Dolar 32,3292
%0.24
Euro 35,0582
%-0.18
Altın 2.295,320
%0.78
Bist-100 9,01
%2.35

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Nakçı ve Umutoğulları'ndan Güzelbahçe krizine tepki

Nakçı ve Umutoğulları'ndan Güzelbahçe krizine tepki

Gazeteci Adem Nakçı ve Mithat Umutoğulları’nın  sunduğu Gün Ortası’nda bu kez Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin delege seçimleri sürecinde aleyhine çalıştığı gerekçesiyle kadın çalışanını gece yarısına kadar çalışacağı tuvalet görevine göndermesine CHP Genel Merkez yöneticilerinin de tepki göstermesine karşın durumun hala aynı şekilde devam etmesine tepki gösterdi. Programda Bornova, Buca ve Karabağlar ilçelerinde adı ilçe başkanlığı için geçen isimler ve süreç de ele alındı. Gün Ortası'nda Nakçı ve Umutoğulları'ndan

  • Ege Postası
  • 09.11.2017 - 13:37

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- Gerçek Haberci İmtiyaz Sahibi Adem Nakçı, “O kızımız hale o tuvalette o nöbeti tutuyor. Bu CHP’nin ve o belediye başkanının ayıbıdır. İlçe yönetimin, kadın, gençlik kolların var. Bu kız bu kadar mı sahipsi? Ondan sonra CHP niye iktidar olamadı deniyor. CHP umut mumut değil. Gördüğümüz sahne bu. İnsanlara bu partiye gelmeyin demeye getiriyorlar neredeyse. Partinin yöneticilerine söylüyorum; siz eşinizi, kızınızı, akrabanızı, yeğeninizi gönderir misiniz'” diye konuştu.  

Gazeteci Mithat Umutoğulları da duruma sert tepki göstererek, “Bir kadını gecenin on ikisinde barların bulunduğu bir yerdeki tuvalet görevine nasıl gönderirsi? Nasıl bir vicdan bu ya. Bizi dinleyen belediye başkanlarına sesleniyorum; şu kadını oradan alıp başka bir yere başka bir belediyeye soksunlar ya. Biraz vicdanınız, Allah korkunuz varsa alın şu kadını, bu zulümden kurtarın. Sen bu saatten sonra belediye başkanı, ilçe başkanı olsan ne olur olmasan ne olur. Belediye başkanının desteğini almak için sessiz kalıyorsan o koltukta oturma. İnsanların sana saygısı mı olacak. Bırakın işleri. Delegeyi almışsın, ilçe de sende, başkansın da niye bu kadını eski yerine vermiyorsun kardeşim. İnsanların mecburiyetinden niye yararlanıyorsu? Siz nasıl belediye başkanısınız ya. Genel merkez el atmış. Genel başkan yardımcıları aramış. Bu nasıl bir kin ve öfkedir bu ya” diye sordu.

İYİ PARTİ'Yİ BÜYÜK SIKINTI BEKLİYOR

Mithat Umutoğulları, İYİ Parti’nin İzmir il teşkilatlanmasının yanlış başladığını da savunarak, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Yıldırım Ulupınar’ı zor günlerin beklediğini söyledi:

“İYİ Parti’nin teşkilat yapısı çok acemice başladı. Ciddi sıkıntılar başlayacak. Yıldırım Ulupınar’dan sonra İYİ Partilinin bir araya gelip durumu değerlendirip destek verelim mi vermeyelim mi şeklinde toplantı yaptıklarını biliyoruz. Bu parti için imza toplayan insanlar vardı. Partilerinden uzaklaştırıldılar, istifa ettiler. Hepsini aştınız, kurulurken bile başka bir partinin üyesi olan bir il başkanına görev verdiniz. Ulupınar çok iyi görüştüğünüz ve güvenebileceğiniz bir insan olabilir. Ama o zaman buradaki yönetimleri de atasaydınız. Yıldırım beyi bu işten kurtarırdınız. Ulupınar hayatta iflah olmaz. Daha yeni kurulmuş bir partinin üyesi dahi olmayanlar, il başkanını yerden yere vuracak. Ciddi sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum. Büyük sıkıntı bekliyor yeni partiyi. İşe tersten başladılar. Yola çıkacaklar ama araba çalışmıyor, arabanın içinde şu anda oturuyorlar.”

