Dolar 32,5929
%0.25
Euro 34,7927
%0.37
Altın 2.414,690
%-0.75
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kurtuluş panelinde 'İzmir' vurgusu

Kurtuluş panelinde 'İzmir' vurgusu

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen ‘İşgalden Kurtuluşa İzmir’ paneli Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Panelde konuşan TBMM CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidarı hedef aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ise İzmir’in kurtuluş mücadelesindeki rolünün önemine değindi. Kurtuluş panelinde 'İzmir ruhu' vurgusu

  • Ege Postası
  • 26.09.2019 - 10:37

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) işbirliğiyle düzenlenen ‘İşgalden Kurtuluşa İzmir’ Paneli Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla eski Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir’in Moderatörlüğünü yaptığı organizasyonda CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Tarihçi Prof. Dr. Kemal Arı ve Tarihçi Dr. Derya Genç Acar konuşmacı olarak yer aldı.

Programa, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP’li belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, partililer, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve TÜLOV Vakfı Genel Başkanı Aytekin Tunus katıldı. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluş sürecini konu alan panelde zeybek ekibi gösterisinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği ve İzmir’i içeren şarkılar da seslendirildi. Programda konuşma yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer önemli mesajlar verdi. İktidarı hedef alan Özel ve Ağbaba, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da eleştirdi.

SOYER’DEN ‘İZMİR RUHU’ VURGUSU

İzmir’in, ülkenin kurtuluş mücadelesindeki rolünün önemine vurgu yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yüzyıl önce ülkemizin kurtuluşuna sükun eden sürece nasıl gelindiğini tarihin rehberliği ışığında bugün bir kez daha hatırlayacağız. Bu vesileyle, değerli insanları bu panelde bir araya getirdiği için TÜLOV’a şükranlarımı sunuyorum. Dönemin emperyalist devletleri Anadolu’yu paylaşmak ve özgürlüğümüzü vesayet altına almak istemişti. 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaliyle birlikte ilk kurşunu atarak şehit olan Hasan Tahsin’in cesareti ve kararlılığı Anadolu’nun her tarafında kısa bir süre içerisinde büyük bir direnişe dönüşmüştü. Gazi Mustafa Kemal’in ‘İlk hedefiniz Akdeniz’dir’ sözü, bu direnişi bir zaferle nihayete kavuşturacak son kavşağa sokmuş, büyük taarruz ve 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtuluşuyla büyük bir destana dönüşmüştür. Sadece kendi tarihimiz değil dünya tarihi açısından bakıldığında emperyalizme karşı dünyanın en önemli direniş hikayelerinden biri olan bu mücadele İzmir’den başlayıp Anadolu’ya yayılmış ve yine İzmir’in kurtuluşuyla zaferle sonuçlanmıştır. Bu sebeple İzmir, Anadolu’nun işgalden kurtuluşuna, kurtuluştan yeniden kuruluşuna giden sürecin hep kalbinde yer almıştır. İzmir’in bu pozisyonu asla tesadüf değildir. Çünkü İzmir, tarihsel kökleri itibariyle farklı kültürlerin bir arada yaşadığı, farklı fikirlerin özgürce ifade edildiği ve bu sayede demokrasi kavramını doğuran coğrafyadır. Demokrasinin özünde özgür yaşama iradesi vardır. İzmir bugün halen köklerinden beslendiği bu özü koruyor. Hedefimiz, tarihimizden aldığımız referansla ülkemizin her tarafına bu anlayışın yayılmasına öncülük etmektir. Bugün bu ruha, bu öze sadece İzmir’in değil, Türkiye’mizin tamamının çok ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Nasıl ki kurtuluş mücadelemizde farklılıkları, ayrışmanın değil bütünleşmenin, tek vücut olmanın gücü haline getirdiysek, bugün de ülkemizde yaşanan tüm sorunların tek çözümünün bu özü yakalamak olduğunun farkındayız. Bu duygu ve düşüncelerle, yaşadığımız topraklarda hür olmamızı sağlayan başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kurtuluş mücadelemizin tüm şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diye konuştu.

