Dolar 32,5069
%-0.1
Euro 34,9379
%0.31
Altın 2.434,940
%0.49
Bist-100 9.800,00
%0.81

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Pazarcı kadınlara 1 Mayıs çağrısı

Pazarcı kadınlara 1 Mayıs çağrısı

İzmir’de kadın haklarını savunmak ve örgütlenme sağlamak adına faaliyetlerde bulunan Kadın Savunma Ağı, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’na davet için Çiğli Evka 2 Pazarı’nda çalışan kadınları ziyaret ederek onlara ‘Görünmeyen emeğin sesini yükseltelim’ yazılı broşürleri dağıttı. Pazarcı kadınlara 1 Mayıs çağrısı

  • Ege Postası
  • 25.04.2019 - 09:16

İzmir’de kadın haklarını savunmak, kadına karşı yapılan her türlü şiddeti ve ayrımcılığı kınamak adına birçok farkındalık etkinliği düzenleyen Kadın Savunma Ağı üyeleri, Çiğli Evka 2 Pazarı’nda satış yapmakta olan kadınları ziyaret ederek, onları 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde sokakları mor renge boyamaya davet etti.

Pazarcı kadınlara ve alışveriş yapmaya gelen kadınlara ‘Şiddete karşı savunmasız değiliz, görünmeyen emeğin sesini yükseltelim, Emek Gününde kadınlar da varolsun’ yazılı broşürleri veren üyeler, her yerden kadınların taleplerini dile getirebilmeleri için onları 1 Mayıs’ta buluşmaya çağırdı. Aynı zamanda, Karşıyaka Çarşı’da da çağrı yapan İzmir Kadın Savunma Ağı üyeleri, ‘Kadınların 1 Mayıs’a gitmek için birçok nedeni var’ diyerek küçük kalplerin üzerine yazdıkları nedenleri kadınlara dağıttı.

Tanıştıkları pazarcı kadınların tepkilerinden söz eden İzmir Kadın Savunma Ağı sözcüsü Gizem Coşkun, "Kadınlardan bir tanesi çalıştıklarından ayrıca evin içinde bir sürü şey yaptıklarından, fakat hiçbirinin bir karşılığı olmadığından bahsetti. Karşılık beklemeden yaptıklarını ancak ne sigortalarının olduğunu ne de emekli olabileceklerini, eşleri olmadan bir hiç olduklarını söyleyerek tepki gösterdi. Diğer bir kadın ise, eşinden yıllardır şiddet gördüğünü fakat ayakta durabileceği ekonomik özgürlüğünün olmadığını söyleyerek, nafaka da verilmediği için nasıl yeni bir hayat kuracağını bilmediğini ifade etti" diye konuştu.

Kadın Savunma Ağı’nın sosyal medyadan yaptığı genel çağrı ise şöyle:

"Kadından kadına yeni bir çağrımız var; Her birimiz küçük büyük isyanlar biriktiriyoruz hayatta. Yeter diyoruz, ifşa ediyoruz, itaat etmiyoruz, hakkımızı arıyoruz. Gelin şimdi bu isyanları işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele gününe, 1 Mayıs’a taşıyalım. Değil mi ki, bu dünyanın da bu dünyayı üretenlerin de yarısı biziz. Özgür ve eşit bir hayat istediğimiz kadar, özgür ve demokratik bir ülke istediğimizi de haykıralım. Çoğu zaman aynı işi yapıp erkeklerden daha az ücret almamız, ev işinin iş sayılmaması, bakım işlerinin kadının sırtına yüklenmesi, harcadığımız duygusal emek artık görünmez olmasın. Ekonomik krizin yükünü, evin idaresini, yaptığımız işleri bırakalım. Hayatı durduralım ve görünmez emeğin isyanını 1 Mayıs’a taşıyalım. Şimdi şu gelen bahara özgürlüğün ve eşitliğin en güzel rengini veren kadınlar, bir kez daha yan yana gelelim. ‘Yaşamak için ekmek, ruhumuz için gül istiyoruz’ diyerek yola çıkan kadınların isyanlarını bugüne taşıyalım." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.