Dolar 32,3823
%0.2
Euro 35,0462
%-0.05
Altın 2.326,580
%0.27
Bist-100 9,10
%0.26

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Nakçı ve Umutoğulları’ndan kongre değerlendirmeleri...CHP İki adayla kongreye giderse...

Nakçı ve Umutoğulları’ndan kongre değerlendirmeleri...CHP İki adayla kongreye giderse...

TV 35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları ile Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı, TV 35 ekranlarında yayınlanan Sekizinci Gün programında Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) yaklaşan il kongresi öncesinde yaşanan gelişmeleri masaya yatırdı. Nakçı ve Umutoğulları’ndan kongre değerlendirmeleri...

  • Ege Postası
  • 05.11.2019 - 12:26

HABER MERKEZİ-CHP İzmir İl Başkanlığı kongresi öncesi, gerçekleşecek olan delege seçimleri öncesinde Bayraklı, Çiğli ve Karşıyaka’da yaşanan gelişmelerin de ele alındığı Sekizinci Gün programında değerlendirmelerde bulunan Adem Nakçı ve Mithat Umutoğulları il başkanlığı için adı geçen Devrim Barış Çelik ve İl Başkanı Deniz Yücel isimlerinin kongredeki şanslarını da masaya yatırdı.

TV 35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın desteklediği belirtilen İl Başkanı Deniz Yücel’in karşısındaki en güçlü rakibin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte siyaset yapan CHP İzmir İl eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu’nun desteklediği Devrim Barış Çelik olduğunu belirtti.

CHP İKİ ADAYLA KONGREYE GİDERSE...

Umutoğulları, “Devrim Barış Çelik ile de konuştum. Çok nitelikli bir adam. İl başkanlığı yapar m? Bence yapar. Bunda sıkıntı yok. Mevcut il başkanı kötü mü' Bence iyi. CHP iki adayla giderse kongreye, tarihinin en nitelikli iki adamıyla seçime gidecek. Bu benim şahsi kanaatim. Yapılanlara bakarsanız. Rıfat Nalbantoğlu bunun en acı ceremesini çeken insandır. 29 ilçeyi kazandı, ilçelerden imza toplamaya gitti. Ne old? CHP Genel Başkanı aradı, 'aday olmayacaksın' dedi, Ekrem Bulgun’u getirdiler o dönem. Eski il başkanı Nalbantoğlu da bu kadar başarılı olmuş bir il başkanının karşısında çok da şey yapmayacaktır. İpin ucu kaçarsa bundan ne Yücel, ne Nalbantoğlu ne Çelik kazanır. CHP bundan ciddi zarar görür” değerlendirmesini yaptı.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:                 

Adem Nakçı: En kibarı Karşıyaka Belediye başkanıymış. Açık açık söyledi. Çok sert girdiler topa. Allah sonunu hayır etsin.

NALBANOĞLU DÜĞMEYE BASTI

Mithat Umutoğulları: İl başkanlığı için sayın Rıfat Nalbantoğulları düğmeye bastı. İlçeleri de dolaşıyor. Genel başkanın devam etme isteğinin olduğu ifade ediliyor. Zaman içerisinde göreceğiz. Merkezden işaret edip delegasyon seçer mi AK Parti'de olduğu gibi. Bu CHP’nin alışık olduğu bir durum değil. Sayın Tunç Soyer’in kongrelere müdahil olup olmayacağını göreceğiz. Her ne kadar sayın Soyer müdahil olmayacağım dese de açıkçası sayın Nalbantoğlu’nun Soyer ile siyaset yaptığını düşünürsek ondan ne kadar bağımsız hareket eder ya da eder mi'

Nakçı: Valla oranın adayı belli. Devrim Barış Çelik. Nalbantoğlu’nu iyi tanırım. İyi de siyasetçidir. Planlı programlı gider. Bir seneye yaklaştı Devrim Barış Çelik üzerinde bir çalışma var. Son 4-5 aydır da netleşti. Çelik artık net bir il başkan adayı. Genel merkezden de ciddi desteği var. İl başkanının arkasında her ne kadar Tuncay  Özkan duruyor dense de.

