Dolar 32,3181
%0.21
Euro 35,0783
%-0.12
Altın 2.307,390
%1.31
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
MHP'den Meles çıkışı: Mikrop var, belediye yok

MHP'den Meles çıkışı: Mikrop var, belediye yok

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanlığı, İzmir’in en büyük çevre sorunlarından biri olan Meles ve Arap derelerinin sebep olduğu sağlık tehditlerini Büyükşehir Belediyesine sordu. Şahin: Mikrop var, belediye yok

  • Ege Postası
  • 08.08.2019 - 11:23

İZSU’dan gelen yanıtların ciddiyetten uzak ve kamu sağlığını hiçe sayan bir anlayışı ortaya koyduğunu belirten MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, “Böylesi gayriciddi bir tavrı anlamak mümkün değil. Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir halkının sağlığıyla ne kadar ilgili olduğunu sorduğumuz sorulara verdikleri yanıtlarda gördük. ‘Yaptım oldu’ anlayışıyla hemşehrilerimizin sağlığını tehlikeye atamazlar. Maalesef yerel yöneticilerimiz bu derelerin çevreye ne kadar mikrop ve virüs yaydığının farkında bile değiller” dedi.

İlgisizlik kabul edilemez

MHP İzmir İl Teşkilatı, İzmir’in en önemli sorunlarından biri olan derelerin ıslahı, çevre ve sağlığa zararları konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Yazılı Soru Önergesi verdi. Büyükşehir Belediyesi adına İZSU makamlarından gelen yanıtlarda meselenin sadece su ve kanalizasyon sorunu olarak görüldüğünü kaydeden MHP İl Başkanı Veysel Şahin, “İzmir hepimizin ortak yaşam alanı. Bu alan içerisinde sağlıklı bir yaşam sürmek tüm hemşehrilerimizin hakkı. Bu hakkı yerine getirecek olan da yerel yöneticilerdir. Meles ve Arap Dereleri çok büyük sağlık ve çevre sorunudur. Ancak ne yazık ki İzmir Büyükşehir Belediyesi konunun ciddiyetine vakıf değil. Yerel Yönetimlerin bu şekilde ilgisiz ve bilgisiz olması kabul edilemez. Konuyla ilgili İZSU ile birlikte belediyenin Çevre ve Sağlık Birimlerinden de yanıt gelmeliydi. Fakat bu birimlerin elinde veri olmadığı anlaşılmıştır. Acil ve kalıcı çözümler bir an önce hayata geçirilmelidir. MHP İzmir İl Başkanlığı olarak İzmirlileri ilgilendiren her konuda takibimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Sağlığımız tehdit altında

Yıllardır İzmirlilerin geçici ve yetersiz tedbirlerle oyalandığını ve duyarsız bir anlayışla karşı karşıya kalındığını ifade eden MHP İzmir’in AR-GE’den Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut ise “Tehlikeye atılan İzmirlilerin sağlığıdır” dedi. Yıllardır derelerini bile ıslah edemeyen belediyecilik anlayışının sağlığı tehdit ettiğini kaydeden Bulut, şöyle konuştu;  “Meles ve Arap Dereleri ile körfeze dökülen diğer derelerin ıslahı ve zararları konusunda bazı çalışmalar yürüttük. Bu konuda bazı teknik bilgilerle ilgili olarak Büyükşehir Belediyemize yazılı başvuruda bulunduk. Bizim sorduğumuz sorulara karşı aldığımız cevaplar, yerel yönetimde sınıfta kaldığımızın ispatı gibi. Kokuya ve mikroba karşı hiçbir sıhhi tedbiri ve projesi olmayan belediyemiz İzmirlilerin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Göz boyamaya yönelik çalışmalar yerine etkili ve acil çözüm bekliyoruz. Meselenin en üzücü tarafı da belediyemizin elinde bu derelerin sebep olduğu sağlık sorunları ile ilgili hiçbir bilimsel veri ve rapor olmaması ya da bunların insanımızdan gizlenmesidir. Eğer buralardan kaynaklanan sağlık tehditleri İzmirlilerden gizleniyor ve örtbas ediliyorsa bu çok daha büyük bir ayıp ve suçtur.”   

Sağlığımız kamyonlara emanet

İzmir Büyükşehir Belediyesinin yıllardır Meles deltasına dökülen derelerle ilgili olarak göstermelik ve baştan sağma tedbirler aldığını da sözlerine ekleyen Cumhur Bulut,  “yaşanan sorunu biriken çamurun üzerine kireç dökerek, kamyonlarla ve dozerlerle çözeceğini sanan bir belediyemiz var. Bu durum bile meseleye ne kadar uzak olduklarını ve insanımızın sağlığını nasıl hiçe saydıklarını ortaya koymaktadır. Milyarlık arıtma tesislerimiz var. Fakat atık yüklü derelerimiz hala mikrop kaynağı durumunda. Bu derelerin taşıdığı mikroplar ve virüsler, toprağa, havaya ve denize karışıyor. İnsanlarımız da körfezin etrafında piknik yapıp balık avlıyor. Tehlike de işte tam da burada. İzmirlilerin sağlığını hiçe sayan bu anlayışı kabul edemeyiz” diye konuştu.

Mikroplara karşı önlem yok!

MHP İzmir’in Şehir ve Çevreden Sorumlu AR-GE Komisyon Üyesi Hilal Pınar Güllü de “İzmir Büyükşehir Belediyesinin mevcut çözümünün göz boyamak ve meseleyi geçiştirmekten öteye geçmediğini belirterek, “Çözüm, biriken çamuru bahar aylarında temizlemek ve çamur üzerine kireç dökmek değildir. Derelerin ıslah edilmesi, akarsu yataklarına katı ve sıvı atıkların karışmasını engellemek gerekir. Derelerin temizliği körfeze karışmadan önce yapılmalı, akarsu ağızlarının körfezle buluştuğu yerler bu atık birikiminden kurtarılmalıdır. İzmir tarihinde çok önemli olan bu derelerin acilen ıslah edilmesi ve buraların atıklardan kurtarılması gerekiyor” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.