"BİR ADIM GERİDE KALMIŞ OLABİLİRİZ"

Konuşmasında iktidara eleştirilerde bulunan TBMM CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel şunları söyledi: Benim için çok heyecan verici bir toplantı. Manisa’da böyle bir imkan yok. Biz eşimle bu salona Cuma akşamları konser dinlemeye geliyoruz, İzmir’imizle gurur duyarak. Biz buraya TÜLOV’a güç vermeye geldik. TÜLOV’un tanıtım gibi bir görevi var ama isminin sonundaki ‘LOV’ laik oluşum vakfı. Böyle bir şeye ihtiyaç var. Zaman zaman Türkiye’de çok istismar edilen alanlar oldu ve belki de biz laikliğin önemini vurgulamada bazen hep beraber bir adım geride kalmış olabiliriz. Bu özeleştiriyi de yapmak lazım. Aslında bu özeleştiriyi 15 Temmuz darbesinin gecesinde, liyakata değil de sadakata önem verilen bir grup veya Cumhuriyet’in temel ilkeleriyle en çok çelişen bir husus, yani hiçbir zümreye ayrıcalık tanınmaz denirken, bir zümreden ya da cemaatten değilsen devlette bir yere gelinemediği bir dönemde, liayakat terk edilip de F16’lara bir cemaat, tanklara bir cemaat, ordunun bir tarafına bir cemaat, polisin bir çok yerine bir cemaat, adliyeye bir cemaat yerleştirilmişken, aslında 15 Temmuz gecesi sığınakta herkesinin aklına laikliğin ne kadar önemli bir mesele olduğu dank etmişti. Sonra dank edilen kafalar başka türlü çalışmaya ve eski hataları tekrar etmeye, belki de çok daha tehlikelilerini yapmaya geldiler ama o iş bizim işimiz değil. Bizim işimiz; Cumhuriyet’i var eden bütün değerler, Cumhuriyet’in tüm ana kolonları kadar önemli, belki hepsinden biraz daha önemli olacaksa bugüne dair o laiklik meselesi bir şeyleri vurgulamak, bir şeyleri konuşmak için böyle bir vakfın yeninde güçlendirilmesinde Nurettin Hocamız bize bir çağrı yaptı ve biz de vakfın yönetim kuruluna girdik. Belki siyaset bittikten sonra buralarda daha çok uğraşırız ama bunun için buradayız.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A VE HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve merkeze hükümete eleştirilerde bulunan CHP’li Özel, “Recep Tayyip Erdoğan, 2008, 2009 yılında ‘Milletime 200 yıldır istikametle dayatıyorlar’ dedi. Aklına geldikçe de hala söylüyor. 200 yıl geriye gidiyorsun, senedi ittifak; Osmanlı’da imzalanan ilk batılılaşma, ilk demokrasiye geçiş, padişahın yetkilerinin ilk kısıtlandığı belge. Bugün ülkeyi yöneten adam ‘Milletime 200 yıldır istikametle dayatıyorlar’ diye o belgeyi isyan ediyor. İşte bu yüzden rejime kast eden 16 Nisan Anayasası’nda ‘Bütçe parlamentodan geçmezse de hükümet düşmez, bir önceki senenin bütçesine yeniden değerleme oranı uygulanır, Cumhurbaşkanı kullanır’ ilkesini getirdiler. Gensoru hakkı dünya parlamentolarında 16, 17. Yüzyılın başıdır bizde 1908 Meclis-i Mebusan’da gelmiştir, gensoru; bakana soru sorma gerekçesi, son Anayasa değişikliğinde ortadan kaldırılmıştır. Sözlü soru, 1908’in kazanımıdır, karşılıklı hesaba çekmedir, son Anayasa değişikliğinde ortadan kaldırılmıştır. Fransız Devrimi’nden itibaren bakanlar, meclise karşı yönetecekleri icrada olanları güven oyuna sunmaktadır, biz de bakanlar son Anayasa değişikliğinden beri güven oyu almamakta, meclis kürsüsünü emaneten, sadece yemin etmek için kullanmaktadırlar. 