Dolar 32,5171
%0.09
Euro 34,9014
%-0.2
Altın 2.441,430
%0.21
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Menemen Meclisinde flaş gelişme! Kura gündemden çıkarıldı

Menemen Meclisinde flaş gelişme! Kura gündemden çıkarıldı

Menemen Belediye Meclisi Birinci Başkan Vekili Mehmet Karabiniş’in başkanlığında toplandı. Menemen Belediye Başkan Vekilinin belirleneceği kura çekimi, CHP Grubu'nun verdiği önerge ile gündemden çıkarılması talep edildi. Önerge tartışmalar eşliğinde oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece kura çekimi ikinci kez gerçekleştirilemedi.

  • Ege Postası
  • 07.01.2021 - 17:55

TENZİLE AŞÇI /EGEPOSTASI- Menemen'de hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılan Serdar Aksoy'un yerine seçilecek Belediye Başkan Vekili krizi sürüyor. 

Pazaretesi günü Millet İttifakı üyelerinin katılmaması nedeniyle yeterli çoğunluğun sağlanmaması üzerine ertelenen Menemen Belediyesi Ocak Ayı Meclis Oturumu Meclis Birinci Başkanvekili Mehmet Karabiniş idaresinde bugün gerçekleştirildi.

İzmir Valiliğinin belediye başkan vekilliği kura çekimine yönelik yazısı gündeme alındı.

Toplantıda, İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin Menemen Belediyesi Başkan Vekilliği seçiminin kura bölümü için aldığı yürütmeyi durdurma kararının ardından, yeniden kura çekilmesine yönelik maddenin de yer aldığı meclis gündemi görüşüldü. Mecliste CHP'li üyeler, verdikleri önergeyle kura çekimine yönelik maddenin gündemden çıkarılmasını talep etti.

Önerge tartışmalar eşliğinde CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Bunun üzerine kura çekimi meclis gündem maddeleri arasından çıkarıldı. 

Böylece mecliste başkan vekilliği için kura çekimi ikinci kez yapılamadı.

Önerge görüşülürken zaman zaman meclis üyeleri arasında tartışmalarla birlikte gergin anlar yaşandı. 

Meclis toplantısını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, milletvekilleri Bedri Serter, Kani Beko, belediye başkanları Fatma Çalkaya, İlkay Girgin Erdoğan, Mustafa Kayalar, Halil Arda ve Abdül Batur da takip etti.

"YAPILACAKSA SEÇİM YENİLENMELİDİR"

Önergenin gündemden çıkarılması kararı konusunda söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, "Kura çekimi önerileri dikkate alınarak meclis divanınca görüşler alındı. Tarafımızca gerekli kontrol yapıldı ve hiçbir itiraz yapılmadı. Kura sonucunda Sayın Karakurt başkanvekili oldu. Sonrasında itiraz olmadan Sayın Aydın Pehlivan meclis üyeleri tebrik etti. Pehlivan ise usule uygun seçim yapılmadığı gerekçesiyle seçimin ve kuranın iptal edilmesi yönünde dava açtı. Bu davada Danıştay içtihatları ile çelişen bulgu var. Bu işlem de Pehlivan’ın dava açma ehli yoktur çünkü itiraz etmemişti. Davada iyi niyet yoktu. İkincisi cam fanusta ve toplar karara etki etmez. Bir kural hatası yoktur. 2. İdare Mahkemesi kararını verdi ve Karakurt görevini Sayın Karabiniş’e devretti ve mahkeme kesin kararını vermemiştir. Menemen Belediyesi’ne yazı gönderen valilik kura seçiminin tekrarını istedi. Başkan Vekilliği seçimi bir bütündür. Kura bütünün parçasıdır. Yapılacaksa seçim yenilenmelidir. Ayrıca mahkemede açılan davada sonuç beklenmeden nasıl karar alını? Mahkeme davayı reddederse ne olaca? Dava bitene kadar birinci başkanvekili görevine devam etmesi gerekir” dişye konuştu.

