Dolar 32,4666
%-0.06
Euro 34,7761
%-0.56
Altın 2.441,410
%0.21
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Libya ve Suriye için Eximbank kredisi kullananlara kolaylık

Libya ve Suriye için Eximbank kredisi kullananlara kolaylık

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya ve Suriye faaliyetleri için Eximbank müteahhitlik kredileri kullananlara müjde verdi. Zafer Çağlayan, söz konusu kredinin faiz oranlarının düştüğünü, vadenin uzadığını ve yeniden yapılandırma imkanının...

  • Ege Postası
  • 06.07.2013 - 12:57
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya ve Suriye faaliyetleri için Eximbank müteahhitlik kredileri kullananlara müjde verdi. Zafer Çağlayan, söz konusu kredinin faiz oranlarının düştüğünü, vadenin uzadığını ve yeniden yapılandırma imkanının geldiğini bildirdi.

Zafer Çağlayan, Eximbank tarafından yurtdışı müteahhitleri kredi geçerlilik süresinin uzatıldığını, yeni kredi kullanımlarında ve riski açık kredilerde döviz faiz oranlarının düşürüldüğünü ve TL cinsinden faizlerin sabitlendiğini kaydetti.

Çağlaya'nın verdiği bilgiye göre, kredi geçerlilik uygulaması bu yılın Eylül ayından 2014 yılı Aralık sonuna uzatıldı. Yeni kredi uygulamalarında ödemesiz dönem azami 18 ay ana para ve faiz ödemesiz olarak değiştirildi.

 
Çağlayan, “Türk Eximbank tarafından, yurtdışında iş almış ancak işveren makamlar tarafından onaylandığı halde tahsil edilemeyen alacağı olan müteahhitlik firmalarına Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Köprü Kredisi (YDMHKK) kullandırılmaktadır. Libya ve Suriye’de ortaya çıkan gelişmeler karşısında anılan kredinin uygulamasına ilişkin daha önce bir kısım kolaylıklar getirilmişti. Her iki ülkede iş yapan müteahhitlik firmalarının yanı sıra, bu ülkelerde yerleşik ulusal veya uluslararası işverenlerden iş almış taşeron firmalar ile müşavirlik firmalarının da bu krediden yararlanmaları sağlanmıştı. Libya ve Suriye’de tahakkuk eden alacağını tahsil edemeyen firmalarımız için 25 milyon ABD Dolarına kadar 1,5 yıl geri ödemesiz olmak üzere, 3 yıl vadeli kredi kullanma imkanı getirilmiş, faiz oranı döviz kredilerinde LIBOR/EURIBOR+5 ve TL kredisinde TRLIBOR+1,5 olarak tespit edilmişti.” diye konuştu.
 
Zafer Çağlayan Libya ve Suriye’de belirsizliklerin devam etmesi, alacakların ödenmesinde ciddi sorunların olması, finansman desteğine devam konusundaki ihtiyaç ve firmaların YDMHKK kapsamındaki kredi ve faiz ödemelerinin bir süre ertelenmesi taleplerini olumlu bulduklarını ifade etti.
Eximbank Yönetim Kurulu YDMHKK programında Libya ve Suriye için yeni bir düzenlemeye yaptığını dile getiren Çağlayan, ödemelerin 2014 yılı Aralık sonuna ertelendiğini anlattı. Bu madde kapsamında yeni kredi kullanımlarında geri ödemesiz dönem; azami 18 ay ana para ve faiz ödemesiz olarak değiştirilerek, 26 Haziran 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere döviz kredilerinde LIBOR+3 veya EURIBOR+2,75, Türk Lirası kredilerinde ise sabit 6,25 faiz oranları uygulanacak.
 
Libya ve Suriye’deki projeleri ile ilgili riski açık olan kredilerin faiz oranlarının ise 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere döviz kredilerinde LIBOR+3 veya EURIBOR+2,75 faiz oranları, değişken faizli olarak kullandırılan TL kredilerinde ise, firmaların talep etmesi halinde, sabit 6,25 faiz oranı ile güncellenecek.
 
Program kapsamında Libya ve Suriye’deki projeleri ile ilgili olarak riski bulunan firmaların talep etmeleri ve gerekli koşulları sağlamaları halinde; riski açık kredilerinin mevcut geri ödeme planlarının 1,5 yıl anapara ve faiz geri ödemesiz dönem içeren 3,5 yıl vade yapısına sahip olacak şekilde, döviz kredisinde LIBOR+3,10, EURIBOR+2,85 faiz oranları, Türk Lirası kredide ise sabit 6,35 faiz oranı ile yenilenecek.
 
Sözkonusu kararların, Libya ve Suriye için Eximbank kredisi kullanan ve kullanacak firmalara büyük kolaylık sağlayacağına işaret eden Zafer Çağlayan, müteahhitlik ve müşavirlik firmalarının anapara ödemesinin olmadığı ilk dönemde faiz ödemelerinden de kurtularak, kredi kullanan firmaların faiz yükünün azaltılmış olacağına değindi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.