Dolar 32,4827
%-0.18
Euro 34,9587
%0.37
Altın 2.432,910
%0.4
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na  “yavuz hırsız” yanıtı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na “yavuz hırsız” yanıtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ortaya atılan “Gördes suyunun arıtması Büyükşehir Belediyesi tarafından geciktirildi” iddiasına ve yapılan “Yavuz hırsız” benzetmesine tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 26.03.2013 - 14:08
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Belediyemiz, Gördes Barajı’ndan İzmir’e tahsis edilen yıllık 58 milyon metreküp suyun süratle şebekeye aktarılması konusunda, başından beri titiz bir çalışma yürütmektedir. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu’nun talimatıyla, henüz baraj inşaatı sürerken DSİ ile görüşmelere başlanmıştır. Gördes suyunun Belkahve’ye taşınmasıyla ilgili çalışmaları bizzat yürüten Sayın Başkan, bölgede helikopter turu yaptıktan sonra, DSİ’nin inşa edeceği isale hattı ile Sarıkız kuyularını birleştirecek 1620 metrelik ek hat oluşturularak suyun buradan taşınabileceğini tesbit etmiştir. Devamında, DSİ yetkilileri ve Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’na şu teklif iletilmiştir: ‘Sarıkız kuyularının arazisinde biz İZSU olarak 58 milyon metreküp suyu arıtacak temiz su arıtmasını inşa edelim. DSİ de 35.5 kilometrelik isale hattını yapsın. İZSU 1620 metrelik isale hattını yaparak suyu arıtsın ve mevcut olan Sarıkız- Çullu- Yahşelli ve Cumhuriyet Depo güzergahı üzerinden kente taşısın. Böylece kente vakit kaybetmeden su vermiş oluruz.’ Yapılan görüşmelerde bu konuda mutabık kalınmıştır. Böylece 114 kilometrelik ana isale hattının sadece Sarıkız su kuyularına kadar olan 35.5 kilometrelik bölümünün tamamlanması kararı alınarak baraj suyunun İzmir’e gelişi hızlandırılmıştır. İnşaatına Mayıs 2008’de başlanan bu hattan gelecek suyu arıtmak için İZSU, Sarıkız Su Havzası’nda Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni kurarak Gördes suyunun çok daha kısa bir sürede kente getirilmesini sağlamıştır.”

BAKANLIK'TAN BÜYÜKŞEHİR'E GÖRDES YANITI

“Biz sözlerimizi yerine getirdik”

İZSU’nun, 22.12.2009 tarihinde ihaleye çıkarak 16.5 milyonluk liralık yatırımla Manisa'nın Nuriye beldesinde Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni kurduğunu ve 25.05.2011 tarihinde işletmeye aldığının altı çizilen açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

“Belediyemiz, boru hattıyla birlikte 20 milyon liralık yatırım yaparak Gördes suyunun Manisa üzerindeki boru hattı aracılığı ile Çiğli’deki Cumhuriyet Deposu'na ulaşmasını sağlamıştır. Ve bu su 2 yıldır Sarıkız İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde arıtılıp kente verilmektedir. Gördes suyunun İzmir’in diğer bölgelerine ulaştırılması amacıyla yapılacak Kavaklıdere İçmesuyu Arıtma Tesisi yapım ihalesine ise DSİ’nin projede sık sık revizyon istemesi nedeniyle ancak önümüzdeki ay çıkılabilecektir. Kaldı ki, DSİ, Kavaklıdere’de arıtılacak suyu Bornova ve Buca’ya aktaracak iletim hattının henüz projesini bile tamamlamamıştır. Hal böyleyken, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada kullanılan ‘Sayın Kocaoğlu 'yavuz hırsız ev sahibini bastırır' misali mesuliyeti kurumumuza atıyor. Sayın Başkan’ın sözleri tamamen politik ve art niyetlidir’ ifadelerini kabul etmemiz mümkün değildir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, verdiği sözleri yerine getirmiştir.”

Gecikme bizden kaynaklanmadı

Kavaklıdere İçmesuyu Arıtma Tesisi uygulama projelerinin İZSU tarafından 2011 yılı sonunda tamamlandığını ancak proje kontrollüğünü üstlenen DSİ’nin “onaylı projelerde bile” revizyona giderek çalışmaları geciktirdiğini açıklayan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “2012 yılının 6. ve 8. aylarında bile projede revizyonlar yapıldı. Hatta arıtma tesisi revize şev stabilite analiz raporu, ancak 2012 yılının sonunda onaylandı. Tüm bu değişiklikler, işin ihale edilmesini geciktirdi. Tamamiyle DSİ kaynaklı bu gecikme için Belediyemizin suçlanması, kabul edilebilir bir durum değildir. 2013 yılı başında nihai halini alan projelerin ihale çalışmalarına süratle başlayan İZSU Genel Müdürlüğü, yaklaşık 1000 paftalık tüm projeleri gözden geçirip teknik şartnameler ve yaklaşık maliyetleri hesaplayarak Nisan ayında yapım ihalesine çıkacaktır” bilgisini verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.