Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Nişanyan'a 'dini değerlere hakaret'ten hapis

Nişanyan'a 'dini değerlere hakaret'ten hapis

Gazeteci Yazar Sevan Nişanyan, yazdığı bir yazıda Hz. Muhammed ve İslam dinine hakaret ettiği gerekçesiyle 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul...

  • Ege Postası
  • 22.05.2013 - 14:09
Gazeteci Yazar Sevan Nişanyan, yazdığı bir yazıda Hz. Muhammed ve İslam dinine hakaret ettiği gerekçesiyle 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 14. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Nişanyan'dan şikayetçi olan Birsen Koneralp, Galip Karayiğit, Hasan Temiz, Veysi Barak ve Ali Keskin geldi.

Hakim Recep Uyanık, duruşmaya katılmayan sanık Nişanyan'ın Selçuk Sulh Ceza Mahkemesi'nde talimatla ifadesinin alındığını açıkladı. Nişanyan, savunmasını kendisine ait olan ve internet üzerinden yayın yapan blog sitesinde de yayınladı. Hakkında 1,5 yıla kadar hapis cezası istenen Nişanyan'ın blog sitesinde yayınladığı savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Nişanyan'ın, "Muhammed adlı şahıs, Kainatın yaratıcısı olan Yüce Tanrı ile neuzubillahi teala iletişim kurduğunu ve ondan bir kitap aldığını iddia etmiştir. Benim vicdanî ve dinî kanaatime göre bu davranış küfürdür ve küfürlerin en büyüğüdür. Buna rağmen ben Muhammed adlı şahıstan ve onun övücülerinden şikayetçi değilim." ifadelerini dikkat çekti.

Duruşmaya katılan müştekiler ise, "Sanığın internette yazdığı yazılarda İslamiyet ve Peygamber Efendimiz hakkında olumsuz ve çirkin yazılar yazdığını gördüm. Sanık, dinimize ve Peygamber Efendimize hakaret etmiştir. Biz Peygamber Efendimize ve Allah'ımıza iman ederiz. Tüm peygamberlere de inanıyorum. Ancak onlar bizim Peygamber Efendimize saygı duymuyorlar, inanmıyorlar. Sanık bu davranışlarını kasıtlı olarak yapmıştır. Biz Müslümanları terörist ilan etmek istemektedir. Hz. İsa Peygamberimizi çarmıha gerenler hakkında yazı yazsınlar. Müslümanlara ve Peygamber Efendimize hakaretlerde bulunmuştur. İnsanları tahrik etmektedir. Dini değerlerimize hakaret ettiğinden dolayı davacı ve şikayetçiyim." şeklinde konuştu.

Duruşma sonunda sanık Nişanyan hakkında 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçunu tanımlayan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 216/3 maddesi gereğince, içinde bulunduğu sosyal ve kültürel ortam, suçun işleniş şekli ve özellikleri dikkate alınarak 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi. Nişanyan'ın, suçunu basın ve yayın yolu ile internetten işlemiş olması da arttırıcı neden olarak kabul edilerek cezanın 13 ay 15 güne yükseltilmesine karar verildi.

Hakim, koşullar oluşmadığından ve sanık talep etmediğinden, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.