Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
NSU sanığı mahkemeye kelepçesiz getirildi

NSU sanığı mahkemeye kelepçesiz getirildi

Almanya’da 8′i Türk, biri Yunan ve bir de Alman polis memurunu katleden Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör hücresiyle ilgili dava nihayet başladı. Davanın baş sanığı ve hücrenin hayatta kalan tek sanığı Beate Zschaepe, elleri...

  • Ege Postası
  • 06.05.2013 - 13:23
Almanya’da 8′i Türk, biri Yunan ve bir de Alman polis memurunu katleden Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör hücresiyle ilgili dava nihayet başladı. Davanın baş sanığı ve hücrenin hayatta kalan tek sanığı Beate Zschaepe, elleri ve ayakları ”kelepçesiz” olarak duruşma salonuna girdi.

Kadın terörist kendisinden emin tavırlar sergilerken, iyi giyimli olması ve moralinin yerinde görünmesi de dikkatlerden kaçmadı. Sanık Zschaepe salona girer girmez basın mensuplarının görüntü almasını engellemek için onlara sırtını döndü ve o şekilde bekledi.

Bu arada Zschaepe'nin avukatlarının reddi hakim talebi kabul görmedi

II. Dünya Savaşı sonrası Almanya’daki en önemli davaya aşırı sağ ve ırkçı motivasyonla işlenen 10 cinayet ve pek çok kere cinayete teşebbüs, bombalı saldırı ve 15 banka soygunu konu ediliyor.

Davanın sanıkları NSU terör hücresinin hayatta kalan tek (kadın) üyesi Beate Zschaepe ve ona yardım ettiği öne sürülen 4 kişi. Bu kişiler; Andre Eminger, Holger Gerlach, Ralf Wohlleben, Carsten Schultze.

Zschape’nin cinayetleri birlikte planladığı ve işlediği ileri sürülen Uwe Mundlos ve Uwe Börndhardt ise Ekim 2011′de Eisenach’taki karavanda ölü bulunmuştu.

Söz konusu dava Alman devletinin iç ve dış güvenliğini ilgilendiren bir dava olduğu, politik motivasyon içerdiği için Yüksek Eyalet Mahkemeleri’nde görülüyor. Davaya konu olan ırkçı cinayetlerin 5 tanesi Bavyera eyaletinde işlendiği için de dava Münih’e alındı. Söz konusu dava bu sebeplerden dolayı Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde (OLG) görülüyor.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nin 6. Duruşma Salonu’nda görülen davada sanıkların yanı sıra; hakimler, savcılar, tanıklar, kurbanların ve sanıkların avukatları, kurban yakınları, güvenlik birimleri yer alıyor. Davayı takip etmek isteyen halka 50 kişilik kontenjan ayrılırken, davayı yerel ve uluslararası basından 50 basın mensubu takip ediyor.

Daha önce 17 Nisan’da başlaması planlanan dava akreditasyon skandalı nedeniyle 6 Mayıs’a ertelenmişti. Dava 85 duruşmadan oluşacak ve Ocak 2014′te sona erecek. Ancak davayı yöneten hakim Manfred Götzl’e göre dava 2,5 seneye kadar uzayabilir. Normal şartlarda da haftada 3 duruşma öngörülüyor.

Davayla ilgili savcılar tarafından hazırlanan iddianame 488 sayfadan oluşuyor. Söz konusu iddianame 600 kadar şahidin ifadeleri alınarak oluşturuldu. Hakim karşısına çıkan 5 sanığa yönelik ayrıca 80 kadar kişi ‘davacı’ sıfatıyla suçlamada bulunacak. Ayrıca davaya yönelik yapılan soruşturmalarda 300 bin sayfa delil değerlendirmesi (kriminal incelemeler, soruşturma raporları vs.) yer alıyor.

