Dolar 32,5883
%0.35
Euro 34,8412
%0.31
Altın 2.499,210
%0.59
Bist-100 9.662,00
%1.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
NATO ve AB'den peş peşe açıklamalar

NATO ve AB'den peş peşe açıklamalar

NATO'dan Türkiye ve Hollanda arasındaki gerginliğe dair ilk açıklama geldi. Hemen ardından da Avrupa Birliği (AB), Türkiye'yi "aşırı açıklamalar" yapmamaya davet etti.

  • Ege Postası
  • 13.03.2017 - 16:36

Reuters'ın haberine göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tansiyonun düşürülmesi için Türkiye ve Hollanda'ya çağrıda bulundu.

"Güçlü münazaralar demokrasilerimizin özündedir fakat karşılıklı saygı da öyle" diyen Stoltenberg, "Bütün müttefikleri karşılıklı saygı göstermeye, sakin olmaya ve ölçülü yaklaşım göstermeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri, "Gerilimin azaltılması ve ortamın sakinleştirilmesi adına artık bizi birleştiren şeylere yoğunlaşmamız önemli" dedi.

DHA’nın haberine göre Stoltenberg, Hollanda’nın İstanbul'daki Başkonsolosluğu'ndaki bayrağın indirilmesi hakkında bir soru yönelten muhabire ise, “Türk ve Hollanda hükümetleriyle iletişim halindeyim, bu görüşmelerin detaylarına girmek durumunda değilim ama şunu söyleyebilirim, mesajım her iki tarafa da aynı. Güçlü münazaralar, demokrasilerimizin kalbidir ama aynı zamanda saygı da öyle. Tüm müttefiklerimizi karşılıklı saygıya, sakinliğe davet ediyorum ve ölçülü davranışlar konusunda cesaretlendirmek istiyorum. Şu anda bizi birleştiren şeylere odaklanmalıyız. Sakinliğin korunması ve gerginliğin azaltılması, tansiyonun düşürülmesi önemlidir ve benim mesajım aynı olacak. Müttefiklerimize dışarıdan gelen tehditlere karşı odaklanmalıyız” yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefonda görüşmüştü.

AB'DEN ÇAĞRI

NATO açıklamasından birkaç dakika sonra ise Avrupa Birliği bir açıklama yayımladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye "durumu daha da kötüye götürme riski doğuran, aşırı açıklamalar ve eylemlerden sakınmaya" çağrıldı.

Açıklamada, "Türkiye ve bazı AB üyesi ülkeler arasında son günlerde yaşanan tansiyonun ardından, konunun daha fazla tırmandırılmasından kaçınmak ve durumun sakinleşmesi için yollar bulmak gerekmektedir" denildi.

AB, sorunlu konuların ancak açık ve doğrudan iletişim kanalları yoluyla çözülebilebileceğini belirtti.

Hollanda gerilimi sürerken Türkiye'ye sürpriz destek

Yunanistan'ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan vekili Yorgos Katrougalos, Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın ziyaretlerine engellemesine ilişkin, "Ben diğer ülkelerin iç siyasi kararlarını yargılayamam ancak Avrupa'da kural, bu tür toplantıların gerçekleşmesidir." dedi.

Katrougalos, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye ile her zaman dostane ilişkiler kurmaya çalıştıklarını belirtti. 

Türk yetkililerin Yunanistan'da benzer seçim toplantıları yapma ihtimaline ilişkin Katrougalos, "Türk yetkililer, seçim dönemlerinde daha önce Trakya'ya ziyaretlerde bulundu. Onların, bu iletişimini engellemek için herhangi bir sebep yok. Avrupa'da ilişkilerimizde sorunlara sebep olabilecek gerginliklerin körüklenmemesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Katrougalos, seçim öncesi atmosferin, devletler arası ilişkileri bozmaması gerektiğine işaret ederek, "Ben diğer ülkelerin iç siyasi kararlarını yargılayamam ancak Avrupa'da kural, bu tür toplantıların gerçekleşmesidir. Burada tek sorun kamu güvenliğidir." diye konuştu.

Merkel'den flaş 'Hollanda-Türkiye' açıklaması

Türkiye ile Hollanda arasındaki gerilim sürerken Almanya'dan açıklama geldi. Merkel, Hollanda'ya destek verdi.

Reuters'ın haberine göre Merkel, Hollanda ile Türkiye'nin yaşadığı diplomatik gerilimle ilgili ilk kez konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik skandal tavrının ardından kullandığı "Nazi kalıntıları" ifadelerinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Hollanda ile tam destek ve dayanışma içerisinde olduklarını açıkladı.

Merkel benzer açıklamaların hiçbir ülke için yapılmaması gerektiğini savundu.

Fransa'dan 'Türkiye-Hollanda' açıklaması

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Hollanda'nın Türkiye'ye karşı takındığı skandal tavır ve ardından gelen diplomatik krizle ilgili açıklamada bulundu. Ayrault, "Türkiye'nin yaptığı Nazi benzetmeleri ve faşizm uygulanıyor sözleri kabul edilemez" dedi.

Reuters'ın haberine göre; Fransız Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan siyasi krizle ilgili açıklamada bulundu. Ayrault, "Türkiye'nin yaptığı Nazi benzetmeleri ve faşizm uygulanıyor sözleri kabul edilemez" dedi.

Fransız Bakan, "Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne saygı duymalıdır" açıklamasını yaptı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.