Dolar 32,3146
%0.2
Euro 35,1147
%-0.02
Altın 2.293,180
%0.69
Bist-100 9,06
%2.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
MEB’den ‘Andımız dönmesin’ temyizi

MEB’den ‘Andımız dönmesin’ temyizi

Danıştay 8’inci Dairesi’nin ‘Öğrenci andı okutulsun’ kararı büyük tartışma yarattı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) oyçokluğuyla verilen ve daire başkanının muhalif kaldığı kararı, bir üst kurul olan Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nda temyiz edecek. Karara siyasetçilerden farklı tepkiler geldi. MHP, genel merkez binasına Andımız afişi asarken, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, karar için “Danıştay idarenin yerine geçti” eleştirisini yaptı.

  • Ege Postası
  • 20.10.2018 - 05:39

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), 5 yıl önce kaldırılan ve önceki gün ‘Öğrenci andı okutulsun’ kararı veren Danıştay 8’inci Dairesi’ne tepki gösterdi. MEB’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “İlköğretim kurumlarında ‘Öğrenci andı’ okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 1’inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Danıştay 8’inci Dairesi, 24 Nisan 2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir.”

TEMYİZDE NE OLACAK

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 46’ncı maddesine göre MEB, iptal kararının tebliğinden itibaren 30 gün içinde temyize gidebilecek. MEB’in temyiz itirazı reddedilirse Daire’nin iptal kararı kesinleşecek. Aksi yönde yeni bir düzenleme yapılmazsa 30 gün içinde karar uygulanarak Andımız okullarda tekrar okutulacak.

BAŞKAN MUHALİF KALDI

İptale muhalif kalan Daire Başkanı Yüksel Öztürk, çoğunluğun vurgu yaptığı çağdaş uygarlık ve Atatürk milliyetçiliğinin sadece ‘öğrenci andı’yla sağlanamayacağını savundu ve şöyle dedi: “Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi kültürel değerlerini benimseyen Türk milletini çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak, toplumun ve kişilerin refah, huzur ve mutluluğunu sağlayacak, insan haklarına saygılı nesiller yetiştirmek olduğu açık olup, bu niteliklerin öğrencilere sadece dava konusu andın okutulması ile kazandırılamayacağı tabiidir.”

‘DANIŞTAY İDARENİN YERİNE GEÇTİ’

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter’dan paylaştığı mesajlarla kararı eleştirdi. Danıştay 8’inci Dairesi’nin yetkilerini aştığını savunan Bakan Gül mesajlarında şöyle dedi: “Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8’inci Dairesi’nin ‘öğrenci andı’na ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır. Anayasamıza göre Danıştay yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilafları giderir. Bunun yolu Anayasa’ya sadakatten, her organın kendi meşru sınırları içinde kalmasından geçer.” 

 

İŞTE DANIŞTAY’IN O KARARI

- ‘ÖĞRENCİ andı’nın okullarda okutulmasına ilişkin düzenlemenin kaldırılmasını gerektirecek bilimsel gerekçe olmadığı savunulan kararda, andın okutulmasına neden olan toplumsal değer yargılarının ve ilkelerin değişemeyeceğine vurgu yapıldı. ‘Öğrenci andı’nın milli eğitimin temel ilkeleri için gerekliliği açıklanırken şöyle denildi: “Türk Devleti’ni ve milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ortağı ve öncüsü yapacak, toplumun ve kişilerin refah ve mutluluğunu sağlayacak yeni nesillerin yetiştirilmesi olan milli eğitim sistemimizin temel amaçlarını gerçekleştirmesini içeriği itibarıyla sağlamaya yardımcı olabilecek nitelikteki ‘öğrenci andı’nın kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir.” HÜRRİYET

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.