Dolar 32,3765
%0.18
Euro 34,9820
%-0.24
Altın 2.325,600
%0.22
Bist-100 9,07
%-0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kuşulular yine kararsız!

Kuşulular yine kararsız!

Yerel Yönetimler Yasası'yla beldeleri Kuşu'nun köye dönüştürülmesini boykot eden seçmenler 4 seçimdir oy kullanmıyor... Referandum ise sandığa gidip gitmemeye önümüzdeki günlerde karar verecekleri öğrenildi.

  • Ege Postası
  • 02.02.2017 - 16:19

Kütahya'nın Simav İlçesi'nin Yerel Yönetimler Yasası'yla köye dönüştürülen beldesi Kuşu'da yaşayan ve 31 Mart 2014 yerel seçimlerinden itibaren boykot ettikleri bugüne kadar yapılan 4 seçimede oy kullanmayan seçmenler, başlattıkları hukuk mücadelesinin sonucunu beklediklerini, referandumda sandığa gidip gitmemeye önümüzdeki günlerde karar vereceklerini söyledi. 

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında, 2011 yılındaki nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediyelik statüsünü kaybederek köye dönüştürülen Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kuşu'da yaşayanlar, bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi, muhtar seçmedi. 31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu Köyü'ne dönemin Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atandı. Ancak bu atama, Kuşu Köyü halkını tatmin etmedi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla 1 Haziran 2014'te, Kuşu'da muhtarlık seçimleri tekrar yapıldı. Ancak, "Muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz" diyen Kuşulular, yine sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı. 

Bunun üzerine kaymakamlık, ikinci kez sandığı boykot eden Kuşu Köyü'ne Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı bu kez tarih belirlemeden tekrar muhtar vekili olarak atadı. 10 Ağustos 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy kullanmayan Kuşulular, 2015 yılındaki 7 Haziran ve 1 Kasım'daki genel seçimlerde de sandığa gitmedi. Kuşulular, belde statülerinin geri verilmesi için konuyu Ankara'da Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. 

Köy Muhtar Vekili ve Kuşu Nurullah Bayram Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay, "Şimdilerde hukuk mücadelemizin sonuna geldik. Bölge İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı'nın kararını lehimize bozdu. Avukatlarımız aracılığıyla mahkemenin bizim lehimize karar verdiğini öğrendik. Ancak bu karar yazılı bir metin halinde elimize henüz geçmedi. Nisan 2017'de yapılacak referandum öncesi bu karar elimize geçtiği takdirde, bizler de köy halkı olarak oturup, bir durum değerlendirmesinde bulunacağız. Sandık başına gidip gitmeyeceğimiz, kararın elimize geçmesine bağlı. Şimdilik bir şey söylemek imkansız. Sonucu merakla bekliyoruz. Son nüfus sayımına göre de köyümüzün nüfusu 2 binin üzerinde" dedi.

Kuşu'da yaşayanlardan 3 çocuk babası 72 yaşındaki Haşim Ünal, "Her şey Bölge İdare Mahkemesi'nin kararının elimize ulaşmasından sonra netleşecek. Karar köyümüzün lehine olursa sürdürdüğümüz boykotu sonlandırıp, sandık başına gideriz. Şayet çıkan karar lehimize olmazsa köy halkı olarak tekrar bir araya gelip sandık başına gidip, gitmeyeceğimizi değerlendireceğiz. Her şey Bölge İdare Mahkemesi'nin vereceği karara bağlı. Biz 1652 yılından bu yana belde statüsünde idare ediliyoruz. Belediyeliğimiz haksız yere elimizden alındı. Bizim amacımız belde hakkımızı tekrar kazanarak belediye başkanlığı seçimini yapmak. Bunun dışında başka hiçbir karar bizi yolumuzdan döndüremez. Ayrıca bizi 2011 yılından bu yana bizi hiçbir yetkili veya siyasi dikkate almadı. Bizler Kuşu halkı olarak devlet yetkililerine ve siyasilere dargınız" diye konuştu.

Üç çocuk babası 74 yaşındaki Mehmet Aksoy da, "Nisan 2017 de yapılacak referandumda Kuşu halkı olarak nasıl bir tavır sergileyeceğimiz henüz belli değil. Mahkeme kararını bekliyoruz. Bizlerde oy kullanmaya hasret kaldık. Ancak köyümüzün çıkarları bizim için her şeyin üzerindedir. Hiçbir baskı bizi yıldıramaz" diye konuştu.

Kuşululardan üniversite öğrencisi 23 yaşındaki Ali Akkuş, "Yetkililerin bizi anlayışla karşılayacağını umuyoruz. 2014 yılından bu yana başlattığımız hukuk mücadelemizi zaferle taçlandırmak üzereyiz. Haklılığımızı ortaya koyan karar elimize geçtiğinde köy halkı olarak referandumda oy kullanıp kullanmama konusunda bir karar vereceğiz. Ancak bu kararımızın durumu şimdilik belli değil" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.