İL BAŞKANI YÜCEL'E BÜYÜK HAKSIZLIK OLUR

Umutoğulları: Deniz Yücel’e destek aranırken, bu işi hak ediyor mu, yaptı mıdan ziyade, genel başkanın Yücel’in devam etmesi yönünde talep ettiği söyleniyor. Bu nedenle sayın Tuncay Özkan’ın genel başkanla konuştuğu, Yücel’i destekleme kararı aldığı belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde topa gireceği konuşuluyor. Genel merkez endeksli Yücel’in tabanda karşılık bulacağını doğru bulmuyorum. Bu Deniz Yücel’e de çok büyük bir haksızlık. Deniz Yücel genç bir il başkanıdır. CHP tarihinin en yüksek oyu almıştır, kaybettiği ilçelerin çoğunu almıştır gibi yüzlerce gerekçe sayabiliriz. Süreci kötü yönetmemiştir. Sadece Deniz Yücel’in il başkanı olması gerektiği yönündeki propagandayı doğru bulmuyorum. Deniz Yücel’in yaptıklarını ortaya koymak lazım, örgütün önüne bunu koymak lazım. Genel merkez endeksli bir kampanya yürütülürse bunun örgütte bir karşılığı olmayacaktır. Şahsi kanaatim budur. Genel başkan üzerinden bir kampanya yürütülürse çok başarılı olamayacağını görüyorum.

Deniz Yücel ve Utku Gümrükçü seçiminde genel başkanın danışmanının burada olduğu söylendi. Örgütten gelen tepkiyi hatırlıyorsunuzdur. Selçuk Ayhan Ekrem Bulgun seçiminde de örgüt tepki gösterdi. Dolayısıyla bunlar CHP tabanında karşılık bulmayan ve mevcut il başkanına zarar verecek şeyler. Yücel’in önemli destekçileri de var. Metropol belediye başkanları arasında.

MAVİ LİSTE BALÇOVA HARİÇ HER YERDE VAR

Nakçı: Mavi liste denilen isimler isimlerini açık açık söylüyor. Murat Bakan, Mahir Polat gibi. Rengini açıklamayan Ednan Arslan, Sevda Erdan Kılıç var. Tacettin Bayır var, sert tepki gösteriyor avukatlar cephesi diyor. Belki genel merkezin teveccühünden dolayı destek verir. Mavi liste diye bir şey çıktı. İki gün önce yayınlandı. Tüm İzmir’i kapsayan bir deklarasyon yayınlandı. O yapı çıktı. Mavi liste Balçova hariç her yerde var. Balçova’daki mavi grubu desteklemiyorlar, Çalkaya’nın aleyhine çalıştığı için. Bu kez genel merkez dinlenecek mi dinlenmeyecek mi tartışması var.

BELEDİYE BAŞKANLARININ HEPSİ MÜDAHALE EDECEK

Umutoğulları: Tuncay Özkan çok zeki bir siyasetçi. Onun söylediği isimler belediye başkanı oldu. Kocaoğlu aday olsa da onu yiyecekler dedik öyle oldu. Siyaset satranç taşı gibidir. Özkan çok zeki bir adam. Şu an genel başkanın ismini kullanarak ilçelerde bir ağırlık yaratıyor. Delegasyonda bir baskı yaratıyor. Muhtemelen belediye başkanıyla beraber hareket edecek. Siz ne yaparsanız yapın örgütün kendi iradesini kullanması gerekiyor. CHP ilk kez iktidara bu kadar yakın. AK Parti yerel seçimlerde birçok ilçede fark yedi. Eline silahı vermiş CHP’nin şimdi kafasına sıkacak. Delegasyonda doğru bir strateji gütmezseniz, hele genel merkez Bayraklı, Çiğli’deki sokaktaki delegasyona bulaşırsa önümüzdeki seçimlerde çalışacak adam bulamaz. Belediye başkanlarının çoğu müdahale etmeyeceğiz diyor ama hepsi edecek.

Nakçı: Son yapılan ankette AK Parti ve MHP oyu yüzde 50’yi geçiyor. En kötü işsizlik, ekonomi var. Dayatma, parti içindeki kavga.