BU ÖNERGE HUKUKEN GÖRÜŞÜLEMEZ VE KARARA BAĞLANAMAZ

AK Parti Grup Sözcüsü Yusuf Demirci, “Menemen yine gündemde. Bir önceki meclise sizler katılmadınız. Maumunuz olduğu üzere bugün bu nokrada daha önce yapılan kura usulünün belediye meclis çalışma yönetmeliğine aykırı yapılması  sonucu geldik. Kura çekimi yönetmelikte yer aldığı üzere aday olan kişilerin isimlerinin yer aldığı kâğıtların torbadan yapılması usulü ne aykırı gerçekleştirmiştir. Bu hususta yaptığımız başvuruya avukat Deniz Karakurt tarafından yapılan itiraz reddedildi. Mahkeme vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararında bu kararın nasıl uygulanacağı konusunda bilgi vermiştir. Bu karar sonrasında kura çekim işleminin yenilenmesi gerektiği tabidir diyerek kura çekimi işleminin nihai karar beklenmeksizin yapılması gerektiğini belirtmiştir. İzmir Valiliği de mahkeme kararı doğrultusunda yazı yazarak kuranın çekilmesini tebliğ etmiştir. Aynı yazı doğrultusunda hazırlanan meclis gündemine kuranın çekim işlemi eklenmiştir. Bugün verdiğiniz önergenin ne amaçla verildiğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu önerge hukuken görüşülemez ve karara bağlanamaz” dedi ve belediye meclisi çalışma yönetmeliğinin ilgili maddelerini okuyarak önergeye itirazlarını gerekçelendirdi. 

“SUÇ İŞLEYENLER ŞAKRAN’DA YATIYOR”

Demirci sözlerini şöyle sürdürdü;

“Gündeme alınan bir maddenin gündemden düşürülmesi yasada veya yönetmelikte düzenlenmiş değildir. Bu gündem maddesi sıradan bir madde değil mahkeme kararının uygulanmasına yöneliktir. Anayasamıza göre mahkeme kararlarının uygulanması zorunludur. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Anayasaya göre yasama ve yürütme organları ile idare mahkeme kararına uymak zorundadır ve mahkeme kararlarını hiçbir suretle geciktiremez. Ceza Kanunu’nda da belirtildiği üzere bu suçtur Mahkeme kararlarına uyak anayasaya göre suçtur. Bu yanlıştan vazgeçin. Zamanında uyarılarımıza  kulak vermedeniz ve uyarılarımızı dikkate almayanların hali şu an ortada.  bu gibi yöntemlerle meclisi yormanın hiçbir anlamı yoktur. Anlamsız v siyasi hamlelerin halk nezdinde olmayan itibarınızı daha da yok edeceği açıktır. Verdiğiniz önergeyi kabul etmiyoruz ve bu o-önergenin oylanması suç teşkil ediyor. Meclis başkan vekilimiz siz de bu yanlıştan dönün. Madem böyle bir yasa buldunuz neden gündeme koydunu? Neden bir önceki meclisin kararına o gün itiraz etmedini? Fanus ve toplarla alakalı gündem yaratılıyor. Menemenin gündemi yoruluyor. Kayıtlar ortada. Evet topla alakalı ir süreç vardır. Bu sürecin gelme aşamasına da dikkat etmek lazım. CHP’li yöneticiler o gün bir grup toplantısı yaptılar ve gündem meclis toplatışıydı. Toplantı başlamadan önce o toplantıya birçok isim katıldı. Menemen halkının seçmiş olduğu meclis üyelerinin telefonlarını toplatarak halk ve özgürlükleri kısıtlandı. tüm meclis üyelerinin telefonları toplandı. Siz seçilen meclis üyelerinize saygı duymuyorsunuz, güvenmiyorsunuz.  AK Parti ve MHP’de hiçbir zaman böyle bir uygulama olmamıştır. Bence siz de seçilmişlerinize saygı duymaya ve hak ve özgürlüklerine imkan sağlasanız iyi olur. Ayrıca CHP İl Başkanı Deniz Yücel fanusu önerdi ve fanus getirildi. Fanus yukarıdan geldi. İçerisinde ne vardı bilemiyorum. Biz torba olsun istedik. O gün Deniz Bey de fanusu istedi. Biz toplantı istedik. Sormak istediğim şey şu: Siz Millet İttifakının oylarıyla seçileceğinizi sanıp kurayı hiç düşünmediniz m? Biz yaptığımız toplantılarda da kendileri de dile getirdiler. ‘Evet biz beraberlik düşünmedik’ .Sizin içerinizden bazı arkadaşlar bugüne kadar yapılmış olan ahlaksız ve adaletsiz yönetime isyan ettiler. Bugün kendileri adına demokratik haklarını kullanarak Aydın Pehlivana oy verdiler. Ama diz bunun hesabını yapmadınız. Ben sıradan bir meclis üyesiyim. .Eğer ben sizi hataya sürüklediysem itiraz etseydiniz. O gün yapılan bir hata var ve o haradan kanun nezdinde alınan karlarla dönülüyor. Bence siz önce kendiniz sorgulayın. Yoksa burada yargı dağıtmak, mahkemenin aldığı kararları gündemden çıkarmak suçtur Suç işleyenler bugün Şakran’da yatıyor. Biz bu oyun alet olmayacağız.”