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Adem Nakçı: O kızımız hale o tuvalette o nöbeti tutuyor. Bu CHP’nin ve o belediye başkanının ayıbıdır. İlçe yönetimin, kadın, gençlik kolların var. Bu kız bu kadar mı sahipsi? Ondan sonra CHP niye iktidar olamadı deniyor. CHP umut mumut değil. Gördüğümüz sahne bu. İnsanlara bu partiye gelmeyin demeye getiriyorlar neredeyse. Partinin yöneticilerine söylüyorum; siz eşinizi, kızınızı, akrabanızı, yeğeninizi gönderir misini? Kızın ihtiyacı olmasa çoktan istifayı basar geçerdi. Güzelbahçeliler yarın tepki göstermeyecek mi CHP’ye. Gönül değil düşünce esasıyla bakıyor insanlar. Çok mu zor, yer mi yo? Sürmek istiyorsan gönder başka birime. Geçen Bayındır krizini düşün. Yemedi içmedi adam şimdi de evleri satmaya başladı adam. Mühür bizde Süleyman biziz anlayışıyla hareket ediyorlar.

Mithat Umutoğulları: Yeniden başkan olacak mıyım korkusu, kaygısı var Güzelbahçe Belediye Başkanında.  İlk dönem ki Mustafa İnce ile son dönemdeki farklı. İçindeki canavarı çıkardı. Tavrını, üslubunu benimsemiyorum. Şu olaya tenezzül eden bir belediye başkanının neyinden bahsedeceğiz. Bir  kadını, CHP içinde ciddi anlamda kadın hakları savunucuları var, kadın kolları başkanı ne iş yapar abi'  Siz ne iş yaparsınız kardeşim si? Çıkıp konuya tepki göstermen, duruş göstermen, hemcinsine sahip çıkman gerekiyor. Bir kadını gecenin on ikisinde barların bulunduğu bir yerdeki tuvalet görevine nasıl gönderirsi? Nasıl bir vicdan bu ya. Bizi dinleyen belediye başkanlarına sesleniyorum; şu kadını oradan alıp başka bir yere başka bir belediyeye soksunlar ya. Biraz vicdanınız, Allah korkunuz varsa alın şu kadını, bu zulümden kurtarın. Sen bu saatten sonra belediye başkanı, ilçe başkanı olsan ne olur olmasan ne olur. Belediye başkanının desteğini almak için sessiz kalıyorsan o koltukta oturma. İnsanların sana saygısı mı olacak. Bırakın işleri. Delegeyi almışsın, ilçe de sende, başkansın da niye bu kadını eski yerine vermiyorsun kardeşim. İnsanların mecburiyetinden niye yararlanıyorsu? Siz nasıl belediye başkanısınız ya. Genel merkez el atmış. Genel başkan yardımcıları aramış. Bu nasıl bir kin ve öfkedir bu ya.

Adem Nakçı: Ben Diyarbakırlıyım. Kan davasında ortaya giren bir kadının başörtüsünü yere attığı vakit kimse bir şey yapamaz. Kan davasında kadına kimse bir şey yapmıyor. Bu anlayış var gözümüzün önünde, kadına kan davası güdüyorsun sen. Çağır yanına, de ki bizim yanımızda olmama sebebin neyd? Sen yanlış anlamışsın, böyle böyle der. Düne kadar senin odandan çıkmıyordu. Sen kendi ayağına sıkıyorsun. Kendi partine zarar veriyorsun. Kızım sen gece çalışma deyip sen transfer etmişsin belediyeye üstelik.

Mithat Umutoğulları: Doğum günü kutluyorlar Mustafa İnce’nin profilinde. Gülen bir fotoğrafı var. Neye gülüyorsun sen y? Neyin zaferini kutluyorsunuz. Siz size hizmet eden bir kişiyi karşınıza aday çıkaracak diye bir kadını tuvalete göndermek için mi kutlama yaptınız. Küçük hesaplar yapan insanlara Allah yardım etsin. Yapılan etik olarak doğru değil. Bu ayıp ona yeter.

Adem Nakçı: Bu ara Buca ve Karabağlar hareketli. Buca’da üç isim çıktı ilçe başkanlığı için. Biri çekildi iki kişinin ismi geçiyor. Muhalefete oy vermek isteyenler Mehmet Süne olmasın diyor Çağdaş Kaya’ya oy vermek isteyenler de Hüseyin Yüzer olmasın diyor. 2019’da ne olacak acaba. CHP’de sokakta çalışacak adam bulamayacaklar. Anketlere baktım. O anket CHP ve AK Parti için kabus. HDP 96 belediyeye sahip. Elde kalan tek il bu belediyelerden Iğdır. Büyükşehirleri kayyum yönetiyor. Diğer ilçelerin tamamını 86’sında da kayyumlar yönetiyor. Kızıltepe gibi birkaç ilçede  meclis de yok. Bornova’da sürpriz gelişme oldu. Osman Kocalanı çıktı. Aziz Beye yakınlığıyla biliniyor ama son dönemde sert muhalefetiyle biliniyor. Adnan Hocaoğlu ve Nevzat Kavalar. Bornova’da önümüzdeki süreç farklı geçecek.