1200’lerden başlayan parlamentoculuk geleneği, biz de pek çok sebepten dolayı 1808’de başlıyor, gerçek anlamda bir parlamentoya 1908’de kavuşabiliyoruz,  1921’de bir Anayasamız, 1924’te eksiklikleri varsa ortadan kaldıran gerçek bir Anayasamız, kuvvetler ayrılığının gerçekten oturduğu bir Anayasa’ya 1960’ta ancak ulaşabiliyoruz. Bu kadar kazanımın yanında 17 yıllık bir iktidarın sonunda bırakın Cumhuriyet kazanımlarını, insanlığın demokrasiyle ilgili kazanımlarını tartışmaya açan bir anlayış. Bugün Türkiye’de yazılı bir Anayasa var, 16 Nisan’dan itibaren meşruiyeti tartışmalı, referandumun öncesi ve sonrasıyla bir Anayasa var ama o Anayasa’nın sonucunda kuvvetler ayrılığı yok. Bütün kuvvetler bir yerde toplanmış durumda, bu yüzden Türkiye son seçimden beri, Erdoğan’a Anayasa yaptıkları için, Erdoğan’ın üzerine diktikleri kıyafet 1 yıl sonra ona da bol bazı yeri ona da dar geldiği için bugün ülke yönetilemiyor. Büyük bir yönetim kriziyle karşı karşıyayız. Dönüp baktığınızda Montesquieu’yu okuyup notlar alan adam, milli mücadele sırasında meclise gelip hesap veriyor, eleştirileri dinliyor, kimseyi söylediği sözlerden dolayı asla cezalandırmıyor. Öbür tarafta eski tarafsız Cumhurbaşkanı’na tanınmış bir haktan yararlanıp son 1 yılda 78 bin kişiye dava açmış bir diktatörle boğuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE BUGÜN BİR MISIR, SURİYE DEĞİLSE BUNU ATATÜRK’E BORÇLUYUZ"
Cumhuriyet döneminde yapılan faaliyetleri anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise, şöyle konuştu: Karşımızda yeni bir tarih yazmaya çalışan siyasi bir anlayış var. Bizim Cumhuriyet tarihimizi de önemsizleştirmeye, değersizleştirmeye çalışıyor. Türkiye’nin birçoğu tarihi aslında okuyarak değil, daha çok dinleyerek öğreniyor. Kimden dinliyoru? En çok konuşan adamdan dinliyoruz. En çok konuşan adam ki? Recep Tayyip Erdoğan… Bugün toplumun önemli bir kısmı Sakarya Meydan Muharebesi’nin olmadığına, İzmir’de düşmanın denize dökülmediğine samimiyetle inanıyor. Çünkü TV’de konuşan adam sürekli bunu anlatıyor, sürekli Cumhuriyet dönemine hakaret ediyor. Bize düşen görev de, Cumhuriyet ne zaman, nasıl kuruldu, neler yapıldı’ bunları anlatmak. Onlar 17 yıllık iktidarlarını ballandıra ballandıra anlatıyorlar. Onlar iktidara geldiği zaman İzmir’den Ankara’ya iki şeritli yollar vardı. Duble yol yaptılar, bunu çok büyük kahramanlıkmış gibi anlatıyorlar. Doğru duble yol yaptılar ama Cumhuriyet döneminde hangi şartlarda neler yapıldı bunlara bakmak lazım. 1925 yılında Uşak’ta şeker fabrikası kuruluyor, 1926’da Alpullu şeker fabrikası kuruluyor. Hızla fabrikalar kurulmaya başlanıyor. İzmir İktisat Kongresi toplanıyor, kongrede Kırıkkale’de silah ve mühimmat fabrikası kurulması kararı alınıyor. Atatürk’ü eleştiriyorlar ya, açılan fabrikalara biri bakın, Sümerbank, barajlar, silah fabrikalar… Kayseri’de uçak fabrikasının temeli atılıyor, 1934 yılında ilk uçak Kayseri’den Ankara’ya gidiyor, Türkiye toplam 112 tane savaş uçağı üretiyor. Bu şartlarda Türkiye adeta ayağa kalkıyor.  Tütün fabrikaları, demir-.çelik g-fabrikaları kuruluyor. O şartlarda demir yolları ikin katına çıkıyor. Eğitimde önemli atılımlar yapılıyor, millet mektepleri açılıyor. 1940’lara kadar binin üzerinde doğu ve batı edebiyatı üzerine kitaplar tercüme ediliyor. Türkiye adeta yoktan var ediliyor. 1938’de Atatürk ölüyor, İsmet İnönü Cumhurbaşkanı oluyor.  İsmet İnönü’nün yönetmiş olduğu tek parti hükümeti, Cumhuriyet dönemi çok fazla eleştiriliyor ama bugün yapılanlarla geçmişte yapılanlara baktığımızda Türkiye o tarihte adeta dünyaya meydan okuyor. Bizimle aynı dönemde kurulan ülkeler var; Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Yemen, Katar… Türkiye aslında, sürekli aşağılanan değerlere çok şey borçlu olduğunu görüyor. Türkiye hala her şeye rağmen, her türlü kötü yönetime rağmen, dış emperyalistlere rağmen Türkiye hala Müslüman ülkeler arasında yıldız gibi parlıyor. Bizi o ülkelerden ayıran en büyük özelliğimiz laik ve demokratik Cumhuriyetimiz. Bugün, Türkiye bir Mısır, Suriye, Libya değilse bunu laik ve demokratik Cumhuriyet’e borçluyuz. Bunu, bu toprakların yetiştirmiş olduğu en büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.