Dolar 32,5706
%0.09
Euro 35,0212
%0.55
Altın 2.428,750
%0.23
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Pergamon'a davet

Pergamon'a davet

140 yıl önce 9 Eylül 1878 yılında Pergamon (Bergama) kazıları başladı. 11 Eylül 2018 Salı günü, Pergamon Gymnasium’daki sütunlu avlunun köşesinde restorasyonunun tamamlanmasıyla alan ziyaretçilere açılacak ve kazıların yıl dönümü de kutlanacak. Proje, iki yıl önce kalbine yenilen dönemin Pergamon Kazıları Başkan Vekili Martin Bachmann'ın hatırasına adandı. Açılış ve 140'ıncı yıl kutlaması bir arada

  • Ege Postası
  • 05.09.2018 - 15:29

Kültür Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izinleriyle çalışmaların yürütüldüğü Pergamon'da, Büyük Gymnasium’un sütunlu galerisinin köşesinde 2013 yılında başlayan çalışmalar tamamlandı. Köşe törenle ziyarete açılacak, ayrıca kazıların 140'ıncı yılı kutlanacak. 

20. yüzyılın başlarında kazılan Gymnasium, kentte artık tek tek yapıların ve içindeki heykellerin esas alınmadığı, bunun yerine antik kenttin bir bütün olarak algılandığı ve kazılara yeni bir yaklaşımın getirildiği ikinci kazı evresinin merkezi anıtı konumundaydı. Bu nedenle yapının korunması ve ziyaretçilere açılması gittikçe daha fazla önemli bir hale geldi ve Pergamon kazısının merkezi faaliyetleri arasında yerini aldı.

Hellenistik ve Roma dönemlerinde kentin vatandaşlarının oğullarının eğitim gördüğü Gymnasium ‘un Pergamon/Bergama'nın 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kabul edilmesinde dikkate alınması da yapının bugün hala devam eden önemini vurguluyor. 

Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, gymnasiumun yapısı, birlikte yüksek bir turizm potansiyeli sunan Pergamon Akropolisi, Kızıl Avlu ve Osmanlı dönemine ait Kale Mahallesi arasında gelecekte de bağlayıcı bir rol oynayacağını, böylelikle Anadolu ve Ege Bölgesi arasında yer alan Bergama'nın 2500 yıllık köklü kent kültürünün sunulmasına katkıda bulunacağını belirtti. 

Kızıl Avlu'daki konservasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarına finansal destek sunan Studiosus Foundation'ın, Gymnasium’un bu rolünü de dikkate alarak, MS 1.yüzyıla ait sütunlu galerideki anastilosis çalışmalarını da desteklediğini ifade eden Pirson, "Anastilosis çalışmasında, orijinal parçalar ve Marmara Adası'ndan getirilen tonlarca ağırlıktaki mermer bloklar Bergamalı ustalar tarafından işlenmiş ve hazırlanarak yerine yerleştirilmiştir" dedi. 

Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, bu projenin, iki yıl önce kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Pergamon kazıları mimarı ve kazı başkan vekili Martin Bachmann'ın (1964-2016) hazırladığı ve büyük bir kısmını kendisinin gerçekleştirdiği son projesi olduğunu belirterek, "Bu çalışmayı onun hatırasına adıyoruz" dedi. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.