Dolar 32,3194
%0.21
Euro 35,1068
%-0.04
Altın 2.295,660
%0.8
Bist-100 9,05
%2.72

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Opera'da bir şok daha!

Opera'da bir şok daha!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iki kez iptal edilen opera projesiyle ilgili kritik bir gelişme daha yaşandı. İzmir'in prestij projeleri arasında yer alan dev kültür sanat yatırımında yaşanan ihale şokunun ardından startı da önümüzdeki seneye kaldı.   Ödenek iptal edildi, dev proje 2018'e kaldı

  • Ege Postası
  • 14.09.2017 - 12:11

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 430 milyon lira maliyetle Mavişehir'de hayata geçirmeye hazırlandığı Opera Binası projesinde bir şok daha yaşanıyor.

BELEDİYE PROJEDEN ÜMİDİ KESTİ, ÖDENEĞİ İPTAL ETTİ

Belediyenin prestij projeleri arasında yer alan ve Mavişehir'de toplam 73 bin 800 metrekarelik alanda inşa edilmesi planlanan dev opera binası projesi 2018 yılına kaldı. Cumhuriyet tarihinde "opera sanatına özel" inşa edilecek ilk tesis olacak yatırım bu kez de bütçe engeline takıldı.

OPERANIN PARASI DA GEMİLERE GİTTİ!

İzmirlilerin merakla beklediği Opera Binası’nın temelini 2017 yılında atmak üzere yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, 2017 bütçesinde kültür, sanat ve spor yatırımları için toplam 150 milyon liralık harcama öngördü. Bu rakamın 50 milyon liralık bölümünü opera binasına ayıran belediye, aldığı flaş bir kararla projede geri adım attı. Alınan meclis kararına istinaden, ayrılan 50 milyon liralık bütçe harcamasını geri çeken Büyükşehir Belediyesi, söz konusu kaynağı Ulaşım Dairesi Başkanlığı'na aktardı. Opera için harcanmasından vazgeçilen 50 milyon liralık kaynak onaylanan meclis kararına göre, bunun yerine belediyenin körfez filosuna katılan 15 yeni karbon kompozit yolcu gemisi ve 3 adet feribot alımına yönelik kullanılan dış kaynaklı kredinin geri ödemesinde kullanılacak.

EN İYİ İHTİMALLE 2021'DE AÇILACAK

Proje hazırlıkları yaklaşık on yıl süren, ihale aşaması da bir yılı bulan opera yatırımında yaşanan gecikme alınan son kararla birlikte resmiyete dökülmüş oldu. İzmir'in kültür sanat hayatına yön verecek en büyük yatırımlar arasında yer alan ve son iki seçimdir İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun seçim bildirgesine konan söz konusu tesisin inşaatına 2018'de başlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. İnşaatı 3 yılda tamamlanıp 2020 yılında bitirilmesi öngörülen Mavişehir Operası'nın hizmete açılışı da böylece en iyi ihtimalle 2021 senesine kalmış oldu.

GÖZLER ÜÇÜNCÜ İHALEYE ÇEVRİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Temmuz 2006'da gündeme gelen mega proje için ilk kez 15 Aralık 2016'da ihaleye çıktı. Yeterli teklif gelmediği gerekçesiyle iptal edilen ihalenin ardından bu kez 26 Nisan 2017 tarihinde ikinci sefer ihale düzenlendi. Yaklaşık maliyetin 66 milyon lira artış gösterdiği ikinci ihalede de 4 dosya arasında 429 milyon liralık tutarla en yüksek teklifi sunan firma kazandı. 4 teklif sunulan ve 3 itirazın geldiği ihale Kamu İhale Kurumu'na (KİK) taşınırken, gelen iptal haberiyle birlikte süreç tıkandı. Adeta arapsaçına dönen opera binası yapımında yaşanan bu gelişmelerin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iptal kararına karşı itiraz ederek mahkemeye taşıyabileceklerini duyururken, gözler yapılacak üçüncü ihale ya da olası bir mahkeme kararına çevrildi. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle yılan hikayesine dönen opera binası yapımı ve çevre düzenlemesi işi de zoraki olarak 2018 yılına kaldı.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.