Dolar 32,5948
%0.33
Euro 35,0146
%0.12
Altın 2.451,610
%0.63
Bist-100 9.763,00
%0.48

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Merkez Bankası faizi 125 baz puan yükseltti

Merkez Bankası faizi 125 baz puan yükseltti

Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan ve 1 Haziran'da fonlama faizi olan yüzde 16.50'ye eşitlenen bir hafta vadeli repo ihale faizini beklentilerin üzerinde 125 baz puan artırarak yüzde 17.75'e yükseltti.

  • Ege Postası
  • 07.06.2018 - 15:18

REUTERS anketine göre ekonomistler TCMB'nin bir hafta vadeli repo faizini 50-100 baz puan artırmasını bekliyordu.

Reuters'ın 16 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre 11 katılımcı faiz artışı beklerken; beş katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı 75 baz puan, beş katılımcı ise 100 baz puan artış öngörüyor, beş katılımcı ise haftalık repo faizinin sabit tutulmasını bekliyordu. (Full Story)

PPK açıklamasında enflasyondaki yükselişte temelde maliyet yönlü gelişmelerin etkili olduğu, bununla birlikte, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği belirtilerek, "Talep koşullarındaki ılımlı görünüme rağmen enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir" denildi.

KARAR SONRASI DOLAR GERİLEDİ

TCMB'nin beklentilerin de üzerindeki faiz artışı ardından dolar/TL 4.58'den 4.4560'a kadar gerilerken, BIST 100 endeksinde yükseliş 2 civarına, bankacılık endeksinde ise yüzde 3'ün üzerine çıktı.

Şekerbank Başekonomisti Gülay Elif Girgin, beklentilerin ötesinde bir faiz artışının yapıldığını ve kuru aşağı çektiğini söyleyerek, "TCMB son bir ayda 425 baz puan faiz artışı yapmış oldu. Bu anlamda bankaya yönelik kredibilitenin artık sorgulanmayacağını düşünüyorum" dedi.

TCMB'nin enflasyonla ilgili fiyat artışlarının alt kalem bazında genele yayıldığına dikkat çektiğini söyleyen Girgin, "Enflasyondaki yükselişin sadece bir arz şoku nedeniyle yaşanmamış olduğunu gösteriyor bu söylem" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu genele yayılması söylemi geçici bir yükseliş olmadığına ve enflasyonda bir katılaşma olduğuna işaret ediyor. Metindeki en dikkat çeken taraf bu. TCMB'nin faiz artışının piyasasının beklentilerinin de ötesinde olmasında genele yayılan enflasyon yükselişinin önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum." 

Tüketici fiyatları Mayıs'ta yıllık bazda Nisan'daki yüzde 10.85'ten yüzde 12.15'e çıkarak altı ayın en yüksek seviyesine gelirken; çekirdek endeksler tarihi zirvelerine yükseldi, yıllık üretici fiyatları da 2003 bazlı seriye göre en yüksek seviyeye geldi.

3 PUAN ARTIRILMIŞTI

Dolar/TL 23 Mayıs'ta 4.9290 ile tarihi zirvesini görmüş; TCMB'nin Mayıs boyunca yaptığı 10 milyar dolara yaklaşan döviz likiditesini rahatlatıcı adımlar, olağanüstü toplantı ile GLP'de yapılan 300 baz puanlık faiz artışı ve sadeleşmenin tamamlanması kararına rağmen kalıcı bir iyileşme sağlanamamıştı.

Açıklamada fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda TCMB'nin elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği belirtilerek, ""Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" denildi.

TCMB son olarak 23 Mayıs'ta olağanüstü toplanarak uzun süredir ana fonlama aracı olarak kullandığı geç likidite penceresi faizini 300 baz puan artışla yüzde 16.50 seviyesine çekmiş, daha sonra ise para politikasında sadeleşme sürecine başladığını ve bu sürecin bugün itibarıyla tamamlayacağını duyurmuştu.

Bu doğrultuda yüzde 8 seviyesindeki bir hafta vadeli repo ihale faizinin politika faizi haline getiren TCMB, yeniden haftalık repo ihaleleri açmaya başlayarak, oranı ise mevcut fonlama faizi olan yüzde 16.50'ye eşitledi.

Banka daha önce yaptığı para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin basın duyurusu ve bu duyuruya ilişkin daha sonra açıkladığı teknik detaylar uyarınca, bugünden itibaren yalnızca bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını açıklayacağını duyurmuştu.

Bu çerçevede TCMB'nin gecelik vadede borçlanma ve borç verme faizleri bir hafta vadeli repo ihale faizine kıyasla artı/eksi 150 baz puanlık marj ile, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faizi ise gecelik borç verme faizine 150 baz puan eklenerek hesaplanacak.

Buna göre gecelik borçlanma faizi yüzde 16.25, borç verme faizi yüzde 19.25, GLP borç verme faizi ise yüzde 20.75 oldu.

DAHA ÖNCEDEN NE YAPMIŞTI'

TCMB, 23 Mayıs'ta gerçekleştirdiği ara PPK'da, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını 300 baz puan artırmasının ardından 28 Mayıs'ta yaptığı açıklama ile sadeleşme adımı atmıştı. TCMB, para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasıyla 1 Haziran'dan itibaren bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının Merkez Bankası politika faizi olacağı ifade edilmiş ve bu kapsamda politika faizi yüzde 16,50'ye çekilmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.