NALBANTOĞLU ACI CEREMESİNİ ÇEKTİ

Umutoğulları: Madem AK Partiyi bu kadar tek adamlıkla eleştiriyorsunuz o zaman parti içindeki rekabet ve yarışa karışmayacaksınız. CHP içindeki yarışı devam ettirmek gerekiyor. Parti içi demokrasi vurgusu devam etmeli. Kocaoğlu’nun Alaattin Yüksel’i aday gösterdiği seçimde beş oyla kaybetti, delegasyon tepki gösterdi. Devrim Barış Çelik ile de konuştum. Çok nitelikli bir adam. İl başkanlığı yapar m? Bence yapar. Bunda sıkıntı yok. Mevcut il başkanı kötü mü' Bence iyi. CHP iki adayla giderse kongreye, tarihinin en nitelikli iki adamıyla seçime gidecek. Bu benim şahsi kanaatim. Yapılanlara bakarsanız. Rıfat Nalbantoğlu bunun en acı ceremesini çeken insandır. 29 ilçeyi kazandı, ilçelerden imza toplamaya gitti. Ne old? CHP Genel Başkanı aradı, aday olmayacaksın dediler, Ekrem Bulgun’u getirdiler o dönem. Eski il başkanı Nalbantoğlu da bu kadar başarılı olmuş bir il başkanının karşısında çok da şey yapmayacaktır. İpin ucu kaçarsa bundan ne Yücel, ne Nalbantoğlu ne Çelik kazanır. CHP bundan ciddi zarar görür.

Nakçı: Bence sulh içinde geçmeyecek. Karşıyaka’daki durum net ortada.

Umutoğulları: İl delegasyonunun sakin ve sulh içinde davranacağını düşünüyorum.

Nakçı: Delege pazarlıkları bu partide çok meşhur. O nedenle belediye başkanları, güç devrede.

BAYRAKLI'DA SANDAL, ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYOR

Umutoğulları: Bayraklı’da siyaset yapanlarla konuştum. En son Yamanlar’da bir toplantı olmuş. Yeni bir strateji var. Belediye başkanı, belediye çalışanlarını ve mahallelerinde etkili isimleri belediyeye çağırıyor; ‘beni karşınıza mı alacaksınız'’ diyerek aba altından sopa gösteriyor. Strateji şu; biz mahallelerde komisyon kuracağız, o komisyonları delegasyon belirliyor deniyor. Delegasyonu o komisyonlar belirleyecekmiş. Delegasyonun iradesine ipotek koyacak. Buna tepki var. Bu arada ilçe başkanı nered? Aday olmayacak ama böyle bir karar alıyorsan ilçe başkanını çağıracaksın. İlçe başkanı yok tek tek delegasyonu çağırıyorsun. Delegasyon diyor mi; madem başkanımız bu kadar demokratik bir adamdı, neden meclis üyeleri seçilirken bir komisyon kurmad? 4 tane MHP’liyi ön sıralarda büyükşehir meclis üyesi yaparken bize mi sordu diyorlar. Şimdi bu isimlerle kendisi anlaşamıyor. Komisyon kuralımın Türkçesi, benim bu delegasyona ne siyasi birikimim ne boyum yeter. Ben her mahalleden on kişi toplayayım onlar oluşacak delege isimleri bana gelsin. Ben de bunlarla anlaşayım, araya bir iki tane isim koyayım. Belki kongreye ortak olurum. Türkçesi bu. Bayraklı delegasyonunda Sandal’ı dinleyecek kişi sayısı çok azdır. Bir defa delege oldu, onu da ben rica ettim, kendi mahallesinde seçim kaybetmişti. Ben başkandan ricacı oldum il delegesi oldu, gitti il başkan adayı oldu. Siyasette iz bırakırsın.

ALPER SANDAL'IN YANINDA FOTOĞRAF VERMEZ ÇÜNKÜ!