Mithat Umutoğulları: Osman Kocanalı Aziz Bey ilçe başkanı olması konusunda ricada bulunmuş ama kabul etmemiş. Ama şimdi mevcut başkan Kavalar açıklama yaptı, il başkanlığına aday olmayacağım, ilçede olacağım tekrar. Nevzat Kavalar’ın milletvekili adayı olacağım. O zaman kadar ilçe başkanı olarak kalacağım sözü handikap yaratmış durumda Bornova’da. Genel başkanın açıklaması, bir yere aday olacaklar görevde kalmasın diye. Ama ondan sonra Kavalar’ın örgütle yaptığı konuşmalarda bu tip çıkışları örgüt tarafından ciddi bir tepki oluşturmuş durumda. Kavalar isminin güçlü çıkmasını sağlamazsa Kocaoğlu ve Yüksel yapısı ondan vazgeçebilirler. Bence Olgun Atila’nın tavrı Kocaoğlu ve Yüksel’in tavrıyla belirlenecek. Atila objektif kalmaya çalışıyor. Bence istikrardan yana devam eder. İyi bir ikili oldular Kavalar ile. Bana sorarsan örgüt içinden farklı bir mesaj çıkarsa, Kocaoğlu ve Yüksel desteğini Kavalar’dan çekerse Osman Beye dönebilirler diye düşünüyorum. Kamil Okyay Sındır Adnan Hocaoğlu’na destek veriyor. Gerçi fikir değiştirebilir, o her şeyi yapabilir. Kavalar’ın adaylık konusu onun için bence bir handikap.

Aziz Kocaoğlu’nun tavrı önemli. Kocaoğlu’nun da bu dönem Bornova’da özellikle ilçe başkanlığı seçimlerine kesinlikle müdahale edeceğini düşünüyorum. Adnan Hocaoğlu’nun çok şansı olduğunu düşünmüyorum.

 Adem Nakçı: Karabağlar’da çok sıkı pazarlıklar olacak. Ali İhsan Yıldız’ın yanlış siyaseti tuz biber oldu. Her seçimde belediye başkanıyla yan yana gelen ADD ve Eğit Der yapısı şu an uzak duruyor. Orada en güçlü çıkacak yapı Orhan Polat’ın içinde bulunduğu yapı ve Havuzlu Kahve grubu. Birlik ve beraberlik olmak zorunda. Yoksa en rahat kaybedeceği ilçelerden biri Karabağlar.

Buca’da da muhalefet 180 blok var elimizde diyor. Ben İzmir genelinde hiçbir yerde konuşan isimlerin 2019 sürecinden bahsettiğini görmedim. Alaattin Yüksel, Narlıdere Belediye Başkanı ve Menemen Belediye Başkanı dışında kimse konuşmadı. Koltuk kavgası değil birlik ve beraberlik mesajı veren bu üç başkan oldu sadece.

Mithat Umutoğulları: İYİ Parti ile ilgili şimdiden anket şirketleri yüzde 20-25 gösteriyor diyor. CHP ona yakın alacak diyor. İkili kutuplaşma. MHP’nin ne olacağı belli değil. AK Parti tek parça olarak görünüyor. Benim algıladığım iki cepheyi birleştirip İYİ Parti’nin kimliğini yok edip CHP ile ortak işbirliği yapan bir blok. Hükümete yakın gazeteler bunu işliyor. Bu algı yaratılmaya çalışılıyor. Bunların yerel seçimde beraber hareket edeceği, CHP’nin güçlü olduğuyerde aday çıkarmayacağı konuşuluyor. Bütün bunlar yapılırken İYİ Parti kendi kadrolarını oluşturmaya çalışıyor. Parti sanki aceleye geldi. Kervan yolda düzülür mantığıyla. Parti kuruldu ama daha büyük sıkıntı var. İl başkanı atandı. İlçe başkanları kim olacak. Üzerinden on gün geçti hala hareketlilik yok. Geçici olarak atarsınız hızlı hızlı. Bu atadığınız ilçeleri kurar hızlı şekilde, ardından kongreye gidersin. Kongrede bu kişiler aday olacaksa da aday olur. İki yıl görevlerine devam eder. İşler ters gidiyor. Akşener yıllardır hem DYP hem MHP’de teşkilatların içinde olan biri. Yanında Müsavat Dervişoğlu gibi örgütlenmede görevli isim de var. Ama bu kadar işi aceleye getirip sadece partinin kurulduğunu gösterelim, ondan sonra kurarız partisi yer almaya başladı. İl başkanı şu anda görüşme yapıyor. İl başkanını yıpratıyorsunuz. Büyük risk. Daha arabaya binmeden lastiğini indirmeye çalışıyorlar, deposundan benzin almaya çalışıyorlar. İYİ Parti’nin teşkilat yapısı çok acemice başladı. Ciddi sıkıntılar başlayacak. Yıldırım Ulupınar’dan sonra İYİ Partilinin bir araya gelip durumu değerlendirip destek verelim mi vermeyelim mi şeklinde toplantı yaptıklarını biliyoruz. Bu parti için imza toplayan insanlar vardı. Partilerinden uzaklaştırıldılar, istifa ettiler. Hepsini aştınız, kurulurken bile başka bir partinin üyesi olan bir il başkanına görev verdiniz. Ulupınar çok iyi görüştüğünüz ve güvenebileceğiniz bir insan olabilir. Ama o zaman buradaki yönetimleri de atasaydınız. Yıldırım beyi bu işten kurtarırdınız. Ulupınar hayatta iflah olmaz. Daha yeni kurulmuş bir partinin üyesi dahi olmayanlar, il başkanını yerden yere vuracak. Ciddi sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum. Büyük sıkıntı bekliyor yeni partiyi. İşe tersten başladılar. Yola çıkacaklar ama araba çalışmıyor, arabanın içinde şu anda oturuyorlar. Tamirci bekliyorlar.

