Dolar 32,3254
%0.23
Euro 34,9232
%-0.56
Altın 2.306,970
%1.29
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Oran, 'CHP örgütünü yok sayan ittifak başarı getirmez'

Oran, 'CHP örgütünü yok sayan ittifak başarı getirmez'

Cumhuriyet Halk Partili Umut Oran, il başkanlarına danışılmadan, gerekiyorsa CHP örgütü ittifaka hazırlanmadan yukarıdan alınan bir kararla ittifakın dayatılmasının sandıkta başarı getirmeyeceği konusunda parti yönetimini uyararak, parti örgütü ve tabanının hassasiyetinin dikkate alınmasını istedi.

  • Ege Postası
  • 14.12.2018 - 10:58

Konuyla ilgili olarak bugün yazılı açıklama yapan CHP’li Umut Oran, şunları kaydetti:

Türk siyasi hayatının son 16 yıldır devam eden “zulüm dönemine” bakıldığında iktidar bloğunun sürekli oyun kuran, muhalefet bloğununsa “kısa vadeli adımlarla” kurulan oyunu oynayan rolünde olduğu tespit edilecektir. Gideceği limanı bilmek anlamına da gelen oyun kuruculuk rolü, iktidar bloğunu sürekli “bir adım önde tutarken”, stratejik kararlar almak ve uygulamak yerine günübirlik adımları tercih eden muhalefet bloğuysa “sürekli takipçilik” pozisyonuna düşmektedir. Böylesi bir “kısırdöngüyü” aşmanın yoluysa basittir: “Şipşak çözümlerin büyüsüne kapılmadan stratejik kararlar almak!” Örneğin her yerel seçim öncesinde “meşhur bir çatı aday arama” yöntemi, siyaseti “kısa vadeli adımlar atmak” olarak görmenin bir sonucudur. Defalarca denenmiştir ve işe yaramadığı görülmüştür. Benzer bir durum bir önceki seçimlerde farklı partilerin aldığı oyları alt alta toplayıp “kısa yoldan zafere ulaşılacağını” düşünme alışkanlığında da vardır. Oysa bu yöntem de denemiş ve siyasette “2+2’nin her koşulda 4 etmediği” ispatlanmıştır. O halde sadece son 16 yıla dahi bakılmış olsa ulaşılacak sonuç net olmalıdır: “Siyasette şipşak çözümler yoktur; ilmek ilmek örülen ve emek verilen süreçler vardır!”

CHP Yönetimi Örgüt Hassasiyetini Ciddiye Almalıdır

Ancak ne yazık ki muhalefet bloğu 31 Mart Yerel Seçimlerine de “stratejik bakış açısından uzak” olarak hazırlanmaktadır. İttifak yapılan iller hangi ölçütlere göre belirlenmiştir, o ildeki parti yöneticilerimizin görüşleri alınmış mıdır, örgüt ve il başkanları sürece dahil edilerek ittifaka hazırlanmadan Genel Merkezin kararını TV’lerden mi öğrenmiştir soruları halen yanıtsızdır. Bu yanıtsız soruların CHP tabanına vereceği zararın telafisi için uzun zaman gerekecektir. Ayrıca özellikle bu ortaklığın büyük kanadı olan CHP’nin “ittifaktan ne elde ettiği” belli değildir. Sürekli “emanet oy, stratejik oy, ödünç oy, bir kerelik oy” gibi adlarla CHP tabanı “kısa vadeli çözümlere” alıştırılmaya çalışılmaktadır. Geçen yıllar boyunca MHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi “ittifak ya da dayanışma” adı altında CHP’lilerin oylarıyla milletvekilliği, belediye başkanlığı kazanmış ya da siyasette “söz söyleyebilecekleri” bir varlığa kavuşmuştur, ancak bu ilişkiden CHP’ye ne düştüğü bir türlü anlaşılamamıştır. Görünen odur ki CHP örgütlerinin ve fedakâr CHP seçmeninin “vatanın birliği ve Cumhuriyetin geleceği” konusundaki “hassasiyetleri” her parti tarafından sömürülmektedir. CHP tabanının vatan ve Cumhuriyet sevgisi elbette tartışılamayacak bir gerçektir, ancak bu onurlu tavrın her seçim öncesinde “kullanılarak” CHP örgütlerinin yok sayılması, örgüt emekçilerine bu derece hoyrat davranılması da kabul edilebilir noktada değildir. Zira adı geçen partiler olsa da olmasa da Cumhuriyet Halk Partililerin Atatürk’ün emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti için sonsuza kadar mücadele edecekleri ortadadır. Stratejik olarak değerlendirdiğimizde de en önemli nokta budur: “CHP’yi Mustafa Kemal’in Askerlerinin öz otağı olarak yaşatmak!”

CHP Örgütleri Her Seçimde İddialı Olacak Kadar Güçlüdür!

O halde sürekli gündeme getirilen ve CHP örgütlerinin ve emekçilerinin “alın terini” yok sayan, AKP karşıtlığı üzerinden inşa edilen, ancak hiçbir ilke ve programa dayanmayan her türlü ittifak söyleminin ve birlikteliğinin kaybedeni CHP olarak görülmelidir. 16 yıldır devam eden “zulüm döneminde” CHP tabanı, her şeye rağmen direnebildiğine göre, hâlâ her ilde ve ilçede altı oklu devrim bayrakları göklerdeyse ve hâlâ analar-babalar evlatlarına Atatürk’ün eserlerini emanet ediyorsa CHP için korkulacak bir şey yoktur. Mücadele etmeye değer ilkelerin ve hedeflerin varlığı CHP’yi her daim “tek başına iktidarın” en büyük adayı yapar. CHP’lilerin ödediği bunca bedele rağmen hâlâ iktidar olunamıyorsa sorumluluk tabanda değil “ortak akla, kurumsal değişime ve liyakate” dayalı, katılımcı, demokratik bir işleyişi kuramayanlardadır. Zira CHP örgütleri her seçimde iddialı olacak kadar güçlüdür; CHP’liler Cumhuriyetimizi geri alacak kadar da mücadelecidir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.