyeti bulunuyor.

  • Ege Postası
  • 17.10.2017 - 16:34

AA'nın aktardığına göre Irak güçleri, Türkiye'nin askeri üssünün de bulunduğu Başika'ya girdi. Musul'un doğusundaki kentte peşmergelerin çekildiği bildiriliyor. Barzani'nin yayın organı Rudaw, bir saat önce geçtiği haberde peşmergelerin mevzilerini koruduğunu savunmuştu.

"KERKÜK'TEKİ BÜTÜN PETROL SAHALARI IRAK'IN KONTROLÜNDE..."

Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük'teki tüm petrol sahalarının merkezi yönetimin kontrolüne geçtiğini belirtti. Iraklı güvenlik güçlerinin ve Haşdi Şabi'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve İran arasındaki Pervezhan Sınır Kapısı'na girdiği iddia edildi.

Bakanlık Sözcüsü Asım Cihad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kerkük'teki tüm petrol kuyuları ve tesisleri bakanlığımızın kontrolü altına girdi" dedi.

Cihad, söz konusu petrol kuyuları ve tesislerde görev yapacak yönetici ve teknik personelin atamasının da bir an önce yapılacağını sözlerine ekledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, DEAŞ'ın 2014'teki saldırıları sırasında Kerkük'teki petrol kuyularını ele geçirmişti.

PERVEZHAN SINIR KAPISI İDDİASI

Öte yandan Iraklı güvenlik güçlerinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve İran arasındaki Pervezhan Sınır Kapısı'na girdiği iddia edildi.

AA muhabirinin sınır kapısındaki yetkililerden aldığı bilgilere göre, İran'da konuşlandıkları iddia edilen Haşdi Şabi birliklerinin IKBY'deki
Pervezhan Sınır Kapısı'na girdiği ve orada denetimi ele aldığı ifade edildi.

Rus basını yazdı... İşte Barzani'nin yeni planı

Bağımsızlık referandumunun ardından uluslararası arenada izolasyon korkusu yaşayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerinin, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi ülkelerini ziyaret etmeyi planladığı belirtildi. Rusya'da yayımlanan Izvestiya gazetesinin haberine göre, IKBY Başkanı Mesut Barzani ziyaretlerle uluslararası destek toplamayı planlıyor.

İzvestiya gazetesine konuşan IKBY yönetiminden yetkililer, Fransa ile başlayacakları ziyaret turunda Moskova'ya yıl sonuna kadar gitmeyi planladıklarını söyledi.

Moskova'ya gidecek heyette IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ve (IKBY) Dış ilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa'nın yanı sıra, IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin olacağını belirten yetkililer, görüşmede referandum sonuçlarının tanımasını ve enerji işbirliğini masaya yatıracaklarını ifade etti. 

"BEŞ ÜLKEYİ ZİYARET EDECEKLER"

Sputnik'in aktardığa İzvestiya'ya demeç veren Rus diplomatik çevrelerinden bir yetkili, Kürt heyetle yapacakları ziyareti önemsediklerini söyledi.

Rus yetkili, "Kürtleri daha önce kabul ettik, bugün de kabul etmeye hazırız. Bağımsızlık konusunda destek bulmaları olası değil. Diğer ülkeler gibi biz de Kürtlere Bağdat'la diyalog kurmaya yönlendireceğiz. Ancak ikili ilişkileri de istişare etmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

IKBY heyetinin BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesini şu sırayla ziyaret etmesi bekleniyor: Fransa, İngiltere, Çin, ABD ve Rusya.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.