Mesela Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü. Siyasi birikimine, bugüne kadar siyasete verdiklerine hangimiz itiraz edebili? Siyasi bir iz bırakmıştır. Seçim kazanmıştır kaybetmiştir. Hep aktif siyasetin içinde olmuştur. Alaattin Yüksel. İzmir’de siyaseten iz bırakmıştır. Cevat Durak on yıl belediye başkanlığı yapmıştır. O da öyle. Hüseyin Mutlu Akpınar kötü başkanlık yapmıştır ama bir emek vermiştir dişiyle tırnağıyla başkan olmuştur. Bayraklı’da da Bayraklı tarihinin en kötü belediye başkanlığını ve siyasetini yaşayacak. Ben buradan iddia ediyorum, 1,5 yıl sonra Bayraklı Meclisinde hem kamplaşma olacak hem belediyede. Berk Ulusal özel kalem oldu. Vekil mi yapacak bu işler? Cemalettin Alper ilçe başkanı, geçen sefer onu Hasan Karabağ yaptı. O kendini çok geliştirdi dengeleri iyi bilir. Uğur Yıldırım gibi sağa sola zıplayıp kendini tartışma içine sokmaz. Şu an Bayraklı’da sükunet var. Alper Sandal’ın yanında fotoğraf verse oturmayacağı koltuk için niye kavga etsi? Öyle bir kavganın içine girmez. Partinin ilçe başkanıyım, muhalif de olsam belediye başkanıyla kavga etmem diyor. Alper Karabağ döneminde çok aktif bir ilçe başkanıydı, her şeye susuyordu. Şimdi niye konuşmuyo? İyi bir antrenörle çalıştığında soyunma odasında kolay  kolay ses çıkmaz. Ama antrenör kötüyse herkes hocaya akıl verir.

SANDAL KÖTÜ SİYASETÇİ!

Kötü bir belediye başkanı, siyaseten yeterli bir belediye başkanı olmayınca ilçe başkanı niye kavga etsi? Delegasyonda ne olacağını Cemalettin Başkan biliyor. Kimse Sandal kötü insan sonucunu çıkarmasın. Kötü siyasetçi, kötü belediye başkanı. Adam beşinci ayda 40 trilyon borç ödemiş. İki yıl sonra göreceğiz, belediyenin borcu bitti mi bitmedi m? Eğer sayın belediye başkanı ben karışmıyorum demesin, kimse inanmıyor. Hasan Karabağ delegasyon seçimlerinde kolunu bacağını gövdesini koyardı. Karabağ’a yakınlığımı bildikleri için herkes, beş aydır ben konuşmuyorum bunu bilin.

10 KASIMDA DELEGE SEÇİMLERİNİN YAPILMASI YANLIŞ

Çiğli’de de Bayraklı’dakine benzer bir durum yaşanıyor. Özellikle belediye başkan yardımcısı Ali Rıza Koçer. Siyasi hocasıdır Gümrükçü’nün. İlçe başkanı Mert Özcan. Seçimi bu kadar önemli kritik güne koymak zorunda mısı? 9,11’inde yap. Niye kendini böyle bir tartışmanın içine koyuyorsu? 23 Nisan, 10 Kasım, 29 Ekim koyma abi. 20 mahalleyi ayın onunda yapıyorsun. 9’unda yap. Niye 10 Kası? Çiğli Cumhuriyet’i seviyor sloganıydı Çiğli’nin. Demokrasi vurgusunu en fazla yapan mevcut başkan Gümrükçü. 10 Kasım’da bu ilçenin hiçbir anması yok m? Sen niye milleti birbirine kırdırıyorsun'

Nakçı: Bu tarihe hiç itiraz yok mu kardeşim'

GÜMRÜKÇÜ TOPA GİRMELİ

Umutoğulları : Ben CHP’de yönetici olsam bu ilçe başkanını görevden alırım valla. 10 Kasım işi sıkıntılı. Sayın il başkanı ve yöneticileri bizi dinliyorsa, ya da sayın Utku Gümrükçü topa girmeli. Şu ilçenin geleceği için. Koçer tarihinin her döneminde tartışmaların odağında olan bir isimdi.

