Dolar 32,5374
%0.16
Euro 34,9490
%-0.07
Altın 2.457,450
%0.87
Bist-100 9.883,00
%1.71

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Otogar Metro hattı için flaş gelişme

Otogar Metro hattı için flaş gelişme

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından İzmir'de yapılması planlanan 4,5 kilometrelik Halkapınar-Otogar metro hattı için beklenen ÇED vizesi geldi. Hükümetin İzmir'de gerçekleştireceği ilk raylı sistem yatırımı için yaklaşık 530 milyon lira harcanacak 30 ayda tamamlanacak. Otogar Metro hattı için flaş gelişme

  • Ege Postası
  • 30.05.2017 - 09:54

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İstanbul başta olmak üzere, Ankara, Antalya, Konya, Kayseri gibi birçok ilde sayısız raylı yatırım projesinin altına imza atan ve yerel idarelere yüz milyonlarca liralık destek sunan Ulaştırma Bakanlığı, İzmir'de de metro yapacak. Yaklaşık 8 yıl önce duyurulan Halkapınar-Otogar Metrosu için düğmeye basan Ulaştırma Bakanlığı, proje için kritik öneme sahip ÇED sürecini tamamlayarak gereken onayı da aldı.

Merkezi idarenin İzmir'de merakla beklenen raylı sistem yatırımlarından olan Halkapınar-Otogar metrosu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan beklenen duyuru da geldi.

İzmir'de kent içi trafiğe can suyu olacak yeni metro projesi için çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir kararı çıktı. Konak ve Bornova'yı ekspres demiryolu güzergahı ile otogara bağlayacak proje için gelen ÇED vizesiyle birlikte projenin önünde de engel kalmadı. Gelen ÇED onayının ardından bakanlığın projeyle ilgili son bürokratik işlemleri de tamamlayarak yapım ihalesine çıkması ve metro için ilk kazmayı yıl sonuna kadar vurması bekleniyor.

5 DURAK ve 4,5 KİLOMETRE OLACAK

Bakanlığa sunulan ilk projede metronun hızlı tren sistemine dahil edilmesi planlanırken Bakanlık tarafından yeni hazırlanan projede revizyon yapıldı ve Halkapınar’da bulunan depo ve bakım sahasındaki bölgede aktarma istasyonu inşa edilmesi kararlaştırıldı. Şehir içi trafiği önemli ölçüde rahatlatacak olan 4,5 kilometrelik metro hattında 5 durak bulunacak. Metro,  Halkapınar İstasyonu’ndan başlayacak, Şehitler Caddesi (Vakıflar İstasyonu) altından ve Kamil Tunca Bulvarı (Altındağ ve Çamdibi İstasyonları) altından devam ederek Otogar’da sona erecek. Ayrıca Halkapınar’da yer alan mevcut depo sahasına bağlantı yapılacak. İniş çıkışlar, asansör ve yürüyen merdiven ile gerçekleştirilecek.

30 AYDA TAMAMLANACAK

Toplam 30 ayda tamamlanması beklenen metro projesi 531 milyon 712 bin 258 liraya mal olacak. İstanbul’da yapımı tamamlanan Üsküdar-Sancaktepe Metro hattında uygulanan aç-kapa yöntemi, Halkapınar-Otogar Metro Projesi’nde de uygulanacak. İşletme ve yapım maliyetlerini önemli ölçüde düşürecek olan ve tavan çökmeyi engelleyen aç-kapa sistemi ile çevredeki yapılara zarar verilmesinin de önüne geçilmiş olacak. Başlangıç istasyonu olan Halkapınar İstasyonu'ndaki delme çalışmaları ise aç-kapa sisteminden farklı olarak Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu ile yapılacak. 531 milyon TL’ye mal olacak proje,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı tarafından İzmir'de yapılan ilk metro olma özelliğini de taşıyacak.

HÜKÜMETİN İZMİR'DEKİ İLK METRO PROJESİ OLACAK

"35 Proje" arasında yer alan ve yıllardır yapılması beklenen metro hattı ilk kez 8 yıl önce duyurulmuş, üst üste gelen seçimler nedeniyle çeşitli seferler ertelenmişti. Aradan geçen süreçte birçok ilde belediyelerin metro projelerini devralan ve maddi destek sunan Ulaştırma Bakanlığı, İzmir'de İZBAN haricinde ilk kez kendi öz kaynakları ile bir metro hattı yapacak.

AZİZ KOCAOĞLU SİTEM ETMİŞTİ

Projeyle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda çeşitli açıklamalar yapan ve başkent Ankara'ya sitemde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise projeye bir an önce başlanması için çağrısını yinelemişti. Kamil Tunca Bulvarı’nı 2006 yılında mahkeme kararıyla 22 milyon liraya TCDD’den satın aldıklarını ve Otogar-Halkapınar metro projesini hazırladıklarını da ifade eden Başkan Kocaoğlu, şunları söylemişti. "Üçkuyular metrosu ile ilgili o dönem çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Ulaştırma Bakanlığı’ndan  ‘sen yapamıyorsun, biz yapalım’ gibi laflar oldu.  Biz de ‘hiçbir işi yarım bırakmadık. ‘Yapacaksanız elimizde projesi var. 4.5 kilometrelik Otogar–Halkapınar metrosunu yapın’ dedik. ‘Gönderin’ dediler, gönderdik. 6 sene oldu, hala bekliyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.