Dolar 32,3674
%0.15
Euro 34,9653
%-0.28
Altın 2.325,490
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mübeccel İzmirli Karşıyaka'da anılacak

Mübeccel İzmirli Karşıyaka'da anılacak

Karşıyaka Belediyesi şiirde unutulmuş değerleri gündeme getirmeye devam ediyor. 22 Aralık 2018, cumartesi günü saat 14.00'te Çarşı Kültür Merkezinde şair, hikâyeci Mübeccel İzmirli'yi anma / anlama etkinliği gerçekleştirecek.

  • Ege Postası
  • 20.12.2018 - 06:51

Mübeccel İzmirli 1934 yılında Çorlu’da doğdu, 12 Temmuz 1982’de İstanbul’da öldü. Olanaksızlık nedeniyle lise eğitimi yarıda kesip çalışma hayatına atıldı. Çok farklı işlerde çalıştı. Sekreterlik, memurluk, reklâm filmleri dublajı yaptı. Dergi yayımladı. 1955’te ilk şiirini yayımlayanMübeccel İzmirli, bir grup arkadaşıyla 1963-64 yıllarında Otağ dergisini yayımladı. 1966-69 yılları arasında Yelken dergisini ve Bursa’da Çatıdergisini yönetti. Milliyet yayınlarında çalıştı. Yazıları Tercüman, Yeni İstanbul, Milliyet, Medeniyet, Kıyı, Sanat Yaprakları, Varlık, Çağrı, Ilgaz, Sorun, Ataç ve Yazko Edebiyat gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.

Eleştirmenler bir şiir, bir öykü ve bir de ölümünden sonra yayımlanan çocuk kitabı bulunan yazarın insan ilişkilerinde kadın olmanın, kadın-erkek ilişkilerindeki can yakıcı hiyerarşinin ve yalnızlığın hüznünün yoğunluğunu başarıyla kaleme aldığını söylemektedir. Bunu kimi zaman kişisel hayatı ile ilişkilendirseler de üslubundaki kırılganlığın yetkin bir edebiyat anlayışına dayandığı genel olarak kabul görmektedir. Hayata karşı yalnız başına mücadele eden Mübeccel İzmirli büyük bir hayatın sanatını yapmaya çalıştı. Gök Katında Kaza (şiir, 1963), Sabah Geçidi (hikaye,1967) ve  Ay Kız ile Gün Oğlan (çocuk kitabı,1983) adlı üç  eseri bulunmaktadır.

Sunumu Aslıhan Tüylüoğlu'nun yapacağı etkinlikte Ayşen Sarıbaş Mübeccel İzmirli'nin hayat kavgasına, aranışlarına, kendini yoktan var edişine yönelik bir sunum yapacak. Veysel Çolak, Mübeccel İzmirli'nin hayatı üzerinden büyük yaşam-büyük sanat konusunda açılımlarda bulunacak. Atölye katılımcıları şairden şiirler sunacaklar.

Ekinlik sonrası, kitabı yeni yayımlanan, Cemalettin Atagan, Dilek Özkan, M.Mazhar Alphan, Nesrin Z. İnankul, Ömür Özçetin, Sedat Gülmez, Yaşar Özmen kendilerinden birer şiir seslendirecek ve kitaplarını imzalayacaktır. Herkes davetlidir. Etkinlikler ücretsizdir.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.