Dolar 32,3690
%0.16
Euro 34,9608
%-0.3
Altın 2.325,360
%0.21
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Lodos İzmir'de tozu dumana kattı

Lodos İzmir'de tozu dumana kattı

Dünden bu yana etkili olan lodos, Kuzey Afrika'dan taşıdığı tozu kente bıraktı. İzmir'de etkili olan toz taşınımı nedeniyle araçların üstü gece çiseleyen yağmurla birlikte çamurla kapanırken, bu durum en çok oto yıkamacıların yüzünü güldürdü. Öte yandan Meteoroloji, İzmir ve Aydın için kuvvetli yağış uyarısı yaptı. Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

  • Ege Postası
  • 23.03.2018 - 09:28

İzmir'de dünden bu yana etkili olan lodos, Kuzey Afrika'dan taşıdığı tozu kente bıraktı. 

Sabah işe gitmek için evlerinden çıkan İzmirliler, lodoslu havada araçlarının üzerini yoğun bir tozla kaplı olduğunu gördü. Vatandaşlar, araçlarının camlarını temizledikten sonra yola çıkarken esnaf da vitrinlerini silerek işe başladı. 

Kentte hava kalitesinde ve görüş mesafesinde azalma olduğu gözlemlendi.

Toz taşınımı nedeniyle çamur yağması ise en çok oto yıkamacıların işine yaradı. Alsancak’ta oto yıkama işiyle uğraşan Mehmet Karagök, toz taşınımı nedeniyle çamur yağmasından dolayı işlerinin arttığını belirterek, "Araçların üstü bu tozla kaplandı. İşlerimiz bu yüzden arttı. Sabahtan beri birçok araç yıkadım. Böyle durumlar bize yarıyor" dedi.

ÇAMURLU YAĞMUR

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan ve "toz taşınması" denilen hava hadisesinin bu sabah İzmir'de de etkili olduğunu bildirdi.

Yetkililer, lodosun Kuzey Afrika topraklarından aldığı tozu Türkiye'nin batı kıyılarına taşıdığını belirtti. 

İzmir'de bugün ve yarın yağış da beklediklerini bildiren yetkililer, havadaki toz ve rüzgar nedeniyle yağışların "çamur" şeklinde görülebileceğini ifade etti. 

METEOROLOJİDEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Öte yandan Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, bu gece saatlerinden itibaren İzmir ve Aydın çevreleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların etkisine girecek.

Açıklamada, cumartesi gece saatlerine kadar aralıklı ve yerel olarak kuvvetli olması beklenen yağış kaynaklı yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olması istendi.

TOZ TAŞINIMI NEDİR'

Toz taşınımının temel nedeni, kuraklık ve çölleşme olarak belirtilmektedir. Dünyadaki başlıca toz kaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Asya (Gobi ve Taklamakan), Arabistan Yarımadası, Güney Amerika ile Avustralya’da bulunan çöllerdir. Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir. Göreceli olarak daha büyük olan toz parçacıkları, kaynak alanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol kat edebilmektedir. (AA-DHA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.