Dönelim Karşıyaka’ya. Orada yine bir Mavi Liste ile ilgili bir tartışma var. Uğur Yıldırım’ın açıklaması var. 14 maddelik açıklama yapıyor. Ben ilçeyim, benden habersiz toplantı yapamazsınız diyor. Peki Uğur Yıldırım aday olduğunda kendisi nerede toplantı yapıyord? Mustafa Özuslu vardı. Ona açıklama yaptı m? Peki kendisi niye böyle bir açıklama hissi duyuyor'

KARŞIYAKA'DA TÜM RENKLER KİRLENDİ

Nakçı: Kadılara gençlere öncelik vereceğim diyorsun. Sonra Donanmacı Mahallesi üyesi Ayşegül Tezcan’a ilkeli duruşu gösterip kenarda oturacaksınız deniyor. Hani gençlere ve kadınlara öncelik vard? İki; ortak akılla yöneteceğiz diyorsun. Mahalle temsilcisi atıyorsun. Umutoğulları’nı atadım diyorsun, bir hafta sonra toplan diyorsun. Başkan öyle emir komuta olmaz diyorsun. Onu alıp yerine başkasını atıyorsun. Sonra yönetimine adamlar alıyorsun. Yıllardır bir mahallede köpek gibi parti için çalışacak insanlar var. Sonra yanına aldığın, yönetime koyduğun adam gelip çalışan partililer güç toplamaya başladığında kardeş Mithat çorbacı, Adem ihalecidir diyeceksin. Böyle ortak akıl olmaz. Özdemir Asaf’ın bir şiiri var; bütün renkler aynı hızla kirlenmişti, birinciliği beyaza verdiler. Karşıyaka’da tüm renkler kirlendi. Ama beyaz birinciliği kaptırmamak için çalışıyor. O deklerasyon da bunun bir örneğidir.

YILDIRIM TUGAY'IN YANINDA OLSAYDI KAVGA OLMAZDI!

Umutoğulları: Mavi Listedekiler örgütten değil mi pek? Kardeş geçen dönem belediye başkanının desteğiyle geldiğinde başkan beni oylayacaksınız dediğinde neden bir dakika ya, beni oylayın neden demedi? Örgüt beni oylayacak, seni değil deseydin. Cemalettin Alper Karabağ’ın gölgesi gibiydi değil m? Konak ilçe başkanı gitti hemen Abdül Batur’un yanında durdu. Karşıyaka’daki kavganın nedeni n? Belediye başkanının yanında dursaydı, bugün böyle bir kavga olur muydu'

CEMİL TUGAY PAZARLIK İÇİNDE OLMADI ÖRNEK OLDU

Nakçı: Uğur Yıldırım’ın yanında kız kardeşim diye dolaştırdığı kişi gidip Cemil Tugay’a ‘Beni şu yaparsanız ben size örgütü getiririm’ diyor. Tugay, ‘bizde öyle bir şey yok kardeşim. Parti için çalışıyorsanız çalışın. Bizde öyle pazarlık olmaz’ diyerek ilkeli duruş sergiliyor. Ondan sonra örgüt ile belediyenin arasının açıldığı belirtiliyor. İlçede zaten doğal delege.

ALABAY AİLESİNİN GÜCÜNE GÜVENİYOR

Nakçı: İki tane köyün var senin. 8 ve 9’unda yukarıdaki Yamanlar ve diğer köyde sabah seçim yapacağını söylüyorsun. Yahu kaçta kalkacak insanlar. Hani demokrasi hani eşitli? Yeni bir bomba var. En büyük umutlarından biri Adnan Alabay. Bütün ikinci bölge ondan soruluyor. Alabay ailesinin gücüne güveniyor. Aday da Sinan Alabay büyük ihtimalle. Yeğenine itiraz edemesin Adnan Alabay diye. Bir yandan mavi listeyi dışlarken bir yandan da dizayn ediyor. Kırmızı liste, manifesto yayınlıyor Uğur Yıldırım’a saldırıyor. Aksoy’da geçen delege seçiminden bu seneye 60-70 bindirme var. Her türlü filmi yapıp sonra birlik ve beraberlik diyeceksin Uğur Yıldırım. Karşıyaka’da herkes herkese çamur attığı için bütün renkler aynı hızla kirleniyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.