Dolar 32,3318
%0.25
Euro 35,0732
%-0.14
Altın 2.307,500
%1.32
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mahalleliden tüfekli nöbet

Mahalleliden tüfekli nöbet

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı kırsal Ertuğrul Mahallesi'nde besiciler, son 1 ayda gruplar halinde dolaşan köpeklerin ahırlardaki büyükbaş hayvanlara saldırarak 10'unu telef ettiğini söyledi. Besiciler, hayvanlarını korumak için tüfekle nöbet tutmaya başladı. Sürüler halinde dolaşıp saldırıyorlar

  • Ege Postası
  • 07.11.2018 - 16:22

İzmir'in Ödemiş ilçesinde, köpeklerin ahırlardaki hayvanlarına saldırdığını ve telef ettiklerini öne süren mahalleli, hayvanlarını korumak için gece gündüz nöbet tutuyor.

Kırsaldaki Ertuğrul Mahallesi'nde hayvan yetiştiricileri son bir ayda gruplar halinde dolaşan köpeklerin saldırısı sonrası 10 hayvanlarının telef olduğunu, birçoğunun da yaralandığını belirterek, hayvanlarını korumak için tüfekle beklemeye başladı. Köpeklerden biri de vurularak öldürüldü. 

Ertuğrul Mahallesi Muhtarı Fethi Ceyhan, "Ödemiş Belediyesi veterinerine konuyu defalarca ilettim. 20- 30 başıboş köpeğin gruplar halinde gezdiğini, çevreye zararı olabileceğini anlattım. Bu hayvanlar yiyecek bulamıyor. Vatandaşın canı yanacağı belliydi. İlla işin bu noktaya gelmesi mi gerekiyordu. Vatandaşlarımız mağdur oldu. Zaten kıt kanaat geçiniyor çiftçimiz. Yetkili kurumları görevlerini yapmaya davet ediyorum. Bir an önce ne yapılması gerekiyorsa yapılsın" dedi.

Selma Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçimlerini hayvancılıkla sağladıklarını söyleyerek, bu nedenle başıboş köpeklerin bölgeden uzaklaştırılmasını istediklerini dile getirdi.

Bir hayvanını köpeklerin saldırarak yediğini anlatan Arslan, "Sabahleyin geldiğimizde hayvanı böyle yaralı olarak bulduk. Geldiğimizde kalabalık köpek grubu vardı. Sesimizi duyunca kaçıp gittiler ama bizlere saldırsa insan dahi kurtulamaz. Köpekler, iki düveme saldırdı. Bir tanesini öldürüp yediler. Bir tanesini de yaralı olarak kurtardık." dedi. 

"Korku içindeyiz"

Mahallede hayvancılık yapan Kemal Ersöz de son bir aydır köpeklerin toplu halde köylerine geldiğini ifade etti.

Ersöz, "İnsanlar burada toplu köpekler tarafından yapılan saldırılar yüzünden mağdur durumdalar. Bazıları buzağı bazıları da 1 yaşında hayvanlar köpeklerin saldırısında telef oldu. Biz vatandaş olarak ne kadar önlem alabiliri? Büyükşehir Belediyesini aradığımızda 'Bu  konuda ilçe belediyesini arayın' diyorlar. Bizlerin burada canı yandı. Her gün 'Köpekler acaba ne zaman gelecek'' diye korku içindeyiz." şeklinde konuştu.

"Elektrikli tel çektik fayda etmedi"

Hasan Arslan da köpeklerin saldırısında bir buzağının telef olduğunu, 2 buzağının yaralandığını aktardı.

Köpek saldırılarından korunmak için ahırın çevresine elektrikli tel çektiğini ama bundan da bir sonuç alamadığını kaydeden  Arslan, şunları söyledi:

"Çareyi ancak gece ve gündüz tüfeklerimizle nöbet tutmakta  bulduk. Çok mağduruz. Şehirdeki köpekler buradaki köpeklerden farklı. Şehirdeki köpeklerin iyi veya kötü bir şekilde karınları doyuyor.  Ancak bizim yaşadığımız kırsal alanlarda nereden  geldiğini  bilmediğimiz 35-40 köpek gruplar halinde ahırlara dadandılar. Jandarma  ve Ödemiş Belediyesinin ilgili birimlerine haber verdik. Jandarma ekipleri mahallemizde incelemeleri belediye  ekipleri ile birlikte yaptılar. Bir an önce köpek korkusundan artık kurtulmak  istiyoruz."

Mahalle sakinlerinden hayvansever Muhammet Uğur Yılmaz ise "Köpeklerin insanların besi hayvanlarına saldırması üzücü. Fakat bu durumun çözümü için nedenini bilmemiz gerekir. Son yıllarda neden köpek nüfusu Küçük Menderes bölgesinde arttı. Diğer hayvanlara neden saldırıyorla? Nedeni çok açık ve ortadadır. Hayvanların gidecek yeri kalmamış. Hayvanlar aç. Yiyecek besin bulma imkanları yok" dedi. Yetkililerin sorunu çözmesini umduklarını söyleyen Yılmaz, "Eğer bu önlemler daha önce ve zamanında alınmış olsaydı, şimdi bütün bunlar yaşanmamış olacaktı. Elde tüfekle beklemek ya da birkaç günden beri barınak görevlilerinin gelip de ovadan köpek toplamaya çalışmaları etik olmamakla birlikte asla çözüm olmayacaktır" diye konuştu.

(AA-DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.