"SAYGINIZ OLSA ADAY ÇIKARMAZDINIZ"

Demirci’nin ardından söz alan CHP’li meclis üyesi Hasan Ünal, şunları söyledi; 

“Biraz da halkın anlayacağı dilden konuşalım Başkan vekili belirlemek için bir seçim yapıldı be aday çıkardınız. Halkın iradesine saygınız olsa aday çıkarmazdınız. Metal yorgunluk kisvesi adı altında istifa ettirirdiniz belediye başkanlarınız oldu. Siz ne yaptınız aday çıkartınız. Araç ve gereçleri kendiniz getirdiniz. Yöntemini bizzat belirlediniz. Hep birlikte anlaştık salona girdik Kutuların boş olduğu gösterildi. İsimler konuldu ve kura çekimi yapıldı .Her şey gayet şeffaftı. Biz Menemen’de yapılanların farkında varınca başta İl Başkanız Sayın Deniz Yücel olmak üzere gerekli çalışmaları kesin ihraç talebiyle disipline sevk ettiler. Siz 18 yıl boyunca hoca efendinizim devletin tüm kurumlarını nasıl ele geçirdiğini 18 yılda ancak tespit edebildiniz. Sonuca götürecek olan tespitleri yapmak zaman alıyor. Bizim 18 ayımızı sizin 18 yılınızı aldı. Mahkeme kararından da bahsettiniz. Ortada bir ara karar var ancak esasa ilişkin bir karar yok. İdare hukukçularımıza sorduk .Esasa ilişkin herhangi bir karar alınmadan Valiliğin böyle bir talimat verme yetkisi yok.”

MECLİSTE GERGİNLİK

Mecliste söz almak isteyen bir kişinin meclis üyesi olmaması iddiasıyla mecliste tansiyon yükseldi. AK Partili meclis üyeleri “Meclis üyesi olmayan kişiler söz hakkı alamaz” diyerek duruma tepki gösterdi ve şahsın dışarı çıkarılmasını talep etti.

Karabiniş ise, “Ben görmedim. Bir kez daha konuşursa dışarı çıkarılır” dedi.

Gerginlik yaşanırken önerge geldiği şekilde oylamaya sunuldu ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Yaşanan gelişmelerin ardından Cumhur İttifakı Meclis salonunu terk etti

SÜREÇTE NELER YAŞANDI'

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un "zimmet ve irtikap" suçlarından hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırmasının ardından Belediye Meclisindeki oylamada 4. turda da sonuç alınamayınca yapılan kura çekiminde Belediye Başkan Vekilliği görevine Deniz Karakurt getirilmişti.

AK Parti'nin adayı Aydın Pehlivan, seçimde cam kavanoz içinde yapılan kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu.

İzmir 2. İdare Mahkemesi, Menemen Belediye Başkan Vekilliği seçiminin, kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesini durdurmuştu. 

İzmir Bölge İdare Mahkemesi, CHP'lilerin yürütmenin durdurulması kararına karşı yaptığı itirazı reddetmişti.

Bunun üzerine İzmir Valiliği,  mahkemenin kararına uyarak 4 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek mecliste kuranın çekilmesi için Menemen Belediyesi’ne yazı göndermişti.

4 Ocak'ta Menemen Belediye Başkan Vekilini belirleyecek kura çekimi gündemiyle toplanan Belediye Meclisi'ne CHP ve İYİ Partili üyeler katılmayınca kura çekimi bugüne ertelenmişti.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.