Adem Nakçı: AK Partililer bile 38-36 bandında iken İYİ Parti ikinci parti konumunda. CHP’ye gidecek oyları oraya yönlendirmeye çalışıyorlar. MHP 9.9 olarak görünüyor. Solcular da HDP’ye gitsin deniyor. Hayır blokunu parçalamak için uğraşıyorlar. Halktaki anlayış yüzde 56-57 oranında Hayır bloku diyor. Bu bloku parçalamak için anket firmalarını kullanıyorlar. AK Parti’ye ne kadar sıcak görünürüm mantığıyla hareket ediyor anket firmaları. Bina kurmaktan bahsediyorsun. Bu adamlar Ankara’da yer tutamıyorlar. Güçlü bir iktidar var çünkü. ANAP’ın eski binasına apar topar icra geldi. Milliyetçi çizgisinden gelmesine karşın Nazım Hikmet Kültür Merkezi’de toplantı yaptılar.

MHP’nin devamı değil bu parti. Programlarına bakın. Bunlar biraz daha liberal bakıyorlar. Tüm anketleri topla MHP ve İYİ Parti toplamı yüzde 20-24 arasında değişiyor. Anketlerde ince bir ayrıntı var. Ege, Marmara ve Karadeniz’de ikinci partiler. Doğu ve Güneydoğu’da hiç yoklar. İç Anadolu’da üçüncü parti. Alevi yapısından isimler . Aşık Veysel’in yeğeni kurucular arasında. Parti güçlü geliyor. Ama sadece CHP’den değil AK Parti’den çalıyor. Ege’de İzmir’de CHP’den sonra ikinci parti olarak görülüyor. CHP’den çok fazla oy çalmıyorlar İzmir’de. AK Parti’nin belediye aldığı yerlerde İYİ Parti güçlü görünüyor İzmir’de. İzmir’de bu adamlar ikinci parti. AK Parti’den çok oy alıyorlar. Kiraz, Beydağ, Tire, Ödemiş’te güçlüler. Ödemiş’te Mahmut Badem’in seçim kazanması hayal olabilir. Aytun Çıray’ın hakimiyeti var  orada. İzmir’de birçok AK Partili belediyenin kaybedilmesi sözkonusu. O nedenle koordinatörler kaybetmeyelim dürtüsü ile hareket ediyorlar. Çünkü onlar da farkında. Afyon, Kütahya, Uşak gibi CHP’nin hiç olmadığı, AK Parti’nin eze eze geçtiği yerlerde güçlüler. Çok fazla da milliyetçi değiller. Müsavat Dervişoğlu ve Yıldırım Ulupınar yapısı aynı potada harmanlılar. Milliyetçi kavramdan çok ulusalcı kavrama gidiyorlar. Merkez sağın özellikle AK Parti içinde yerleşik grubuna yönelecekler. Nazmi Yılmaz, Gaziemir’in belediye başkan adayıydı. Ulupınar ile iyi ilişkileri  vardı. Bornova’da Musa Yılmaz. Neşe Edebali var. AK Parti burada çok ciddi kan kaybı yaşayacak. CHP’nin kaybedeceği çok şey olmaz. Ama meclis üyeliği konusunda AK Parti büyük sıkıntı yaşayacak. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.