Davada sanıklar hakimler tarafından çapraz olarak sorgulanacak. Dava dosyasında yer alan delillerle ilgili Alman emniyet biriminden yetkili kişilerin yanı sıra, Aachen Üniversitesi’nde psikoloji profesörü Henning Sass uzman olarak katılacak. Sass dava sürecinde sanıkların psikolojik incelemesini yapacak. Sanıklardan Holger Gerlach’ın psikolojik takibatını ise Duisburg-Essen Üniversitesi’nden Norbert Leygraf yapacak.

Davada tanık olarak ise, baş sanık Beatze Zschaepe’nin annesi ve kuzeni, ölen teröristlerden Uwe Mundlos’un babası, ve Uwe Börnhardt’ın annesi dinlenecek. Tanık listesinde ayrıca ırkçı parti NPD’nin bir milletvekili de yer alıyor. Mecklenburg Vorpommern eyaletinden NPD’li vekil David Petereit mahkemenin sorularını yanıtlayacak. Petereit, ”Beyaz Kurt” adlı bültenin yayınlanmasından sorumlu tutuluyor ve yayın üzerinden NSU’ya para aktarmakla suçlanıyor.

Anayasayı Koruma Teşkilatının eski çalışanı Andreas T ise, Kassel’de Nisan 2006′da Halit Yozgat’ın öldürülmesi esnasında olay yerinde bulunduğu iddialarını cevaplayacak.

Dava esnasında çok sayıda gösteri ve provokasyon olması beklenirken Münih polisi davanın güvenliğini sağlamak için olağan üstü güvenlik önlemleri aldı. Güvenliği temin için 500 kadar polis görevlendirildi. Mahkemenin giriş ve çıkışlarında ilave kontrol noktaları kuruldu. Silah, bomba gibi tehlikeli maddelerin mahkeme salonuna alınmasını engellemek için özel teknik aletler getirildi. Davanın baş sanığı Beate Zschaepe’nin de zırhlı bir araçla salona getirilip götürülmesi planlanıyor.

Davanın baş sanığı Beate Zschaepe, üç genç avukat tarafından savunulacak. Savunmayı üstlenen Wolfgang Heer’in yanı sıra Wolfgang Stahl ve Anja Sturm şuçlamalara karşı Zschaepe’yi savunacak. Her ne kadar sanığın görüşlerini paylaşmasalar da kensisini savunacaklarını söylüyorlar. Sanıklardan Ralf Wohlleben avukat Nicole Schneider (eski bir NPD üyesi) tarafından savunulacak. Carsten Schultze, Kölnlü bir avukat, Holger Gerlach ise Hannover barosuna kayıtlı iki avukat tarafından müdafaa edilecek.

Dava öncesi Alman istihbarat ve emniyet birimlerinin ağır ihmalleri basına yansımıştı. Sanıkların bazı kurumlardan destek aldıkları iddia edilmişti. Ancak ilk etapta davanın konusu olarak işlenen suçlar gündeme gelecek ve bunlarla ilgili süreç takip edilecek. Federal Meclis NSU Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy de büyük beklentilere girilmemesi gerektiğini belirterek, politik konuların mahkemenin gündeminde olmayacağına işaret etti. Ancak baş sanık Zschaepe sessizliğini bozarsa davada yeni gelişmeler olabilir.

Davanın baş sanığı Beate Zschaepe’nin ömür boyu hasip alabileceği belirtiliyor. Ancak savunma makamı, müvekkillerinin cinayet mahallerinde bulunmadığı ve hücrenin ölen iki üyesiyle birlikte (Mundlos ve Börnhardt) suça iştirak etmediğini öne sürüyor. Diğer sanıklar hakkında ise cinayete yardım etmek suçlamasından 3 ila 15 yıla kadar hapis cezası verilebilir. Ancak sanıklardan bazıları aşırı sağ ile ilişkilerin kestiklerini söyleyerek cezalarında hafifletme istiyorlar.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.