Dolar 32,5572
%0.03
Euro 34,9144
%0.14
Altın 2.426,230
%-0.16
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kuş Cenneti’ne tatlı su

Kuş Cenneti’ne tatlı su

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, eski olduğu için kayıp kaçak oranlarını artıran Süzbeyli’deki isale hattını yeniledi. Bölge Müdürü Ali Eker, “Ocak ayından itibaren Kuş Cenneti’ne tatlı su verilecek” dedi

  • Ege Postası
  • 26.12.2017 - 07:20

Dünyada nesli tükenmekte olan tepeli pelikan ve pembe kanatlı flamingolar başta olmak üzere 205 kuş türüne ev sahipliği yapan İzmir Kuş Cenneti'ne Devlet Su İşleri'nden (DSİ) can suyu geldi. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Kuş Cenneti'ndeki sulak alandaki su rejimini korumak amacıyla 1991 yılında inşa edilen ve zaman içinde çürüdüğü için kayıp kaçak oranları büyük ölçüde artan Süzbeyli'deki 5 kilometrelik ishale hattını yeniledi. DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, yaklaşık 1 milyon 500 bin liralık bir yatırımla hayata geçirilen ishale hattında testlerin sürdüğünü ocak ayı başından itibaren bu ishale hattından Kuş Cenneti'ne tatlı su verilmeye başlanacağını söyledi. Bu hat sayesinde sürekli olarak sulak alana su verebileceklerini ifade eden Eker, "Eski hat zaman içinde çürüdüğü için kayıp kaçak oranları çok fazlaydı. Hattı yenileyerek kayıp kaçak oranlarının da önüne geçmiş olduk" dedi. Prof. Dr. Mehmet Sıkı'nın kendilerinden Kuş Cenneti'ne tatlı su akışı sağlayacak ikinci bir hat için talepte bulunduğunu hatırlatan Eker; "Değerli hocamız, Gediz'den, Maltepe pompa istasyonundan Kuş Cenneti'ne ikinci bir hattın daha yapılmasını istiyor. Onu da genel müdürlükle paylaştık. O da inşallah 2018 yılı yatırım programımız kapsamında hayata geçirilecek. Yaklaşık 1 milyon liralık bir yatırım söz konusu. Maltepe istasyonundan planladığımız takviye hattı da devreye soktuğumuzda sulak alan gerçek anlamda sulak olacak. Kuraklık tehlikesi ortadan kalkacak" diye konuştu.

BİR HAT DAHA YAPILACAK

Süzbeyli'deki gibi Maltepe Hattından da Kuş Cennetine saniyede 50 litre su akışı sağlayacaklarını hatırlatan Eker; şöyle devam etti: "Böylece her iki hattan kuş cennetine saniyede 100 litre tatlı su akışı sağlanacak. Bu da yılda 3 milyon metre metreküp suya denk gelir. Böylece DSİ olarak yaptığımız ve yapacağımız yatırımlarla her yıl milyonlarca kuşa ev sahipliği yapan kuş cennetine önemli ölçüde katkıda bulunmuş olacağız." Eker'in açıklamaları kamuoyunda kuş profesörü olarak da bilinen Prof. Dr. Mehmet Sıkı tarafından da memnuniyetle karşılandı. 1991 yılında, 50 santimetre çapındaki betonarme büz borular şeklinde inşa edilen boru hattının uzun yıllar atıl durumda kaldığını, kayıp kaçak oranlarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Sıkı, "Maltepe pompa istasyonundan gelen hattında devreye girmesiyle birlikte 2018 yılı, İzmir Kuş Cenneti için kurtuluş yılı olacak. Kuş Cenneti bundan böyle kesinlikle kuraklık tehlikesi görmeyecek" diye konuştu.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.